AMD on esitellyt Radeon R9 295X2 -grafiikkakortin, joka kaappasi ainakin hetkeksi maailman nopeimman grafiikkakortin tittelin itselleen. Huipputehoa ei saa ilmaiseksi, sillä kortti maksaa 1500 dollaria, tai 1099 euroa Atlantin tällä puolen.
Tietysti uusi kortti on tarkoitettu hardcore-pelaajien työasemiin. AMD kehuu, että kaikkiaan 12,4 miljardista transistorista ja kahdesta Mantle-grafiikkaprosessorista koostuva piiri suoriutuu vaivatta nykyisistä ja tulevista peleistä 4K-resoluutiolla.
Kortin prosessorit operoivat 1,02 gigahertsin kellotaajuudella. Suorituskykyä on saatu puristettua 11,5 teraflopsia eli 11500 miljardia liukulukuoperaatiota sekunnissa.
Tällainen teho tuottaa melkoisesti lämpöä, joten AMD on varustanut korttinsa Asetekin kanssa kehitetyllä nestejäähdytyksellä. Aiemmin näytönohjaimia ei ole tarvinnut jäähdyttää nesteratkaisuilla. Asetekin järjestelmä on suljettu ja AMD:n mukaan huoltovapaa.
Uuden näytönohjaimen tehontarve on jo huvittavalla tasolla, sillä AMD:n mukaan polygonien piirtäminen täydellä höyryllä kuluttaa tehoa 500 wattia.
Nvidian on huhuiltu rikkovan uuden Radeonin suorituskykylukemat jo myöhemmin tässä kuussa.
STMicroelectronics on tuonut lisää vaihtoehtoja sulautettujen tekoälykehittäjien ja datatieteilijöiden työskentelyyn. Yhtiö tarjoaa STM32Cube.AI-työkaluja myös pilvipohjaisena ratkaisuna. Ratkaisu on laatuaan ensimmäinen mikro-ohjainmaailmassa.
Huawei on julkistanut FreeBuds 5i -nappikuulokkeet. Euron alle satasen hinnalla saa monipuoliset äänenmuokkausominaisuudet ja aktiivisen melunvaimennuksen. Android 13:een tuotu uusi tilaäänitoiminto napeista kuitenkin puuttuu.
Liikenteen sähköistyminen etenee vauhdikkaasti, vaikka monien mielestä tahti on edelleen liian hidasta. Kiinteistöihin asennettavia sähköautojen latauslaitteita myytiin viime vuonna 40 134 kappaletta, mikä on 25,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Niissä on latauspisteitä eli pistokepaikkoja yhteensä 55 198 autolle, kertoo Sähköteknisen kaupan liiton (STK) tuore tilasto.
Suomessakin yhä suurempi osa uusista autoista on sähkökäyttöisiä. Saksalainen Sono Motors on viemässä sähköauton ideaa pidemmälle, sillä sen Sion-malli on päällystetty polymeeripohjaisella aurinkokennolla. Se lupaa halpoja kilometrejä.
Eikö olisi näppärää, jos nappikuulokkeita voisi ohjata puheella? ”Seuraava kappale”, ”soita XX:le”, ”lisää volyymiä”, ja niin edelleen? Tämä voi pian olla mahdollista, sillä kanadalainen Fluent.AI sanoo istuttaneensa puheentunnistusalgoritmista DSP-piirille, joka sopii nappikuulokkeisiin.
STMicroelectronics on laajentanut suositun 32-bittisen STM32-mikro-ohjainperhettään tähän asti edullisimmilla ohjaimilla. STM32C0 on siinä mielessä merkityksellinen piiriperhe, että sillä voidaan korvata vanhoja 8-bittisiä ohjaimia monissa sulautetuissa sovelluksissa.
Open RAN on avoin verkkotekniikka, joka perustuu 3GPP:n 5G-standardeihin ja Open RAN Alliancen kehittämiin määrityksiin. Vielä avoimia verkkoja on käytössä varsin vähän, mutta tutkimuslaitos Dell´Oro arvioi, että vuonna 2026 jo 15-20 prosenttia mobiiliverkoista perustuisi ORAN-tekniikkaan.
Siirtyminen sähköautoihin mullistaa ajoneuvojen voimansiirron ja vaatii uusia komponenttiratkaisuja. Tässä artikkelissa esittelemme korkeajännitesovelluksia käyttävää sähköajoneuvojen tekniikkaa ja esittelemme Samsung Electro-Mechanicsin korkeajännitteisen autojen MLCC-komponentit (monikerroksiset keraamiset kondensaattorit).
Vuodenvaihteessa ylivoimaisesti suosituin Windows-versio oli vuonna 2015 esitelty Windows 10. Kaikista Windows-mikroista kympin osuus oli karvan alle 68 prosenttia. Ylihuomisesta lähtien sen myynti kuitenkin päättyy.
Israelilainen Check Point Software on saanut uuden Suomen ja Baltian maajohtajan. Fortinetilta tullut Viivi Tynjälä aloittaa tilanteessa, jossa kybersodassa on astuttu kokonaan uuteen, tekoälyn hallitsemaan aikaan. - ChatGPT:tä on jo käytetty muun muassa haittaohjelmien koodin ja tietojenkalastelusähköpostien kirjoittamiseen, Tynjälä muistuttaa.
Monessa konenäkösovelluksessa vaaditaan erilaisten kohteiden etäisyyksien tarkkaa mittaamista. Tämä artikkeli tarjoaa yleiskatsauksen jatkuvan säteilyn (Continous Wave) CMOS-pohjaisen ToF-kamerajärjestelmän tekniikkaan ja sen eduista perinteisiin 3D-kuvausratkaisuihin verrattuna.
Electronica-messut palasivat rytinällä viime viikolla, kun yli 70 000 vierasta tutustui reilun 2000 yrityksen osastoihin ja laajaan seminaaritarjontaan. Käytävillä Electronica tuntuu ruuhkaiselta osastojen kavalkadilta, mutta entäpä messukokemus näyttelyosastolla? EG Electronicsin Maarit Hämeen-Anttila vietti messuosastolla neljä päivää. Alla hänen messuraporttinsa.