DECT NR+ täyttää merkittävän aukon langattomassa yhteydenpidossa tarjoamalla luotettavan ja standardoidun viestintäprotokollan, joka yhdistää ainutlaatuisella tavalla alhaisen viiveen, pitkän kantaman, korkeat tiedonsiirtonopeudet, ei käytön aikarajoituksia ja lähes maailmanlaajuisen taajuuskattavuuden—kaikki tämä edulliseen hintaan. Nordic Semiconductor hyödyntää olemassa olevaa vähävirtaista nRF91-sarjan teknologiaansa tarjotakseen saumattoman ja erittäin integroidun DECT NR+ -ratkaisun.
Helpoin tapa lisätä 3G- tai LTE-verkon kuuluvuutta on ripotella pieniä antenniyksiköitä eri puolille kiinteistöä. Ericssonin ratkaisu tähän on Radio Dot eli pieni ”tukiasemapiste”. Pari vuotta vanha konsepti on nyt alkanut kiinnostaa maailmalla.
Ericsson kertoo, että singaporelainen XL Aviata on päättänyt tehoastaa verkkoaan näillä ”pisteillä”. Ensimmäiseksi tekniikka tulee käyttöön Jakartan kansainvälisellä lentokentällä.
Ericssonin Dot-minitukiasema painaa vain 300 grammaa ja sopii kämmenelle. Se on yksinkertainen 3g/LTE-antenniyksikkö, jossa on vahvistin ja tehovahvistin. Varsinainen signaalinkäsittely tapahtuu toisaalla tukiasemassa, johon piste on yhdistetty standardilla ethernet-kaapelilla. Ericsson käyttää tässä omaa liitäntäänsä.
Ericssonin mukaan yhteen tukiasemaan voidaan liittää jopa 96 pistettä. Näiden avulla saadaan kattava peitto moneen julkiseen tilaan, vaikkapa sairaalaan tai ostokeskukseen.
Pisteen lähetysteho on sata milliwattia. Tukiaseman näkökulmasta pistejoukko näyttäytyy yhtenä soluna. Handover-siirtyminen onnistuu kuten muidenkin solujen välillä.
Esineiden internet (IoT) on hyötynyt merkittävästi kahdesta vallalla olevasta trendistä: langattomasta tekniikasta ja vähän tehoa kuluttavasta elektroniikasta. Johdoista riippumattomuus ja kyky toimia merkittävästi pienemmillä paristoilla mahdollistaa yhä useampien erilaisten laitteiden liittämisen toisiinsa ja niiden sijoittamisen mitä erilaisimpiin paikkoihin. IoT-markkina tulee todennäköisesti kasvamaan ja leviämään laajemmalle kuitenkin vielä nopeammin, kun käyttöön tulevat laitteet, jotka pystyvät keräämään talteen omaa energiaansa.
Nokia ja Motorola Solutions ilmoittivat drone-teknologian integroinnista tuodakseen markkinoille tekoälyllä tehostetun avaimet käteen -tyyppisen automaattisen drone-in-a-box -ratkaisun. Siinä yhdistyy Nokia Drone Networks ja Motorola Solutionsin CAPE-drone-ohjelmisto.
Open RAN on tekniikka, jossa eri valmistajien laitteet toimivat yhdessä avoimien rajapintojen kautta. Vuosien 2019–2022 nopean kasvun jälkeen O-RAN-investoinnit laskivat 500 miljoonaa dollaria vuonna 2023. Markkina laski 30 prosenttia lisää tämän vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana.
Generatiivinen tekoäly tekee tietojenkalastelusta yhä tehokkaampaa. 9Jopa 98-99 prosenttia phishing-viesteistä tulee sähköpostitse, sanoo Check Pointin tietoturva-asiantuntija Jarno Ahlström. Tämä tarkoittaa, ettei meiliboksissaan kannattaisi oikeastaan klikata mitään tuntematonta.
STM32MP25 on STMicroelectronicsin toisen sukupolven STM32-mikroprosessoreiden sarjan ensimmäinen jäsen, joka tarjoaa merkittäviä parannuksia suorituskyvyssä, liitettävyydessä ja tekoälyominaisuuksissa verrattuna aiempiin STM32MP1-sarjan malleihin. Nyt se on tullut DigiKeyn valikoimaan.
Paremmin EDA-työkaluistaan tunnettu Synopsys on esitellyt ensimmäiset uutta Ultra Ethernet- ja UALink-liitäntää tukevat IP-lohkonsa. Ultra-ethernetin tarkoituksena on vastata korkean kaistanleveyden ja matalan viiveen tarpeisiin, joita tarvitaan suurten kielimallien laskentaan ja tekoälykiihdyttimien yhdistämiseen.
Yritykset ympäri maailman ovat palkanneet jo 5,4 miljoonaa kyberturva-asiantuntijaa, mutta samaan aikaan alalla tarvitaan vielä 4,7 miljoonaa työntekijää lisää turvaamaan organisaatioiden toimintaa. Tämä käy ilmi AltIndex.com-sivuston julkaisemista tiedoista.
Puettavien teknologioiden kehitys saa jälleen uutta vauhtia u-bloxin julkaistessa UBX-M10150-CC GNSS-sirun, joka yhdistää markkinoiden pienimmän koon ja erittäin alhaisen virrankulutuksen. Uutuus mahdollistaa paikannuksen vain 10 milliwatin teholla, mikä pidentää akunkestoa huomattavasti ja avaa uusia mahdollisuuksia kuluttajaystävällisempien laitteiden suunnitteluun.
