logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Ihmisten henkilökohtainen data joutuu valitettavan usein murretuksi, mutta yleensä kyse on erilaisten palveluntarjoajien heikosta tietoturvan tasosta. Entäpä itse verkot? Voiko esimerkiksi uusien 5G-verkkojen tietoturvaan luottaa? Vuotaako datani jonkun vieraan valtion tiedustelun käsiin? Vuotavatko kansallisen turvallisuuden vaarantavat tiedot?

Tietoturva on monisyinen asia. Julkisuuteen nousevat potilastietojen vuotaminen hakkereiden käsiin, mutta toisaalta moni luottaa datansa ja käyttäytymisensä sokeasti some-yritysten haltuun. Pahin skenaario on kuitenkin tällä hetkellä se, että valtion kannalta kriittinen data vuotaisi jonkun toisen valtiollisen toimijan käsiin. Mutta onko se mahdollista?

Operaattoreille käyttäjien data on arvokkain omaisuus. Asiakassuhde perustuu luottamukseen, vaikka sitä myydäänkin datanopeuksilla ja lyhyellä viiveellä. Siksi operaattorit tekevät kaikkensa suojellakseen asiakkaidensa dataa. Käytännön tasolla tämä tapahtuu verkkoliikenteen jatkuvalla monitoroinnilla.

Jokaisella operaattorilla on oma organisaationsa, joka reaaliaikaisesti seuraa verkkoliikennettä. Niitä kutsutaan tilanne- tai operaatiohuoneiksi. Operaattoreilla on käytössään tietoturvayritysten tuotteita, joilla liikennettä skannataan koko ajan. Mikäli verkkoliikenteessä on poikkeavuuksia, järjestelmä varoittaa automaattisesti.

- Verkkotuotteemme hälyttävät anomalioista. Mobiiliverkon TMMNS-työkalumme vertaa verkkoliikenteen IP-osoitteita tietokantaan, jossa on kaikki tuotteidemme keräämät mustalistatut IP-osoitteet, kertoo Trend Micron kyberturva-asiantuntija Kalle Salminen.

Check Pointin tietoturvatuotteiden hallinnasta vastaava Aviv Abramovich komppaa. – Työkalumme voivat tunnistaa ja estää liikenteen myös tuntemattomiin IP-osoitteisiin. Voimme myös estää liikenteen tiettyyn maahan, mikäli operaattori haluaa niin.

Telian teknologiajohtaja Jari Collinin mukaan tämä on perustason tietoturvatyötä. - Kehitämme työkalujamme ja prosessejamme koko ajan, jotta pysymme havaitsemaan erilaiset hyökkäykset, huomioiden liikenteen virrat ja suunnat.

100-prosenttinen varmuus?

Voiko operaattori siis luottaa täysin 100-prosenttisesti siihen, ettei mitään dataa siirry sen verkosta esimerkiksi vihamielisille valtiollisille toimijoille? Ericssonin tuotteiden turvallisuudesta vastaava Mikko Karikytö muistuttaa, että kyberhyökkäykset kehittyvät koko ajan.

- Hyökkääjät kohtaavat jatkuvasti parantuvia tietoturvaratkaisuja esimerkiksi operaattorien verkoissa. Tämä on jatkuva kilpajuoksu. Hyvin hallittu, kovennettu (hardened) verkko takaa sen, että operaattori tietoturvakeskus tunnistaa liikenteen poikkeavuudet aiemmin ja varmemmin.

Trend Micron Kalle Salmisen mukaan 100-prosenttista varmuutta ei voi olla. – Parhaiden monitoroinnin työkalujen käyttöönotolla voidaan merkittävästi pienentää riskiä ja nostaa verkkorikollisten kynnystä toimia.

Check Pointin Abramovichin mukaan kaikesta dataliikenteenteestä jää verkkoon jälki. – Edistyneen monitoroinnin avulla voidaan tarkastella liikennettä paitsi IP-osoitetasolla, mys datatyypin ja lähetetyn sisällön suhteen. Tällaiset työkalut antavat operaattorilla paljon tiukemman kontrollin ja keinot havaita haitta-aktiivisuutta.

Telian Collin muistuttaa, että kysymys on laajempi kuin vain tietoturvaan liittyvä. - Mikäli dataa virtaisi verkosta esimerkiksi valtiollisille toimijoille, olisi tämä lainvastaista. Telia noudattaa toiminnassaan aina lakeja ja säädöksiä, myös verkon tietoturvaan ja yksityisyyteen liittyviä määräyksiä, Collin korostaa.

Päivitykset testataan aina

Yksi huoli 5G-verkkojen turvallisuudesta on liitetty verkon komponenttien päivityksiin. Ajatus menee suurin piirtein niin, että vaikka operaattorille toimitetaan ”puhdas” laite, siihen voitaisiin jälkikäteen ujuttaa haittakoodia tai haitallisia ohjelmistokomponentteja.

