logotypen
 
 

IN FOCUS

Gallimnitridi tuo laatua, kestävyyttä ja luotettavuutta

Gallium-nitridi (GaN) tarjoaa merkittäviä etuja tehokkuuden ja tehotiheyden lisäämisessä, mikä mahdollistaa suunnittelijoille huomattavasti haastavampien virtalähdemääritysten täyttämisen verrattuna piipohjaisiin MOSFET-komponentteihin. Yksi kohtuullinen huolenaihe minkä tahansa uuden, merkittäviä etuja tarjoavan teknologian suhteen on sen kestävyys ja luotettavuus. Poistaaksemme mahdolliset epäilykset, joita käyttäjillä saattaa olla, tarkastellaan GaN-teknologian kestävyyttä, luotettavuutta ja laatua.

Lue lisää...

TME kuuluu Arduinon globaalien partnereiden joukkoon. Olemme iloisia, että voimme taata asiakkaillemme mahdollisuuden hankkia aitoja Arduino-kortteja. Jo senkin takia, että Arduino on jatkuvasti kehittyvä alusta, joka mainitaan yhä useammin teollisuussovellusten yhteydessä.

Vielä muutama vuosi sitten tätä italialaista valmistajaa yhdistettiin etenkin kehityspaketteihin, jotka oli varustettu 8-bittisillä mikrokontrollereilla koulutusprojekteihin, ohjelmoitavan elektroniikan kansantajuistamiseen sekä minimalistiseen ja ystävälliseen Arduino IDE -ympäristöön. Jättimäisen suosion, laajan laajennusvalikoiman sekä tuhansiin kirjastoihin vapaan pääsyn ansiosta Arduinoa käyttävät yhä mieluummin asiantuntijat. Syy tähän on se, että nykyiset asiantuntijat, heidän ollessaan vielä harjoittelijoita, aloittivat seikkailunsa elektroniikan kanssa juuri Arduinosta ja he haluavat käyttää sitä työssään edelleen, sillä se on työkalu, johon he ovat tutustuneet erittäin hyvin. Tänään Arduino vastaa kasvavan asiakaskannan odotuksia ja lisää valikoimaansa tuotteita, jotka ovat kehitetty käytettäväksi teollisuudessa.

UNO ON NUMERO YKSI

Siitä huolimatta, että perinteinen emolevy on ollut olemassa markkinoilla jo yli kymmenen vuotta, se on yhä suuressa suosiossa (nykyään rev. 3 versiossa). Juuri sen takia tuottaja valmistaa jälleen sekä Arduino Unoa että sille tarkoitettuja laajennuslevyjä, joita tunnetaan nimellä Arduino shields. Niiden ansiosta jopa aloitteleva käyttäjä pystyy toteuttamaan kunnianhimoisia projekteja, laajentaen samalla omaa tietämystään alustasta. Kyseiset tuotteet täyttävät myös kokeneiden insinöörien odotukset, esim. ne yksinkertaistavat prototypointiprosessia.

4 RELAYS SHIELD

Kyseisen levyn avulla voi ohjata vastaanottimia, joilla on suurempi kuormitus (sähkönkulutus), kuin emolevylle sijoitettu mikrokontrolleri voi taata. "4 relays”-tyyppinen laajennus, kuten itse nimi osoittaa, on varustettu neljällä releellä. Ne mahdollistavat 2-napaisen liitännän (NO ja NC). Shieldilla on lisäksi LED-valoja, jotka ilmaisevat releiden tilan.

MOTOR SHIELD

Vaikka Arduino IDE -ympäristössä DC-moottoreiden ohjaus on helposti toteutettavissa, se vaatii kuitenkin sopivan ohjaimen käyttöä. Italialainen valmistaja on käyttänyt moduuliinsa suosittua L298-mikropiiriä, joka on moottoreiden ohjaukseen tarkoitettu H-kaksoissilta. MOTOR SHIELD mahdollistaa ohjaamisen kahden tasavirtamoottorin avulla. Nopeusvalvonta tapahtuu generoimalla PWM-signaalia ja kiertosuunta puolestaan määritetään joko korkean tai matalan, valituille pineille syötettävän tilan avulla.

