Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat julkistaneet tutkimuksen, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia energiatekniikan kehityksessä. Tutkijat ovat demonstroineet, miten aurinkoenergiaa voidaan varastoida kemialliseen nesteeseen.
Energian tai sähkön varastoiminen on tavallaan ikuisuusongelma. Esimerkiksi erilaiset akkuratkaisut eivät ole käytännöllinen ratkaisu suuren mittakaavan uusiutuvassa energiantuotannossa.
Chalmersin tutkijoiden ratkaisussa nesteeseen varastoitu energia voidaan siirtää ja vapauttaa lämmöksi siellä, missä sitä tarvitaan. Aihetta käsittelevä tekninen artikkeli löytyy Energy & Environmental Science -lehdestä.
Aurinkoenergia voidaan muuntaa suoraan energiaksi, joka varastoituu nesteen molekyyliliitoksiin. Tässä muodossa energiaa voidaan myös siirrellä haluttuun paikkaan. Varastoitu energia voidaan tutkijoiden mukaan vapauttaa kokonaan halutussa paikassa.
Prosessi perustuu norbornadieeni-nimiseen kemikaaliin. Valolle altistettuna se muuntuu kvadrisyklaani-hiilivedyksi.
Tutkimusprosessi alkoi Chalmersissa jo kuusi vuotta sitten. Ensimmäinen demonstraatio esiteltiin vuonna 2013, jolloin rutenium-pohjaisessa muunnoksessa päästiin 0,01 prosentin hyötysuhteeseen. Nyt järjestelmä varastoi energiaksi 1,1 prosenttia auringonvalosta. Hyötysuhde on parantunut 100-kertaiseksi samalla, kun kallis rutenium on vaihtunut edullisiin hiilipohjaisiin materiaaleihin.