Virtalähde on yksi suurimpia haasteita puettavissa laitteissa. Ranteessa pidettävät aktiivisuusmittarit ja älykellot toimisivat parhaiten, mikäli ne keräisivät itse tarvitsemansa energian. Amerikkalaistutkijat ovat kehittäneet laitteen, joka vie tekniikkaa eteenpäin.
Penn Staten yliopiston tutkijat ovat yhdessä Utahin yliopiston tutkijoiden kanssa kehittäneet ranteessa kannettavan laitteen, joka kerää energiaa käsivarren hitaasta liikkeestä kävellessä tai hölkätessa. Laite on rannekellon kokoinen ja kerää riittävästi virtaa henkilökohtaisen terveyskellon ajamiseen.
Tutkimusta johtaneen professori Susan Trolier-McKinstryn mukaan kehitetty laite hyödyntää käytettyjä materiaaleja 5-10 kertaa tehokkaammin kuin mikään tähänastinen vastaava laite.
Tutkijoiden kehittämä laite on pietsosähköinen. Siinä on kide, joka tuottaa sähkövirtaa puristuessaan ja vapautuessaan liikkeen voimasta. Laitteessa käytettiin tunnettua PZT-kalvoa, joka molemmilta puolilta päällystettiin taipuisalla metallikerroksella. Kalvosta tuli näin 4-5 kertaa aiempia virityksiä paksumpi.
Pietsosähköisen kalvon kykyä kerätä energiaa pystyttiin nostamaan manipuloimalla kalvon kiteiden suuntaa. PZT-kalvo kestää rasituksia, vääntämisiä ja puristamisia hyvin, joten sillä voidaan valmistaa varsin kestäviä energianlähteitä.
Laitteessa on messinkiroottori, johon on kosketuksissa useita PZT-vipuja. Kun roottori lähestyy vipua, siinä oleva magneetti karkottaa PZT-vivun magneetin. Tämä liike vaikuttaa PZT-kalvoon, mikä puolestaan tuottaa energiaa.
Jatkossa tutkijat pyrkivät kehittämään pietsosähköisen magneetteja hyödyntävän rakennelman, joka tuottaisi sähköä silloinkin, kun se ei ole liikkeessä. Tarkoituksena on, että laite keräisi tarvitsemansa energian esimerkiksi IoT-laitteen käyttöön koko vuorokauden ajan.