TINKER KIT BRACCIO

Vaikka se muistuttaa lelua, TINKER KIT on etenkin täydellinen mekatroniikan oppimiseen tarkoitettu työväline ja juuri kauko-ohjattavaan mekatroniikkaan perustuu koko 4.0 teollisuuden idea. BRACCIO näyttää, miten helposti käytettäviä ja samalla mahtavia työkaluja ovat tämän italialaisen valmistajan moduulit. Tämä paketti voi auttaa sekä aloittelijoita että insinöörejä, jotka haluavat parantaa osaamistaan, tekemään ensimmäisiä askeleita robotiikan alalla. Pakettiin liitetty BRACCIO levy mahdollistaa servomekanismien kytkemisen suoraan kehityspakettiin.

DUE – ENSIMMÄINEN ASKEL TULEVAISUUTEEN

Vuonna 2012 esitetty Arduino Due oli kyseisen valmistajan ensimmäinen kehityspaketti, joka oli varustettu mikrokontrollerilla 32-bittisen arkkitehtuurin kanssa. Kyseessä on SAM3X8E (kellotettu 84 MHz taajuudella), jolla on Arm Cortex-M3 arkkitehtuuri. Due on yhteensopiva kaikkien Arduino-laajennusmoduulien kanssa, joihin syötetään 3,3V jännite ja jotka käyttävät Arduino 1.0 pinoutia. Suuren laskentatehon sekä kehittyneen suorittimen ansiosta (verrattuna 8-bittisiin malleihin) Due:ta voi käyttää korkeatehoisten koneiden rakentamiseen, kuten CNC-työstökoneet tai droonit.

ARDUINO MKR – KOMPAKTIT RATKAISUT ASIANTUNTIJOILLE

Arduino MKR-tuoteperhe oli perustettu ajatellen insinöörejä sekä rakentajia, jotka ovat kiinnostuneita IoT-alan sovellusten rakentamisesta. Se yhdistää 32-bittisen ARM-arkkitehtuurin tehon, kompaktin koon sekä helppokäyttöisyyden. Kyseisen sarjan pakettien ominaisuuksiin kuuluvat pienet mitat (n. 68x25mm) ja useimmat niistä ovat varustettu integroidulla mikropiirillä, joka mahdollistaa langattoman viestinnän. MKR-tuotteet, eri mallien monenlaisen rakenteen sekä Arduino IDE:en sisäänrakennettujen kirjastojen ansiosta, voivat muodostaa yhteyksiä sellaisten standardien välityksellä, kuin: WiFi, GSM, NB-IoT, SigFox sekä LoRa. Samalla ne säilyttävät kyseiselle valmistajalle tyypillisen yleiskäyttöisyyden ja helppokäyttöisyyden.

Eri tuotteiden suorituskykyjä voi lisäksi parantaa valitsemalla eritysesti MKR-sarjalle tarkoitetut laajennuslevyt (shield) – kuten esim. MKR 485, joka mahdollistaa kommunikoinnin RS-485 teollisuusstandardin mukaan. Levy antaa Arduinon toimia sekä masterina että slave-tilassa, joko full- tai half duplex -moodissa.

Ominaisuus, joka erottaa parhaiten MKR-tuotteet muista, on niiden mukautuminen ammattikäyttöön tarkoitettuihin teollisuussovelluksiin. Kyseisillä levyillä on FCC-, RoHS- ja CE-sertifikaatit ja ne voivat olla helposti integroitu olemassa olevan verkkoinfrastruktuurin kanssa, esim. konesaleissa tai tuotantohalleissa.

Lisäksi Arduino MKR -tuoteperheen etuihin kuuluu energiansäästö. ARM-mikrokontrollerilla on kaksi moodia: sleep ja wake-on-interrupt, jotka mahdollistavat sähkönkulutuksen minimoinnin. Paketit on kehitetty ajatellen litiumpolymeeriakkujen käyttämistä. Alla esitämme muutaman MKR-perheen ratkaisun ja lisätarvikkeen ja samalla lämpimästi kehotamme teitä tutustumaan täyteen valikoimaan luettelossamme saatavilla olevia paketteja.

MKR ZERO

MKR ZERO:lla ainoana tuotteena MKR-perheestä ei ole sisäänrakennettua langattoman tietoliikenteen järjestelmää. Se on kuitenkin varustettu SD-korttien liittimellä. DAC-muuntimien sekä Arduino Sound- ja I2S-kirjastojen ansiosta (joista jälkimmäinen on tarkoitettu Inter-IC Sound-liitännän ohjaukseen) sitä voi käyttää multimedialaitteiden rakentamiseen, erityisesti musiikin luomisen alalla sekä äänen visualisoinnin, analysoinnin ja muokkaamisen aloilla. Levyllä on myös reaaliaikakello (RTC).

