Käyttäjän ja laitteen identiteetin absoluuttinen varmistaminen on yhä tärkeämpää. Nokia on mukana Oxfordin yliopiston hankkeessa, jossa kehitetään kvanttipohjaista salausmekanismia laitteisiin kuten älypuhelimiin.
Käytännössä kyse on erillisestä laitteesta, jolla lähetetään ultranopealla ledillä salausavain noin puolen metrin päähän. Vähän kuin NFC-varmennuksessa, mutta optisesti. Viralliselta nimeltään kyse on Quantum Key Distribution- eli QDK-tekniikasta.
Kvanttisalausta pidetään murtamattomana. Oxfordin tutkijoiden mukaan lähetystä voidaan kyllä kuunnella, mutta mikäli purske siepataan ja jatkolähetetään, se korruptoituu niin että puuttuminen voidaan havaita.
Oxfordissa kehitetty laite koostuu kuudesta ledistä, jotka kattavat halutun osan spektristä. Ne lähettävät nanosekunnin mittaisen pulssin neljän nanosekunnin välein. Yksi ledipari lähettää avaimen bitit, toinen mittaa kanavan turvallisuutta ja kolmas tekee virheenkorjausta.
Toisessa päässä eli lukulaitteessa pitää olla samalla tavalla polarisoidut vastaanottimet. Molemmissa päissä pitää olla suotimet niin, että vain osa lähetetystä valosta valitaan. Tämän ansiosta kaikki ledit voivat lähettää samanväristä valoa, mikä vaikeuttaa bittejä lähettävän parin tunnistamista.
Jotta järjestelmä yltäisi salaamisen purkamisen kannalta riittävään datanopeuteen, pitää ledisäde suunnata tarkasti vastaanottimeen. Tämä tapahtuu MEMS-ohjattavien peilien avulla.
Tutkijat ovat jo rakentaneet QKD-salaukseen pystyvän laitteiston kaupallisista komponenteista.
QKD-tekniikasta voi lukea lisää Optics Express -lehden sivuilta.