logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Lisensoiduilla mobiilitaajuuksilla siirrytään pian neljännen polven IoT-tekniikoihin, joita ovat NB-IoT ja LTE-M. Niissä laite- ja sovellustestaus vaatii ratkaisuja, joilla käyttäjä voi nähdä signaloinnin tai IP-tapahtuman vaikutuksen virran kulutukseen ja IP-tiedonsiirtonopeuteen. Näin riippuvuudet ja sovelluksen parametrien optimointi ovat helpommin ymmärrettävissä.

Useimmat esineiden internetin laitteet kommunikoivat langattomien M2M-teknologioiden välityksellä. Tällä hetkellä 2G- ja 3G-teknologiat hallitsevat lisensoitujen IoT-laitteiden markkinoita, mutta tulevaisuus on neljännen sukupolven teknologioiden, johon kuuluvat NB-IoT ja LTE-M. Niiden ansiosta verkko-operaattoreiden on mahdollista tavoitella laajempaa osuutta langattomasta IoT-markkinasta.

NB-IoT:n ja LTE-M:n ominaisuuksilla, kuten tehonsäästömoodi (PSM), jatkokehitetty vastaanoton keskeyttämisen jaksottaminen (eDRX) ja kuuluvuuden edelleen kehittäminen (CE), voidaan säätää langatonta yhteyttä eri IoT-sovelluksille sopiviksi. Optimoitu verkkoarkkitehtuuri auttaa 4G-verkon mukauttamisessa esineiden internetiä varten. On valittava oikeat ominaisuudet ja parametrit ja kaikkien kommunikaatiotasojen on toimittava täydellisesti keskenään, jotta vastattaisiin esineiden internetin suoritus- ja saavutettavuusvaatimuksiin. Tämä luo tarpeen E2E-sovellustestaukselle (end-to-end), jotta voidaan optimoida suorituskyvyn määrittäviä parametreja, kuten tehonkulutusta ja reaktioaikoja.

Koska 4G LTE on optimoitu mobiililaajakaistalle, IoT-sovellusten luoma kysyntä LTE:lle on ollut viime vuosiin asti vähäistä. Tietyt ominaisuudet tekevät kuitenkin LTE:stä erityisen kiinnostavan. LTE tarjoaa etuja spektrin käytön tehokkuudessa, latenssissa ja tiedonsiirtonopeudessa. 2G-teknologia on ollut olemassa jo yli 25 vuotta ja operaattorit harkitsevat verkon alasajoa. Siksi teollisuus etsii 2G-verkolle kilpailukykyisiä matalatehoisia, kustannustehokkaita ja suorituskykyisiä vaihtoehtoja, kuten LTE-ratkaisut ja Sigfox- ja LoRa-teknologiat.

PIENET KUSTANNUKSET, 
MATALATEHOISET LAITTEET

Release 12 -määrityksissä 3GPP-komitea alkoi työstää optimoituja ratkaisuja IoT-vaatimuksille, kuten pieni datan määrä, matala tehonkulutus ja pienet kustannukset. Nopeasti kuitenkin kävi selväksi, että näihin ei ole olemassa yhtä yksinkertaista ratkaisua. Vaatimukset ovat liian moninaisia eri sovelluksissa, kuten konttien jäljityksessä, jätehuollossa, älykkäässä mittauksessa, maatalouden sensoreissa ja erilaisissa urheiluun ja henkilökohtaiseen terveyteen käytettävissä seurantalaitteissa. Release 12 keskittyi tehon kulutuksen pienentämiseen ja kustannustehokkaisiin modeemeihin. Tuloksena olivat tehonsäästömoodi (PSM), joka on tärkeä akkukäyttöisille laitteille ja uusi LTE-kategoria 0, jonka tavoitteena on olla 50 prosenttia yksinkertaisempi kuin LTE-kategorian 1 modeemi.

PSM on eräänlainen syvän unen moodi. Vastaanotin kirjaimellisesti kytketään pois päältä joksikin aikaa, jotta laite ei ole saatavilla haulla, mutta modeemi on yhä rekisteröityneenä verkkoon. Tästä seuraa se, että PSM ei sovellu välitöntä reaktiota vaativiin sovelluksiin. PSM:ää käyttävien sovellusten suunnittelu- vaiheessa on määriteltävä ihanteelliset ajastinarvot valmiustilamoodille ja tehonsäästömoodille.

