Aurinkoenergia on tulevaisuuden energiaa. Pii on vain hieman liian kallista, joten edullinen polymeeri olisi paras materiaali aurinkokalvojen massakäyttöön. Kiinalais- ja amerikkalaistutkijoiden yhteinen löydös avaa tietä kohti edullisia muoviaurinkokeräimiä.
Hong Kongin ja Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat ovat löytäneet polymeerin, jolla päästään hyötysuhteessa 10,8 prosenttiin. Kalvo muuntaa siis lähes 11 prosenttia auringonvalosta sähköksi.
Kun tämän hetken kaupallisten piipohjaisten aurinkokennojen hyötysuhde on noin 20 prosentin luokkaa, tutkijoiden löydös on lupaava. Kyse on lämpötilaohjatusta polymeerin kasvattamisesta. Tekniikkaa on kuvattu Nature Communications -lehdessä.
Tutkijoiden mukaan lämpötilan vaikutus polymeerin käyttäytymiseen oli löydöksessä oleellista. Sen jälkeen kemistit pystyivät vapaammin kokeilemaan erilaisilla yhdistelmissä kalvon aktiivisessa osassa.
Jatkossa tutkijat kehittävät prosessiaan, työstävät polymeerin hyötysuhdetta paremmaksi ja yrittävät lähestyä piin hyötysuhdetta. Iso etu polymeerikalvoille on se, että niitä voidaan valmistaa ohutkalvotekniikoilla. Tämä mahdollistaa hyvin edullisten aurinkokalvojen massavalmistuksen.