logotypen
 
 

IN FOCUS

Gallimnitridi tuo laatua, kestävyyttä ja luotettavuutta

Gallium-nitridi (GaN) tarjoaa merkittäviä etuja tehokkuuden ja tehotiheyden lisäämisessä, mikä mahdollistaa suunnittelijoille huomattavasti haastavampien virtalähdemääritysten täyttämisen verrattuna piipohjaisiin MOSFET-komponentteihin. Yksi kohtuullinen huolenaihe minkä tahansa uuden, merkittäviä etuja tarjoavan teknologian suhteen on sen kestävyys ja luotettavuus. Poistaaksemme mahdolliset epäilykset, joita käyttäjillä saattaa olla, tarkastellaan GaN-teknologian kestävyyttä, luotettavuutta ja laatua.

Lue lisää...

Ohjelmistoteollisuudesta muille aloille levinnyt ketteryys on nyt kovassa nosteessa. Silti, tai ehkä juuri siksi se ymmärretään helposti puutteellisesti. Nopeutta peräänkuulutetaan, joustavuutta arvostetaan, kehitystiimejä vedetään Scrumilla tai Kanbanilla. Innostuksen myötä syntyy myös harha siitä, että asia on jo tuttu, vaikka ollaan vasta lähdetty liikkeelle.

Esimerkiksi yksittäisen tuotekehitysosaston ketteröittäminen on usein kuin pintaremontti – julkisivu voi näyttää paremmalta, mutta rakenteelliset ongelmat säilyvät. Tai ketteröittäminen nähdään projektina – nyt kun meillä on Scrum käytössä, olemme ketteriä ja muutos on valmis. Todellinen muutos tapahtuu vasta koko organisaation ketteröityessä. Se puolestaan edellyttää usein ketteryysvalmennusta.

Vaikka Suomessa on väkilukuun suhteutettuna paljon kansainvälisesti tunnustetun sertifioinnin saaneita ketteryyskouluttajia, on meillä vain pari sertifioitua ketteryysvalmentajaa. Myös maailmanlaajuisesti esimerkiksi Certified Scrum Coach -valmentajasertifioinnin saaneita valmentajia on alle sata. Suomen yleisestä ketteryysosaamisesta huolimatta ketteryys ja erityisesti ketteryysvalmennus ymmärretään meilläkin vielä monesti väärin.

Ketteryysvalmentaja kohtaa työssään paljon tiimejä ja henkilöitä, jotka eivät tiedä ketteryydestä juuri mitään. Siksi hyvän valmentajan pitää olla kuin trapetsitaiteilija, joka tarpeen mukaan tasapainoilee valmentajan, kouluttajan, neuvonantajan, esikuvan ja mentorin roolien välillä. Kaikkia näitä tarvitaan.

Jos tiimi yrittää omin voimin muuttua ketteräksi, mistä tietää sen olevan oikeasti ketterä? Ketteryysvalmentaja tuo mukanaan uusien ideoiden lisäksi myös vertailukohteita. Hän sparraa tiimiä toimimaan tehokkaammin, jotta suurimmat hyödyt löytyvät. Hän näkee nopeasti pahimmat pullonkaulat ja luotsaa tiimin karikkojen ohi. Kun tiimin ei itse tarvitse löytää kaikkia ansoja – ja oikeita ratkaisuja niihin – säästyy aikaa ja rahaa.

Joskus ketteryysvalmentajia syytetään siitä, että he pelmahtavat paikalle olematta itse ohjelmointiguruja. Tietotekninen tausta on epäilemättä hyödyllinen, mutta operatiiviseen toimintaan osallistuminen ja sen lupaaminen asiakkaalle ei kuitenkaan ole valmennusta. Valmentajan ei ole tarkoituksenmukaista olla huoneen paras koodari, eikä hänen myöskään pitäisi tehdä tuotepäätöksiä asiakkaan puolesta tai johtaa asiakkaan tiimejä. Substanssiasioihin sekaantuminen nähdään valmentajapiireissä suorastaan emämokana. Ei lätkävalmentajakaan ryntää itse jäälle tekemään maaleja, vaan ne joukkueen on tehtävä itse.

