Suurnopeuskameroiksi kutsutaan laitteita, jotka kykenevät ottamaan jopa satatuhatta kuvaa sekunnissa. Lundin yliopistossa on kehitetty kamera, joka ottaa viisi miljardia kuvaa sekunnissa. Tutkijoiden mukaan kamera lähes ”pysäyttää valon”.
Näin nopean kameran avulla voidaan vangita erittäin nopeita tapahtumia kemian, fysiikan, biologian ja biolääketieteen alueella. Tutkijat uskovat, että kameran avulla ilmiöistä tehdään uusia löytöjä, joita voidaan hyödyntää tutkimuksessa.
Kameran avulla voidaan vangita tapahtumia, joiden kesto on 0,2 sekunnin miljardisosaa. Youtubessa olevalla videolla näkyy, kuinka valo – kokoelma fotoneita – kulkee noin paperiarkin paksuisen matkan. Todellisuudessa tämä tapahtuu pikosekunnissa, mutta kameraa on hidastettu miljardi kertaa.
Lundilaistutkijat ovat julkistaneet innovaationsa Light: Science and Application -tiedelehdessä. Kameratekniikan ovat kehittäneet Lundin fyysikot Elias Kristensson ja Andreas Ehn, jotka kutsuvat laitettaan nimellä FRAME (Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures).
Tutkijoiden mukaan kamera toimii siten, että kuvauksen kohde valaistaan lasersalamilla, joissa jokaiselle pulssille annetaan yksilöllinen koodi. Kohde heijastaa valonsäteet takaisin kuvaan, jotka sitten erotellaan tietokoneella koodien, eräänlaisten salausavainten perusteella.
Tutkijoiden mukaan monet tapahtumat luonnossa tapahtuvat piko- tai femtosekuntimittakaavassa, eikä näitä ole aiemmin voitu kuvata. He myös muistuttavat, että yhdessä sekunnissa on enemmän femtosekunteja kuin ihmisen eliniässä on sekunteja.