Digitalisaatio ja teknologian käyttö ovat työpaikoilla jo arkipäivää. Viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana työikäisistä on tullut harjaantuneita teknologiaosaajia, jotka osaavat realistisesti arvioida IT:n ja teknologian merkitystä oman työn tekemiselle ja työnlaadulle. Epson Europen tilaaman kyselyn mukaan Suomi erottuu edelläkävijyydellään työntekijöiden teknologiaosaamisessa.
Kysely toteutettiin vuonna 2016 ja siihen vastasi 2400 toimistotyöntekijää kaikista EMEA-maista yhteensä. Kyselyyn osallistui sata toimistotyöntekijää Suomesta.
Kyselyn mukaan suomalaisista työntekijöistä jopa 72 prosenttia kertoo, että heillä on mahdollisuus tehdä ehdotuksia uusien teknologiahankintojen suhteen, kun yleisesti muissa EMEA-maissa luku on 59 prosenttia. Suomessa työntekijöiltä kysytään myös useammin mielipidettä (60 prosenttia) uusiin IT-hankintoihin liittyen kuin koko Euroopan alueella yhteensä (50 prosenttia).
Lisäksi uuden teknologian vaikutusta työntekoon testataan koekäytöillä enemmän Suomessa (57 %) kuin muualla (46 %). Suomalaiset ovat siis tarkempia hankintojen järkevyyden suhteen, ja he haluavat varmistaa, että uusista laitteista ja ohjelmistoista on oikeasti hyötyä.
Tutkimuksen mukaan 46 prosenttia suomalaisista tekee etätöitä muutaman päivän kuussa, kun muiden maiden keskiarvo on 34 prosenttia. Toisaalta taas muissa vertailumaissa etätyötä vähintään 3–4 päivää viikossa tekevien osuus oli suurempi kuin Suomessa.
Ainoastaan 17 prosenttia suomalaisyrityksistä ei salli etätyötä ollenkaan, kun koko Euroopassa keskiarvo on 24 prosenttia. Edistynyt teknologia edesauttaa etätyöntekoa ja joskus etätyö jopa edellyttää sitä. Suomessa on myös hieman vertailumaita yleisempää, että yritys kustantaa työntekijälle tietotekniikkaa.
Tutkimuksen toteutti Coleman Parks lokakuun 2016 ja tammikuun 2017 välisenä aikana.