Wikileaksin pari päivää sitten julkaisemat CIA:n salaisiksi materiaaleiksi väitetyt asiakirjat ovat käynnistäneet laajan keskustelun matkapuhelinten ja älytelevisioiden tietoturvasta. On arveltu, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulla olisi mahdollisuus urkkia esimerkiksi kännyköiden pikaviestinpalveluita tai hyödyntää televisioita vakoilutarkoituksissa. Tavalliselle käyttäjälle vaaraa ei synny.
Verkkopalveluiden tietoturva-aukkoja jo vuosien ajan tutkinut suomalainen Second Nature Security Oy tyrmää vakoilun helppouden ja haluaa tyynnyttää asian ympärille noussutta julkisuutta.
- Tämänhetkisten tietojen mukaan CIA:n haittaohjelman asentaminen televisioon vaatisi USB-tikun kytkemisen laitteeseen, mikä siis täytyisi tehdä henkilökohtaisesti joko tehtaalla, myymälässä tai muussa paikassa, johon televisio on asennettu, toteaa 2NS:n tietoturva-asiantuntija Jarmo Lahtiranta.
- Lisäksi kännyköiden osalta on todettava, että julkisuuteen tulleiden asiakirjojen mukaan CIA ei ole onnistunut murtamaan puhelinten salausta, vaan on joutunut asentamaan erillisen haittaohjelman puhelimeen viestien lukemiseksi.
Monet ovat virheellisesti päätelleet, että esimerkiksi pikaviestimien turvallisena pidetty Signal-protokolla olisi murrettu, mutta CIA ei siis ole onnistunut murtamaan salausta, vaan on joutunut asentamaan oman haittaohjelman puhelimeen viestien lukemiseksi.
- Tämä on itseasiassa hyvä tieto ja vahvistaa luottamusta kyseisen Signal-protokollan toimivuuteen. Lisäksi on jo vuosien ajan ollut tiedossa, että jos päätelaitteeseen saa asennettua haittaohjelman, sen avulla pystyy vakoilemaan laitteen käyttäjää. Tämä ei siis ole edes uutinen, Jarmo Lahtiranta korostaa.
Second Nature Security Oy on yhtiö, joka tutkii yritysten ja julkishallinnon toimijoiden tietoturva-aukkoja, tekemällä niiden digitaalisiin palveluihin hallittuja hakkerointi-iskuja. Yhtiön suorittamat hakkeroinnit ovat kohdistuneet satojen koti- ja ulkomaisten yritysten internetsivustoihin sekä muihin verkkopalveluihin ja tietojärjestelmiin.