Lontoolaisessa UCL-korkeakoulussa (University College London) kehitetään passiivista tutkatekniikkaa, jossa hyödynnetään wifi-signaaleja paikallistamaan ihmisiä seinän takana. Tekniikalle on kysyntää esimerkiksi viranomaiskäytössä.
UCL:n ratkaisu on passiivinen, koska siinä ei lähetetä erillisiä radioaaltoja tyypillisen tutkan sijaan. Sen sijaan tekniikka hyödyntää kaikkialla olevaa langattomien lähiverkkojen radioenergiaa.
Tutkan tavoin ratkaisu paikantaa liikkuvan ihmisen seinän takana Doppler-siirtymän avulla. Koska mitään tutkasignaalia ei lähetetä, seurantaa ei voi millään tavalla paljastaa.
UCL:n ”wifi-tutkaa” voidaan hyödyntää myös ihmismassojen ja liikenteen seurantaan. National Instrumentsin USRP-radiojärjestelmään perustuva laite voi hyödyntää erilaisia 802.11x-signaaleja eri sovelluksiin. Järjestelmä kykenee monitoroimaan myös GMS- tai LTE-vastaanottimien suuntaa ja nopeutta.
Laitteisto perustuu kahteen USRP-2921-lähetinvastaanottimeen, joilla vastaanotetaan sekä referenssi- että valvontasignaalit. Laitekehitystä helpotti se, että sen suunnittelu tapahtui NI:n graafisessa LabVIEW-ympäristössä.