MKR RELAY PROTO SHIELD

Shield MKR RELAY PROTO mahdollistaa releiden helpon lisäämisen MKR-levyyn perustettuihin projekteihin. Se on varustettu kahdella releellä ja A1-A4-, I2C- sekä virransyöttötuloissa on käyttömukavat ruuviliittimet.

MKR MEM SHIELD

32-bittiseen arkkitehtuurin perustuva mikrokontrolleri mahdollistaa tietojen suurten määrien käsittelemisen. Monessa sovelluksessa välttämätöntä tulee olemaan saatavilla oleva muistin laajentaminen – tässäkin tapauksessa avuksi tulee MEM SHIELD, joka on varustettu 2MB Flash-muistilla sekä MicroSD liittimellä.

MKR2UNO ADAPTER

Monta vuotta ovat Arduino sekä lukuisat kolmannet yhtiöt totuttaneet käyttäjät laajaan valikoimaan shieldeja. Useimmat niistä ovat mukautettu Arduino 1.0 (UNO-mallin pinout) mikropiiriin, joka eroaa MKR- lähdöistä. MKR2UNO-adapterin ansiosta MKR1000 emolevyn käyttäjä voi hankkia lisätarvikkeita, jotka ovat valmistettu perinteisiä kehityspaketteja ajatellen. Tämä yksinkertainen levy yhdistää MK-nastat pin-naarasliittimiin, jotka ovat sijoitettu vanhemman standardin mukaan. Yhteensopivien lähtöjen, kirjastojen sekä verkossa tarjottavien kaavioiden vuoksi vanhempien laajennusten mukauttamisen uusiin sovelluksiin ei pitäisi aiheuttaa minkäänlaisia ongelmia.

PROTOSHIELDIT

Kyseiset levyt helpottavat niiden omien laajennusten suunnittelemista, jotka oletettavasti tulevat toimimaan yhdessä Arduinon kanssa kohdesovelluksessa. Mallista riippuen voidaan valita UNO-muotoinen protoshield, MEGA tai MKR. Mainitut levyt ovat yhteensopivia eri mallien lähtöjen kanssa ja antavat rakentajalle pääsyn kaikkiin kehityspaketin tulo/lähtöpinneihin. Ne sisältävät lisäksi piirilevyn prototyyppialueen, joka on valmistettu 2,54mm rasterissa.

Alkuperäinen teksti: tme.eu.

MORE NEWS

Mullistavaa 5G-verkkojen PAAM-antennia demotaan Barcelonan mobiilimessuilla

Kyocera ja Rohde & Schwarz esittelevät uraauurtavan millimetriaaltotaajuuksia (mmWave) hyödyntävän vaiheistetun antennimoduulin (PAAM) Mobile World Congress 2025 -tapahtumassa Barcelonassa. Innovatiivinen teknologia mahdollistaa useiden erisuuntaisten ja eri taajuuksilla toimivien säteiden samanaikaisen luomisen, mikä mullistaa 5G FR2 -verkkoinfrastruktuurin tehokkuuden ja skaalautuvuuden.

Suomalaismalli osaa arvioida GenAI-mallien tuotoksia tehokkaasti

Suomalainen tekoälyteknologia ottaa harppauksen eteenpäin, kun Root Signals -yritys julkaisee uuden Root Judge -mallin, joka on suunniteltu arvioimaan suurten kielimallien (LLM) luotettavuutta ja laatua. Tämä avoimen lähdekoodin malli tuo tarkkuutta ja läpinäkyvyyttä generatiivisten AI-järjestelmien arviointiin ja optimointiin.

ST kiihdyttää optisia yhteyksiä datakeskuksiin

STMicroelectronics (ST) on julkistanut uuden sukupolven piifotoniikka- ja BiCMOS-teknologioita, jotka mahdollistavat entistä nopeammat ja energiatehokkaammat optiset yhteydet datakeskuksissa ja tekoälyklustereissa. Uudet ratkaisut tukevat 800 Gb/s ja 1,6 Tb/s siirtonopeuksia, joita ollaan tuomassa laajamittaiseen tuotantoon vuoden 2025 toisella puoliskolla.