LTE-kategoria 0 oli ensimmäinen yritys tuoda markkinoille merkittävästi edullisemmat LTE-modeemit, mutta ilmeisesti se ei täyttänyt kaikkia vaatimuksia. Markkinat alkoivat tähyillä kohti seuraavaa LTE-M-sukupolvea.

Release 13 -julkaisu esitteli LTE-kategoria M1:n osana eMTC:n työtä, jossa edelleen karsittiin kustannuksia erityisesti kaventamalla kaistanleveyksiä, alentamalla tiedonsiirtonopeuksia ja lähetystehoa.

UUSI KATEGORIA NB1 KAISTOJEN VÄLIIN

NB-IoT kehitettiin rinnakkain LTE-kategoria M1:n kanssa. Se sisältää erittäin matalan tehonkulutuksen ja kustannukset, mutta paremman vastaanoton rakennuksissa sekä tuen laitteille, joilla on erittäin vähän siirrettävää dataa. Uuden LTE-kategorian NB1:n kaistanleveys on 180 kHz ja siten se voidaan ottaa käyttöön LTE-kaistan sisällä olevissa vapaissa taajuusresursseissa, LTE-kaistojen välissä tai GSM:ltä vapautuneessa spektrissä.

eDRX on eräs tehonalennusominaisuus, joka esiteltiin osana Release 13 -määrityksiä. Esimerkiksi valmiustilamoodissa modeemi kytkeytyy ajoittain vastaanottomoodiin ja ottaa vastaan hakusanomia ja järjestelmän tilatietoja. DRX-ajastimella määritellään, kuinka usein näin tapahtuu. Tällä hetkellä lyhyin aikaväli valmiustilassa olevalle DRX-aikakytkimelle on 2,56 sekuntia. Se on melko tiheästi esimerkiksi laitteelle, joka odottaa vastaanottavansa dataa joka 15. minuutti ja jolla on löyhät viivevaatimukset. eDRX sallii nyt paljon pitemmän aikavälin: NB-IoT:lle jopa 2,9 tuntia tai LTE-M:lle 44 minuuttia, sovelluksen vaatimuksista ja verkon tuesta riippuen.

PSM ja eDRX eroavat toisistaan siinä, kuinka kauan on sallittua pysyä unimoodissa ja kuinka kytkeydytään vastaanottomoodiin. PSM:ää käyttävän laitteen on ensin kytkeydyttävä aktiivimoodiin, jotta olisi taas tavoitettavissa. eDRX:ää käyttävä laite voi olla valmiustilamoodissa ja kytkeytyä suoraan vastaanottomoodiin ilman lisäsignalointia.

LTE-M ja NB-IoT tarjoavat myös kuuluvuutta parantavia ominaisuuksia käyttökohteisiin kuten älykkäät mittarit. Eräs pääperiaatteista on redundantti lähettäminen eli datan lähettäminen toistuvasti tiettyinä ajanjaksoina. Tällä vaikuttaa tietysti tehonkulutukseen ja latenssiin.

3GPP esitteli Release 13 -julkaisussa optimoidun verkkoarkkitehtuurin, joka sallii esimerkiksi hallintatason (control plane) käytön tiedonsiirtoon, mikä voi merkittävästi pienentää signaloinnin kuormittamista siirrettäessä vain pieni määrä dataa. Tässä yhteydessä esiteltiin uusi ydintoiminto nimeltä SCEF (service capability exposure function). Tämä toiminto mahdollistaa optimoidun ei-IP-muotoisen liikenteen reitittämisen laitteen hallintatason kautta ja samalla vaadittavat toiminnallisuudet välitetään sovellustasolle RESTful-rajapinnan kautta. Yhteydet on nyt mahdollista keskeyttää ja palauttaa, jotta käyttäjätason (user plane) signalointia voidaan tehostaa dataliikennettä varten.

Markkinoiden konkreettisista vaatimuksista johtuen 3GPP ajoi myös muita parannuksia LTE-M:ään ja NB-IoT:een. Tämän tuloksena määriteltiin kaksi uutta LTE-kategoriaa Release 14 -määrityksissä: Cat M2 ja Cat NB2. Painopisteaiheina olivat esimerkiksi nopeampi tiedonsiirtonopeus LTE-M:lle, pienempi teholuokka NB-IoT:lle, lyhyempi latenssi, tarkempi paikannus, ohjelmistopäivitykset mahdollistava monilähetys-kyvykkyys sekä parannukset LTE-M-laitteiden VoLTE-tukeen. Edellisen sivun taulukosta saa yleiskuvan eri LTE-kategorioista erilaisten IoT-sovellusten vaatimuksiin. 3GPP työstää jo seuraavia parannuksia Release 15 -julkaisuun, joka sisältää LTE-TDD-tuen NB-IoT:lle ja lisäparannuksia latenssiin, tehonkulutukseen, datakuorman hallinnointiin ja mobiliteettiin.