Uusi tutkimus osoittaa, että kierretyt hiilinanoputket voivat varastoida jopa kolminkertaisesti energiaa litiumioniakkuihin verrattuna. Tämä löytö voi mullistaa kevyiden ja turvallisten energianvarastointiratkaisujen, kuten lääketieteellisten implanttien ja anturiteknologian, kehityksen.
Pilvipohjaiset mobiiliverkot tekevät tuloaan Suomeen. Elisa ja Nokia ovat avanneet Euroopan ensimmäisen 5G-pilviverkon asiakasliikenteelle Espoossa. Espooseen avattu pilviverkko hyödyntää Red Hatin hybridipilvialustaa.
Taiwanilainen Advantech on tuonut markkinoille päivitetyt ICR-2000/2400/2500/2600-sarjan teolliset mobiilireitittimet. Kyse on edullisemmista eli ns. entry-tason mobiilireitittimistä, joiden avulla yritykset voivat varmistaa luotettavan ja nopean langattoman tiedonsiirron monipuolisissa teollisissa sovelluksissa.
Suomessa ajetaan alas 3G-verkkoa. Sen seurauksena palontorjuntatekniikan laitteistojen, kuten paloilmoittimien, yhteys hätäkeskukseen saattaa heikentyä tai jopa katketa. Myös huoltoilmoitusten välittyminen saattaa estyä tai hidastua, varoittaa Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK.
Nokia on julkaissut Nokia 5G Banshee Flex Radio -radion, joka on suunniteltu vastaamaan modernin sodankäynnin monimutkaisiin viestintätarpeisiin. Uusi mobiili laajakaistainen reunaverkko yhdistää huipputason 5G- ja LTE-teknologiat tuoden turvalliset, luotettavat ja joustavat viestintämahdollisuuksia taistelukentälle.
IBM on esitellyt uuden läpimurron optisessa teknologiassa, joka voi mullistaa datakeskusten toiminnan ja tekoälymallien koulutuksen. Yhtiö on kehittänyt uuden sukupolven CPO-tekniikan (Co-Packaged Optics). Innovaatio tuo valokuitujen tehokkuuden perinteisten kuparijohtojen sijaan myös datakeskusten sisäiseen viestintään.
Kriittisten palvelujen täytyy toimia silloinkin, kun maayhteys tai muu tietoliikenneyhteys on poissa pelistä. Ja näin täytyy tsapahtua silloinkin, kun osaa palvelusta tai se kokonaan ajetaan pilvessä. AWS on re:Invent 2024 -tapahtumassaan esitellyt ratkaisun ongelmaan.
Suomi on odotetusti valittu yhdeksi seuraavan sukupolven yhteiseurooppalaisten EuroHPC -supertietokoneiden sijoituspaikaksi. Uusi kone sijoitetaan Kajaaniin CSC:n datakeskukseen, jossa sijaitsee myös vuonna 2022 käyttöön vihitty LUMI-supertietokone.
LG Display on esitellyt maailman ensimmäisen venyvän näytön, joka kykenee laajenemaan jopa 50 prosenttia. Uusi prototyyppi on 12 tuuman näyttö, joka venyy jopa 18 tuumaan ja tarjoaa samalla korkean 100 ppi:n (pikseliä tuumalla) tarkkuuden ja täyden RGB-värintoiston.
STMicroelectronics on esitellyt uuden sukupolven mikro-ohjaimet, jotka mahdollistavat tekoälyn käytön edullisissa ja energiaa säästävissä kuluttaja- ja teollisuuslaitteissa. Uusi STM32N6-mikro-ohjainsarja sisältää ensimmäistä kertaa ST:n oman Neural-ART -neuroverkkoprosessorin (NPU), joka tarjoaa jopa 600-kertaisen suorituskyvyn koneoppimissovelluksille verrattuna aiempiin STM32-sarjan huippumalleihin.
Digia kertoo rekrytoivansa pikavauhdilla 50 kokenutta it-ammattilaista ja 25 uransa alkuvaiheessa olevaa osaajaa. Yhtiön mukaan tarjolla on merkityksellistä, lähes kaikkien suomalaisten arkeen vaikuttavaa työtä uusilla teknologioilla, muun muassa tekoälytyökaluilla.
Belgialainen nanoelektroniikan ja digitaalisten teknologioiden tutkimuskeskus IMEC on saavuttanut merkittävän virstanpylvään suprajohtavan digitaaliteknologian kehityksessä. IEEE International Electron Devices Meeting -konferenssissa San Franciscossa se esitteli kolme keskeistä rakennuspalikkaa suprajohtavan prosessorin toteuttamiseksi. Suprajohtavat liitännät, Josephson-liitokset ja kondensaattorit ovat täysin yhteensopivia CMOS-valmistusprosessien kanssa.
Esineiden internet (IoT) on hyötynyt merkittävästi kahdesta vallalla olevasta trendistä: langattomasta tekniikasta ja vähän tehoa kuluttavasta elektroniikasta. Johdoista riippumattomuus ja kyky toimia merkittävästi pienemmillä paristoilla mahdollistaa yhä useampien erilaisten laitteiden liittämisen toisiinsa ja niiden sijoittamisen mitä erilaisimpiin paikkoihin. IoT-markkina tulee todennäköisesti kasvamaan ja leviämään laajemmalle kuitenkin vielä nopeammin, kun käyttöön tulevat laitteet, jotka pystyvät keräämään talteen omaa energiaansa.
Pilvisiirtymien tahti on hidastunut, ja monet yritykset ovat jo saavuttaneet pilvestä saatavan kilpailuedun. Miten tämä vaikuttaa IT-palvelukumppaneiden rooliin ja prioriteetteihin tulevaisuudessa? TCS:n yritysarkkitehti Jukka-Pekka Ahonen kertoo omista näkemyksistään.
Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme. R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.