Huawei julkisti eilen Lontoossa uuden lippulaivasarjansa, kun isolle mediajoukolle esiteltiin uudet Mate 20- ja Mate 20 Pro -mallit. Osin Huawei seuraa muiden, esimerkiksi Applen esimerkkiä ratkaisuissaan, mutta kiinalaisvalmistajalla on myös paljon omia uusia innovaatioita, joita muut joutuvat seuraamaan.
Mate 20 Pro -mallissa on Huawei esitteli iPhone X:stä tutun 3D-syväkuvausmoduulin, johon on yhdistetty peräti kuusi eri laitetta. 24 megapikselin RGB-kameran lisäksi moduulia käytetään kasvojentunnistukseen ja objektien 3D-kuvaukseen ja -mallinnukseen.
Ratkaisu on hyvin samankaltainen kuin iPhonessa. Anturi havaitsee, että laitteen edessä on kasvot, valaisee ne, heijastaa kasvoilla pisteitä ja infrapunakamera vertaa pisteitä laitteen tietokantaan. Tunnistus vie aikaa 0,6 sekuntia, Huawein kulutuselektroniikkapuolen johtaja Richard Yu kehui.
Muiden seuraamista – vaikkakaan näitä puhelimia ei vielä markkinoilla juuri olekaan - on myös sormennäytön lukijan integroiminen koko näytön alle. Yu kutsui anturia DPS-anturiksi (Dynamic Pressure Sensing). Se tunnistaa 10 eri tasoa ja on 30 prosenttia kilpailijoita nopeampi.
Moni ratkaisu Huawein uusimmissa on kuitenkin hyvin innovatiivinen ja aiheuttaa taatusti vipinää kilpailijoissa. Uusi SuperCharge-tekniikka lataa puhelimia 40 watin teholla, minkä ansiosta isokin akku täyttyy 70-prosenttisesti jo puolessa tunnissa. Ja tämä tekniikka on saksalaisen TÜV:n turvasertifioima, mikä Samsungilla varmasti tiedetään.
Mate 20 -sarjassa Huawei on vihdoin tuonut langattoman latauksen. Richard Yun mukaan se ei aiemmin ollut tarpeeksi tehokas. Nyt lataus onnistuu 15 watin teholla. Huawei on lisäksi toteuttanut käänteisen langattoman latauksen (reverse) eli Mate 20 -uutuuksilla voidaan ladata samaa standardia tukevia laitteita asettamalla laitteet vastakkain. Tottakai Richard Yu kehotti käyttämään puhelimia iPhonen lataamiseen.
Mate 20 -laitteiden prosessori herättää myös innostusta. Kirin 980 on ensimmäinen älypuhelimien prosessori, joka on valmistettu 7 nanometrin prosessissa. Siinä on uusin Arm-ydin, nopein modeemi (max 1,4 Gbps), nopein LPDDR4-muisti, 10-ytiminen grafiikkaprosessori ja kaksi NPU-tekoäly-yksikköä.
6,9 miljardin transistorin piirin speksit eivät tietenkään peruskäyttäjää kiinnosta, mutta sen hyödyt varmasti. Richard Yun mukaan prosessorin suorituskyky on kasvanut 75 prosenttia, grafiikan prosessoinnin 46 prosenttia ja tekoälytoimintojen peräti 226 prosenttia. Samalla kaikkien osien energiatehokkuus on parantunut merkittävästi. Richard Yun mukaan sovellukset käynnistyvät yli 1000 millisekuntia nopeammin kuin iPhone XS:ssä. Pieni ero, jonka käyttäjä kuitenkin huomaa.
Huawein ohjelmistokehityksen johtaja Chenglu Wangin mukaan tekoälyn tehostuminen perustuu sekä nopeampaa rautaan, tehokkaampiin DSP-ytimiin NPU-prosessorilla että Huawein kehittämien AI-algoritmien parantumiseen.
Uusi innovaatio on myös Huawein itse kehittämä NM-muistikortti. Se on 45 prosenttia MicroSD-kortteja pienempi, joten sopii laitteiden toiseen nano-SIM-paikkaan. Huawei on antanut tekniikan JEDECin standardoitavaksi ja aika näyttää yleistyykö ratkaisu muiden valmistajien laitteissa.
Muita uudistuksia Mate 20 -sarjassa ovat esimerkiksi ensimmäinen 2-kanavainen (L1 ja L5) GPS-paikannus, jonka ansiosta paikkatiedosta saadaan 10 kertaa muita tarkempi. Tekoälyä Huawei on hyödyntänyt monissa kohdin uutta EMUI-käyttöliittymää, kuten esimerkiksi videokuvauksen reaaliaikaisissa suotimissa. 3D-syvyyskuvausmoduulilla voidaan myös objekteja 3D-mallintaa ja siirtää ne osaksi AR-näkymää. Lontoon demossa tämä toimi erittäin hyvin.
Mate 20 -sarjassa on lukuisa joukko muitakin innovaatioita. Edellispolvessa ruudut sai siirrettyä suuremmille HDMI-kaapelin avulla, nyt se onnistuu langattomasti. Kameroilla onnistuu sekä ultralaajakulma että makro, joka tarkentaa objekteihin vain 2,5 sentin päästä. E-ostamisessa tunnistus onnistuu painamalla ruutua molemmilla peukaloilla, jne. Lista jatkuu loputtomiin.
Kaiken kaikkiaan Mate 20 -sarja on iso hyppäys eteenpäin Huaweille. Erityisen hienoa on se, että yhtiö yrittää erottautua kilpailijoista innovoimalla. Se on ainoa keino pitää Applelta kaapattu älypuhelimien kakkossija ja jopa haastaa Samsung markkinajohtajuudesta.
Suomessa Mate 20 Pro tulee myyntiin mustana, sinisenä ja twilight-värisenä 5. marraskuuta. Hintaa sillä on 999 euroa. Ennakkomyynti alkaa tänään.