Sormenjälkitunnistimet ovat tulossa yleiseen käyttöön erityisesti uusien älypuhelimien myötä. Hong Kongin polyteknisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet järjestelmän, joka pystyy lukemaan ja tunnistamaan sormenjälkiä ilman kosketusta anturiin.
Tutkijoiden mukaan sormenjälkien 3D-tunnistus hyppää innovaation myötä ison askeleen kohti tarkempaa, varmempaa ja edullisempaa biometristä tunnistusta. Kun sormenjälki tunnistetaan koskettamalla anturia, tuloksena on usein vain osakuva tai heikkolaatuinen kuva joko ison epämuodostumien, sormen liukumisen tai muun syyn takia.
Kun sormenjälki luetaan ilmasta, kuva-anturin ja ihon joustavan pinnan välillä ei ole kosketusta. Tämä poistaa tunnistamisen epätarkkuudet, kunhan algoritmit ovat riittävän hyvät.
Tällaisia järjestelmiä on jo ollut olmeassa, mutta ne ovat olleet erittäin raskaita ja kalliita laitteita, jotka vaativat useita kameroita ja monimutkaisia valaistusjärjestelmiä.
Sormenjäljen yksilöllisyys perustuu keskimäärin 40-45 pisteeseen, jotka ovat kaarien päätöspisteitä ja vastaavia. Mitä enemmän luetun sormenjäljen pisteet vastaavat tietokannassa olevaa, sitä varmempi tunnistus on.
Hongkongilaisten kehittämässä järjestelmässä nämä pisteet määritellään 3D-tilassa (paitsi suunnassa, myös korkeudessa). Näin tarkkuus ja varmuus saadaan 97 prosenttiin, luku onnistuuu 2 sekunnissa ja järjestelmän hinta saadaan puristettua merkittävästi nykyistä alhaisemmaksi.