Southamptonin yliopistossa on kehitetty mullistava tekniikka, jonka ansiosta elektroniikkalaitteissa voidaan päästä kokonaan eroon ulkoisista, myös koteloiden sisällä olevista akuista. Tekniikkaa kaupallistetaan Ilika Technologies -nimisen spinnoffin suojissa.
Räjähtelevät litiumioniakut ja muut epävakaat ratkaisut korvaava tekniikka tunnetaan nimellä Stereax. Siinä vaikkapa IoT-laitteen piirikortille asennetaan kokonaisuus, joka paitsi syöttää piireille virtaa pystyy hyödyntämään erilaisilla energiankeruun menetelmillä tuotetun energian.
Stereax on ohutkalvoista koostuva paristorakenne, jossa on anodivirtakeräin, anodi, elektrolyytti, katodi, katodivirtakeräin ja alusta. Rakenteessa ei käytetät nestemäisiä tai polymeerikomponentteja, joten siinä ei ole litiumia varatussa tai puretussa tilassa. Näin paristo kestää esimerkiksi kosteutta.
Ilikan uusia akku on Stereax P180, joka toimii -40 ja +150 asteen välisissä lämpötiloissa. Kiinteään materiaaliin perustuva akku on vakaampi, energiatehokkaampi ratkaisu, jota voidaan käyttää minkä tahansa energiankeruun menetelmän kanssa. Tällaisena Stereax-akku tuottaa itsensä lataavat laitteet, joita ei tarvitse ladata eikä liittää kaapeleilla.
Standardeihin litiumioniakkuihin verrattuna uuden Stereax P180 -akun vuotovirrat ovat 10 kertaa piebemmät ja elinikä jopa 5 kertaa pidempi. Koska rakenne voidaan integroida osaksi järjestelmäpiiriä tai piirikorttia, laitteen koko elektroniikan vaatiman ala pienenee.
Lisätietoja Stereax-tekniikasta löytyy Ilikan sivuilta.