E2E-SOVELLUSTESTAUS

Teoreettiset laskelmat akun käyttöiästä ovat hyödyllisiä, mutta järjestelmät voivat todellisuudessa toimia eri tavalla, ja toiminta saattaa muuttua ajan mittaan. E2E-sovelluksen yleinen kommunikaatiokäyttäytyminen tulee huomioida, kuten kommunikaation aloittaminen (asiakasohjelman aloitteesta, palvelimen aloitteesta, ajastettuna), viiveen vaatimukset, verkon konfigurointi, datanopeus ja liikkuvuus (ks. kuva yllä).

Kehittäjien haasteena on PSM:n ja eDRX:n mahdollisimman tehokas hyödyntäminen. Tämä edellyttää, että kaikki analysoidaan, mikä vaikuttaa tehonkulutukseen, alkaen laitteella ja palvelimella olevista sovelluksista. Tähän sisältyvät myös mobiiliverkon ja IP-verkon toiminta.

RF-suorituskyky, akun kulutus, protokolla ja sovelluksen suorituskyky ovat asioita, jotka pitäisi myös ottaa huomioon. Alustava työ voidaan tehdä paperilla, mutta on erittäin hyödyllistä todentaa tulokset kontrolloiduissa, simuloiduissa, mutta kuitenkin realistisissa verkko-olosuhteissa. Tämä todentaa mallin olettamukset ja paljastaa todellisen maailman olosuhteiden vaikutukset. Skenaariot, joissa verkko ei tue ominaisuutta tai siinä käytetään erilaisia ajastimia, voidaan myös testata.

AINUTLAATUINEN TESTAUSRATKAISU

Mittaus- ja testauslaitteiden valmistajat kohdistavat kasvavaa kysyntää E2E-sovellusten testaukseen, verifiointiin ja optimointiin, mikä on enemmän kuin RF- ja protokollatestaus. Rohde & Schwarz tarjoaa esimerkiksi ratkaisua, joka perustuu R&S CMW500/290 -radiokommunikaatiotesteriin, R&S CMWrun -sekvensseri-ohjelmistoon ja R&S RT-ZVC02/04:een, joka on uusi monikanavainen tehomittauspääte. Tällä yhdellä kokoonpanolla käyttäjä saa yksityiskohtaisen näkymän erilaisista parametreista, kuten päätelaitteen signaloinnin tapahtumista, IP-dataliikenteestä ja tehonkulutuksesta. Alusta emuloi, parametrisoi ja analysoi samanaikaisesti langattomia kommunikaatiojärjestelmiä ja niiden IP-datan tiedonsiirtonopeutta. Tätä ei voida tehdä todellisissa verkoissa.

R&S CMWrun mahdollistaa testisekvenssien konfiguroinnin laitteen kontrolloimiseksi etänä ilman ohjelmointiosaamista. Testattavan laitteen parametreja ja hyväksyntärajoja voidaan konfiguroida joustavasti. Yksi tämän ratkaisun erityispiirteistä on intuitiivinen tapa, jolla käyttäjä voi yhdistää ja ajaa sovelluksia rinnakkain saaden signaloinnin ja IP-tapahtumien yhteiset tapahtumamarkkerit käyttöönsä. Ratkaisu mittaa tehoa jopa neljästä erillisestä mittauskanavasta rinnakkain ja niinpä tehonkulutus näytetään tarkasti.

Esimerkiksi E2E-sovellustestauksissa virran kulutuksen ja IP-datan tiedonsiirtonopeuksien väliset vaikutukset nähdään synkronisoidusti. Analyysin aikana synkronoituja signalointitapahtumia tai IP-statuksen päivityksiä ilmaisevat tapahtumamarkkerit näkyvät molemmilla diagrammeilla. Tämä mahdollistaa syvällisemmän testaustason, jossa käyttäjä voi nähdä signaloinnin tai IP-tapahtuman vaikutuksen virran kulutukseen ja IP-tiedonsiirtonopeuteen, minkä ansiosta riippuvuudet ja sovelluksen parametrien optimointi ovat helpommin ymmärrettävissä.

Artikkelin on kirjoittanut Joerg Koepp,
Rohde & Schwarz. Se on luettavissa myös ETNdigi-lehden numerosta 1/2018.

MORE NEWS

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article