Mitä ketteryysvalmentaja sitten tekee ja voi luvata asiakkaalle? Taitava valmentaja luo organisaatioon uusia, pysyviä käytösmalleja. Hän ei ole valmis vastausautomaatti, joka kertoisi, mitkä ratkaisut ja toimintatavat ovat oikeita kussakin tilanteessa. Sen sijaan hän auttaa organisaatiota löytämään nämä ratkaisut itse. Valmentaja tuo ja ankkuroi menetelmiä, rakenteita ja ajatusmalleja, joilla muutosta hallitaan ja johdetaan.

Hyvä valmentaja pystyy myös valmentamaan uusia valmentajia. Kun organisaation omista ketteryysasiantuntijoista tulee sisäisiä muutostoimijoita, voivat ne vastaisuudessa edistää ketteröitymistä omissa yksiköissään. Kun ketteryys läpäisee koko organisaation, yritys ei ole enää ulkopuolisen tuen varassa.

Valmentajan tarkoitus on auttaa organisaatiota muuttumaan, kehittymään ja oppimaan, ja lopuksi tehdä itsensä tarpeettomaksi. Opit jäävät pysyvästi organisaation käyttöön vielä senkin jälkeen, kun valmentaja on sulkenut oven viimeisen kerran perässään.

Martin von Weissenberg, agile42:n CSC-sertifioitu ketteryysasiantuntija

 

 

TILAA UUTISKIRJE JA VOITA DELL XPS 13 -KANNETTAVA

Tilaa Elektroniikkalehden uutiskirje ja osallistu samalla arvontaan, jossa voit voittaa Dellin huippulaadukkaan kannettavan XPS 13 -tietokoneen. Kampanja jatkuu Teknologia15-messujen päätöspäivään eli 8.10.2015 asti, jolloin voittaja on selvillä.

Tilaaminen onnistuu tästä.

 

MORE NEWS

DeepSeek on jo kielletty monessa käytössä

Uusi tekoälysovellus DeepSeek on herättänyt laajaa keskustelua sekä sen tarjoamien mahdollisuuksien että tietoturvaongelmien vuoksi. Maailmanlaajuisesti DeepSeekiin liittyviä Google-hakuja tehdään jo 2,9 miljoonaa kertaa kuukaudessa, mutta samaan aikaan yhä useampi valtio ja organisaatio on päättänyt kieltää sen käytön, kertoo tekoälytyökaluja keihttävä AIRPM .

Ransomwarea neljä kertaa enemmän viime vuonna

Kiristyshaittaohjelmien määrä nelinkertaistui vuonna 2024, kertoo tietoturvayhtiö Barracudan tuore vuosikatsaus. Ransomware-as-a-Service (RaaS) -alustojen yleistyminen on mahdollistanut laajemmat ja kehittyneemmät verkkohyökkäykset, jotka kohdistuvat sekä yrityksiin että yksityishenkilöihin.

Uusi korttityyppi tuo tehoa datakeskuksen tallennukseen

EDSFF (Enterprise and Datacenter Storage Form Factor) on moderni tallennusratkaisu, joka mullistaa datakeskusten ja hyperskaalattavien palvelinjärjestelmien infrastruktuurin. Se tarjoaa paremman suorituskyvyn, energiatehokkuuden ja lämmönhallinnan verrattuna perinteisiin 2,5 tuuman ja M.2-muotoisiin SSD-asemiin.

Voisiko uusi suomalaistekniikka korvata salasanat?

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen monivaiheisen tunnistautumismenetelmän, joka voi mullistaa digitaalisen tunnistautumisen. SalaLogin-niminen ratkaisu korvaa perinteiset salasanat biometriikan sekä käyttäjän itse luomien vihjeiden ja salaisuuksien avulla, mikä tekee siitä turvallisemman ja helpomman käyttää.

Ruotsalaistutkijat kehittivät täysin kierrätettävän aurinkokennon

Tutkijat Linköpingin yliopistosta ovat kehittäneet uuden menetelmän, jolla perovskiitti-aurinkokennon kaikki osat voidaan kierrättää ilman ympäristölle haitallisia liuottimia. Menetelmä mahdollistaa aurinkokennon purkamisen ja materiaalien uudelleenkäytön ilman, että sen suorituskyky heikkenee.

