Madridilaisessa UC3M-yliopistossa (Universidad Carlos III de Madrid) on kehitetty keraaminen elektrodi litiumioniakuille. Sen myötä akuista tulee turvallisempia, halvempia ja tehokkaampia, tutkijat kehuvat.
Professori Alejandro Várezin mukaan patentoitu tekniikka tekee akuista turvallisempia. Niiden toimintalämpötila on paljon aiempaa laajempi.
Innovaatio perustuu tekniikkaan, jossa keraamisia kalvoja valmistetaan termoplastisesti muottiin puristamalla. Tekniikan avulla voidaan valmiita sekä litteitä että putkimaisia rakenteita, joten keraamiset elektrodit sopivat kaikenlaisiin litiumioniakkuihin.
Varezin mukaan elektrodien valmistuskustannukset ovat suhteellisen alhaiset. Keraaminen elektrodi koostuu vain yhdestä aktiivisesta materiaalista, joka pienentää kuumentumisen ja syttymisen riskiä korkeissa, yli sadan asteen lämpötiloissa. Tämä on tärkeää paitsi älypuhelimissa myös erityisesti sähköautoissa.
Nykyiset litiumioniakut ovat taipuvaisia ylikuumenemaan sähkönkulutuksen piikeissä. Tähän on syynä se, että elektrolyyteissä on orgaanista nestettä, joka voi jopa syttyä. Samanlaisia liuotteita ei käytetä madridilaisten patentoimassa prosessissa.
Keraaminen elektrodi myös parantaa akun suorituskykyä. Testien mukaan kapasiteetti on jopa kolminkertainen tämän hetken kaupallisiin elektrodeihin verrattuna. Keraamisia elektrodeja voi lisäksi valmistaa hyvin tiheällä prosessilla, mikä kasvattaa kapasiteetin nykyakkuihin verrattuna jopa 10-kertaiseksi.