Litium-nikkeliakkujen hajoamisen syy löytyi

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

NAND-flashin nopeus kasvaa

KIOXIA ja Sandisk ovat julkistaneet uuden sukupolven 3D-flash-muistiteknologian, jossa NAND-liitäntänopeus nousee ennätykselliseen 4,8 gigabittiin sekunnissa (Gb/s). Tämä tarkoittaa 33 prosentin parannusta edelliseen, 8. sukupolven versioon verrattuna.

Microchip toi tekoälyassistentin mikro-ohjainkehitykseen

Microchip Technology on ottanut tekoälyn hyötykäyttöön auttaakseen ohjelmistokehittäjiä ja sulautettujen järjestelmien insinöörejä koodin kirjoittamisessa ja virheiden korjaamisessa. Yhtiö on julkaissut uuden MPLAB AI Coding Assistant -työkalun, joka on ilmainen Microsoft Visual Studio Code -laajennus.

RISC-V-läppärit tulevat tänä vuonna

Vuosi 2025 tuo mukanaan merkittävän muutoksen kannettavien tietokoneiden markkinoille: avoimen arkkitehtuurin RISC-V-läppärit saapuvat kuluttajille. RISC-V on avoimen lähdekoodin käskykanta-arkkitehtuuri, joka tarjoaa vaihtoehdon perinteisille x86- ja Arm-pohjaisille prosessoreille, mahdollistaen laitteistojen entistä suuremman räätälöinnin ja vapauden.

Edullisempaa datankeruuta ethernetin yli

Vanhan NI-tuotemerkin nykyään omistava Emerson on esitellyt uudet NI CompactDAQ -tuoteperheen laitteet, jotka tarjoavat aiempaa edullisemman ja joustavamman ratkaisun datankeruuseen ethernetin yli. CDAQ-9187- ja cDAQ-9183-laitteet sekä NI-9204-syöttömoduuli mahdollistavat kustannustehokkaan testauksen ilman, että suorituskyvystä joudutaan tinkimään.

Kosketusta ja tietoturvaa ultrapienellä virralla

Sulautettujen järjestelmien ja IoT-ratkaisujen kehittäjät vaativat yhä energiatehokkaampia ja turvallisempia ratkaisuja. Renesas Electronics vastaa tähän tarpeeseen tuomalla markkinoille uuden RA4L1-mikro-ohjainperheen, joka yhdistää ultra-alhaisen virrankulutuksen, kapasitiivisen kosketustuen ja vahvan tietoturvan. 

Maailman ohuin superkondensaattori

Sveitsiläinen teknologiayritys Schurter on julkaissut uuden sarjan prismoitettuja superkondensaattoreita. SCPA-malli on maailman ohuin superkondensaattori vain 0,4 mm paksuudellaan. Tämä tekee siitä ihanteellisen komponentin mobiililaitteisiin, puettaviin teknologioihin, IoT-antureihin ja keskeytymättömiin virtalähteisiin.

Tekoäly on riski radioverkkojen protokollille

Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitos FOI on julkaissut raportin, joka paljastaa tekoälyn ja koneoppimisen (ML) tuomat uhat langattomille verkoille. Tutkimuksen mukaan tekoäly voi optimoida langattoman viestinnän tehokkuutta, mutta samalla se avaa uusia mahdollisuuksia vihamielisille hyökkäyksille, joita perinteiset kyberturvallisuuskeinot eivät välttämättä tunnista.

FakeUpdates jatkaa kyberuhkien kärjessä

Tietoturvayritys Check tammikuun haittaohjelmakatsauksen perusteella FakeUpdates on yhä merkittävä kyberuhka ja keskeinen väline kiristyshaittaohjelmahyökkäyksissä. Suomessa uhkalistan kärjessä on Windows-käyttöjärjestelmään kohdistuva infostealer eli tietovaras Formbook .

VTT sai rahaa sirukoteloiden kehittämiseen

Euroopan sirusäädöstä (European Chips Act) ohjaava Chips Joint Undertaking on myöntänyt rahoitusta APECS-pilottilinjahankkeelle, joka keskittyy uusien paketointi- ja integraatioratkaisujen kehittämiseen. APECS-pilottilinjalle EU ja Suomen hallitus ovat myöntäneet 29 miljoonan euron rahoituksen, joka kohdistetaan VTT:n yhteiskäyttöisten puhdastilojen ja puolijohdevalmistusprosessien kehittämiseen.