Merkittävä virstanpylväs: SiC-komponentteja 8-tuumaisilta kiekoilta asiakkaille

Infineon Technologies on ottanut merkittävän askeleen 8-tuumaisten SiC- eli piikarbidikiekkojen kehityksessä. Yhtiö aloittaa ensimmäisten kehittyneellä 200 mm SiC-valmistusteknologialla tuotettujen tuotteiden toimitukset asiakkaille vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä.

Web3-sovellukset eivät ole juuri Web2-sovelluksia turvallisempia

Vaikka Web3:n on luvattu tuovan hajautetun ja turvallisemman internetin, todellisuus näyttää toisenlaiselta. Uudet tutkimukset osoittavat, että Web3-sovellukset perivät Web2:n haavoittuvuudet, mikä tekee niistä alttiita yhä kasvaville kyberuhille, kuten haittaohjelmille, tietojenkalastelulle ja palvelunesto- eli DDoS-hyökkäyksille.

Bluetoothia hyvin pienellä virralla

Panasonic Industry on julkistanut uuden, pienen ja kustannustehokkaan PAN B511-1C -Bluetooth-moduulin, joka yhdistää erinomaisen suorituskyvyn ja suuren muistikapasiteetin erittäin alhaiseen virrankulutukseen. Moduuli perustuu Nordic nRF54L15 -piirisarjaan ja on suunniteltu erityisesti energiatehokkaita sovelluksia varten.

6G tulee olemaan verkko, jota tekoäly optimoi kaiken aikaa

Oulun yliopiston 6G-tutkimusohjelma on julkaissut uuden white paper -dokumentin tulevasta 6G-tekniikasta. Dokumentin on päätoimittanut Oulun yliopiston Future Computing Group -tutkimusryhmän johtaja Lauri Lovén. Hänen mukaansa voidaan sanoa, että 5G:n myötä pilvipalvelut ja reunalaskenta integroituivat mobiiliverkkoihin. - 6G:n kohdalla langattomiin verkkoihin yhdistyy tekoäly.

Ruotsalaiset tarjoavat kattavampaa sulautetun koodin analyysiä

Sulautetun ohjelmistokehityksen laadunvarmistus saa uutta vahvistusta, kun Nohau Solutions ja Percepio AB ilmoittavat uudesta jakelukumppanuudesta. Yhteistyön myötä sulautetun ohjelmistokehittäjät saavat entistä paremmat työkalut koodin analysointiin, testaukseen ja diagnostiikkaan.

Telia estää kymmeniä huijauspuheluita joka minuutti

Telia on alkuvuoden aikana torjunut jo yli puoli miljoonaa huijauspuhelua. Keskimäärin yhtiö estää noin 13 500 huijauspuhelua päivässä, mikä tarkoittaa kymmeniä estettyjä puheluita joka minuutti. Vaikka huijauspuheluiden kokonaismäärä on laskussa, niiden osuus ulkomailta Suomeen tulevista puheluista on edelleen huolestuttavan suuri.

Suomen elektroniikkateollisuus kääntyy tänä vuonna kasvuun

Teknologiateollisuuden mukaan elektroniikka- ja sähköteollisuuden (tietoliikennelaitteet, sähkökoneet, terveysteknologia) yritysten liikevaihto Suomessa pysyi vuonna 2024 ennakkoarvioiden mukaan lähes samalla tasolla kuin edellisvuonna. Kokonaisuudessaan liikevaihtoa kertyi noin 20 miljardia euroa.

SiC-tehopiirit yhä pienempiä ja tehokkaampia

Tehokomponenttien valmistaja SemiQ on julkistanut uuden sukupolven 1200V SiC MOSFET -komponentin, joka pienentää sirukokoa samalla parantaen kytkentänopeutta ja tehokkuutta. Uusi QSiC 1200V -MOSFET on 20 % pienempi kuin edeltäjänsä, mutta tarjoaa merkittävästi parempaa suorituskykyä suurjännitesovelluksissa. Tämä kuvaa hyvin sitä nopeaa kehitystä, joka piikarbidikomponenteissa on tällä hetkellä käynnissä.

Uusi HDMI tuo jopa 10K-tarkkuuden pelaamiseen

CES 2025 -messuilla Las Vegasissa HDMI Forum ilmoitti uudesta HDMI 2.2 -standardista, joka nostaa kaistanleveyden 96 gigabittiin sekunnissa. Se mahdollistaa jopa 16K-tarkkuuden ja aiempaa korkeammat virkistystaajuudet. Vaikka täysi 16K-resoluutio ei vielä ole realistinen kuluttajamarkkinoilla, pelaajat voivat odottaa parempaa suorituskykyä 4K-, 8K- ja jopa 10K-resoluutiolla.

Uusi maailmanennätys hybridiaurinkokennoissa

Tutkijat Saksassa ovat saavuttaneet uuden maailmanennätyksen hybridiaurinkokennojen tehokkuudessa. Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB) ja Humboldt University Berlin ovat kehittäneet uuden sukupolven CIGS-perovskiitti-hybridiaurinkokennon, joka on saavuttanut 24,6 prosentin sertifioidun hyötysuhteen.

OpenAI haluaa omat sirut jo tänä vuonna

OpenAI aikoo vähentää riippuvuuttaan Nvidia-siruista kehittämällä oman tekoälyprosessorinsa, jonka ensimmäinen versio on tarkoitus valmistaa jo tänä vuonna, kertoo Reuters.

Pythonin uusi tulkki tekee ohjelmista jopa 30 prosenttia nopeampia

Python 3.14:n uusi tulkki voi nopeuttaa ohjelmien suoritusta jopa 30 % ilman, että koodia tarvitsee muuttaa. Pythonin seuraavan suuren version beta-julkaisu on odotettavissa toukokuussa 2025.

Tablettien myynti kääntyi yllättäen nousuun

Tablettimarkkinat ovat kokeneet merkittäviä vaihteluita viime vuosina. Koronapandemian aiheuttaman kysyntäpiikin jälkeen myynti laski jyrkästi vuosina 2022 ja 2023, ja monet asiantuntijat ennustivat hitaasti etenevää toipumista. Nyt tilanne on muuttunut, ja tabletit tekevät vahvaa paluuta markkinoille.

Suomessa myytiin viime vuonna vähemmän sähköautojen latauslaitteita

Suomessa myytiin vuonna 2024 yhteensä 30 382 sähköauton latauslaitetta kiinteistöihin, mikä on 13,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK) tuoreessa tilastossaan. Erityisesti peruslatauslaitteiden myynti laski merkittävästi, kun taas hidaslatauslaitteiden kysyntä pysyi vakaana ja jopa kasvoi hieman.

SEGGER analysoi nyt montaa ydintä kerralla

Ohjelmistotyökalujen kehittäjä SEGGER on laajentanut SystemView-analyysityökaluaan moniydinympäristöihin. Uusi tuki mahdollistaa usean suorittimen reaaliaikaisen seurannan ja analysoinnin yhdellä debuggaus-mittapäällä, mikä helpottaa sulautettujen järjestelmien kehittäjien työtä.

Uusi korttityyppi tuo tehoa datakeskuksen tallennukseen

EDSFF (Enterprise and Datacenter Storage Form Factor) on moderni tallennusratkaisu, joka mullistaa datakeskusten ja hyperskaalattavien palvelinjärjestelmien infrastruktuurin. Se tarjoaa paremman suorituskyvyn, energiatehokkuuden ja lämmönhallinnan verrattuna perinteisiin 2,5 tuuman ja M.2-muotoisiin SSD-asemiin.

Lue lisää...

Ota nämä seikat huomioon, kun teet räätälöityjä laitteistoja

Markkinoilla on tarjolla suuri määrä valmiita laitteistoratkaisuja ja ohjelmistoalustoja. Kun valmiit ratkaisut eivät suoraan sovellu aiottuun käyttötarkoitukseen, tarvitaan usein asiakaskohtaisten laitteistojen ja ohjelmistojen suunnittelua. Tämä artikkeli käsittelee keskeisiä asioita, jotka on huomioitava tietotekniikkaa sisältävän tuotteen teknisen ratkaisun valinnassa ja suunnittelussa.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Demystifying SA and VNA
Oulussa 12.2.2024 ja Vantaalla 13.2.2024
Ilmoittautuminen: asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com

 
R&S -koulutus: RF Mittaustekniikan 2-päiväinen koulutus (huom. maksullinen)
Vantaalla 12.-13.3.2025
Ilmoittautuminen: RF Mittaustekniikka - Rohde & Schwarz Finland Oy
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article