OnePlus Watch 3: paremmat mittaukset ja pidempi akunkesto

OnePlus esitteli eilen uuden Watch 3 -älykellonsa. Kellossa on Googlen uusi Wear OS 5 -käyttöjärjestelmä ja se tarjoaa yhden Android Wear -älykellojen pisimmistä akunkestoista: jopa 16 päivän akunkeston virransäästötilassa ja viiden päivän akunkeston normaalissa älytilassa.

IoT-anturien tehonsyöttö edullisesti hallintaan

Uudenlainen primääriakun, superkondensaattorin ja tehonhallinnan yhdistelmä parantaa älykkäiden IoT-anturiverkkojen luotettavuutta sekä pidentää akkujen vaihtoväliä. Tämä puolestaan vähentää laitetoimittajien ja operaattorien kustannuksia. Microchipin ratkaisu tarjoaa parhaan kompromissin kustannusten, koon ja suorituskyvyn välillä.

Neljä anturia valvoo ilmanlaatua yhdessä paketissa

Bosch Sensortec on julkaissut uuden BME690-anturin, joka on alan ensimmäinen 4-in-1 -tyyppinen MEMS-anturijärjestelmä sisäilman laadun valvontaan. Kompaktissa paketissa yhdistyvä anturi mittaa kaasujen pitoisuuksia, kosteutta, lämpötilaa ja ilmanpainetta. Edeltäjiin verrattuna integrointiasteen nostaminen leikkaa tehonkulutuksesta jopa 50 prosenttia.

Instan uusi salain ei vuoda dataa

Teknologiayhtiö Insta on esitellyt uuden korkean turvallisuusluokan salaustuotteen, Insta SafeLink Secret -salaimen, joka on suunniteltu erityisesti turvallisuusluokan II (SALAINEN) tiedonsiirron turvaamiseen. Tämä tekee Instasta ensimmäisen suomalaisen toimijan, joka tuo markkinoille näin korkean turvallisuusluokan salausratkaisun.

Juoksuaan parantava Bittium vaihtaa toimitusjohtajan

Teknologiapalveluita tarjoava Bittium Oyj on vahvassa kasvuvaiheessa ja vaihtaa samalla toimitusjohtajaa. Nykyinen toimitusjohtaja Johan Westermarck on irtisanoutunut tehtävästään, ja hänen seuraajakseen on nimitetty Petri Toljamo, joka aloittaa tehtävässään 1. huhtikuuta 2025.

6G-professori Matti Latva-aholle merkittävä tunnustus

Oulun yliopiston 6G-lippulaivaohjelman johtaja, professori Matti Latva-aho on saanut WWRF:n Fellow -tunnustuksen. Arvonimitys julkistetaan tänään Intian Hyderabadissa Wireless World Research Forum (WWRF) -tapahtumassa, jossa Latva-aho on pääpuhujana.

C++ nousee Javan ohi

Helmikuun ohjelmointiyhteisöindeksi paljastaa kasvavan trendin ohjelmistokehityksen maailmassa: nopeus on valttia. Kun laskentatehon tarve kasvaa ja laitteistokehitys ei pysy vauhdissa, tehokkaat ohjelmointikielet keräävät suosiota. Tämä näkyy myös kielten suosiota mittaavassa TIOBE-indeksissä.

IoT-anturien tehonsyöttö edullisesti hallintaan

Uudenlainen primääriakun, superkondensaattorin ja tehonhallinnan yhdistelmä parantaa älykkäiden IoT-anturiverkkojen luotettavuutta sekä pidentää akkujen vaihtoväliä. Tämä puolestaan vähentää laitetoimittajien ja operaattorien kustannuksia. Microchipin ratkaisu tarjoaa parhaan kompromissin kustannusten, koon ja suorituskyvyn välillä.

Lue lisää...

Ota nämä seikat huomioon, kun teet räätälöityjä laitteistoja

Markkinoilla on tarjolla suuri määrä valmiita laitteistoratkaisuja ja ohjelmistoalustoja. Kun valmiit ratkaisut eivät suoraan sovellu aiottuun käyttötarkoitukseen, tarvitaan usein asiakaskohtaisten laitteistojen ja ohjelmistojen suunnittelua. Tämä artikkeli käsittelee keskeisiä asioita, jotka on huomioitava tietotekniikkaa sisältävän tuotteen teknisen ratkaisun valinnassa ja suunnittelussa.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
  
R&S -koulutus: RF Mittaustekniikan 2-päiväinen koulutus (huom. maksullinen)
Vantaalla 12.-13.3.2025
Ilmoittautuminen: RF Mittaustekniikka - Rohde & Schwarz Finland Oy
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article