Tämä on äärimmäisen epätodennäköistä. Telian Collinin mukaan operaattorit testaavat päivityksiä lähtökohtaisesti ennen asennuksia samoilla työkaluilla, joilla live-verkkoakin monitoroidaan. – Muitakin työkaluja voidaan käyttää, Collin täydentää.

Ericssonin Karikytö ei halua kommentoida operaattorien sisäisiä toimintoja, mutta osana päivitysten hyväksyntätestausta tehdään standardeja tietoturvatestauksia ennen kuin uusia toimintoja ajetaan verkkoon.

- Tämä toiminta on usein samankaltainen kuin kattava tietoturvan ja yksityisyyden takaamisen testaus, jota teemme osana Ericssonin tuotekehitystä. Ericssonin valmistavat tuotteet menevät oman Security Reliability Model -prosessin läpi. Se pitää sisällään parhaat käytännöt: turvatun koodaamisen, yksityisyys- ja tietoturvariskien arvioinnin, haavoittuvuuksien arvioinnin ja murtautumisen arvioinnin. Tämä pitää koostuu haavoittuvuuksien skannauksesta, fuzzing-testaamisesta (tässä järjestelmään syötetään satunnaisia syötteitä, toim. huom.), koodin staattisesta ja dynaamisesta analyysistä sekä erilaisista manuaalisista hakkeroinneista, Karikytö luettelee.

Check Pointin Abramovich muistuttaa, että tukiasemat kommunikoivat IP-protokollilla (IPv4 ja IPv6), joita voidaan monitoroida standardeilla verkon analysointityökaluilla. Protokollien yli lähetettävä data on usein spesifien protokollien kuten GTP (GPRS Tunnelling Protocol) mukaan koodattua. – Tämä tarkoittaa, että verkkoliikenteen analysointi edellyttää spesifejä työkaluja.

Trend Micron Kalle Salminen muistuttaa myös, että operaattorit ja suuret organisaatiot käyttävät yleisesti valkohattuhakkereita ja jopa tällaisia palveluja tarjoavia yrityksiä penetraatiotestaamiseen. – Tämän testaamisen kautta ymmärretään paremmin mahdollisia porsaanreikiä. Verkon livemonitorointi auttaa löytämään ns. heikkoja merkkejä epäilyttävästä käyttäytymisestä.

Onko takaovi teoriassa mahdollinen?

Edellä on käynyt ilmi, että takaoven sijoittaminen tukiasemaan operaattorin huomaamatta on paitsi laitonta ja vastoin operaattorien bisnesideaa, myöskin äärimmäisen hankalaa. Mutta olisiko se teoriassa mahdollista?

Trend Micron Salmisen mukaan on. – Tämän päivän ohjelmistototeutukset ovat erittäin monimutkaisia ja hakkerit tai valtiolliset toimijat käyttävät hyvin sofistikoituneita ratkaisuja. 5G tuo muiden innovatiivisten teknologioiden tapaan uusia haavoittuvuuksia ja uusia hyökkäyspintoja.

Check Pointin Abramovich on skeptisempi. – Koodin piilottaminen johonkin tuotteeseen ei ole helppoa ja laitteiden offline-testaaminen tekee siitä vielä vaikeampaa, hän sanoo. Abramovichin mukaan verkon ”vuotaminen” edellyttäisi käytännössä, että verkossa käytetyt laitteet olisivat vaarantuneet. Se voisi teoriassa vaarantaa operaattorin verkon.

Ericssonin Mikko Karikytö muistuttaa, että 5G-radiojärjestelmä koostuu miljoonista riveistä koodia. Kuten kaikissa ohjelmissa, myös tässä koodissa voi olla bugeja. Tämän takia Ericsson arvioi ja tarkastelee koodiaan jatkuvasti ja kaikkiin ongelmiin reagoidaan välittömästi.

Ericssonilla on erityistiimi, Ericsson Product Security Incident Response Team, joka tekee globaalisti yhteistyötä operaattorien kanssa löytääkseen tietoturvariskejä ja koordinoidakseen ratkaisujen toimittamisen asiakkaiden verkkoon mahdollisimman nopeasti. - Kestävät prosessit ja nopea reagointi takaavat parhaiten sen, että asiakkaiden 5G-verkkojen tietoturva ja yksityisyyden suojan laatu ovat kunnossa.

Telian Jari Collin sanoo, ettei ajatusta takaovesta verkossa voidaan teoriassa sulkea pois. - Tukiasema on toisaalta aika vähän älykkyyttä sisältävä osa verkkoa, ja olennaista on turvallisuus verkon kokonaisuudessa, Collin sanoo.

- Laitevalmistajat tekevät tiivistä yhteistyötä operaattoreiden kanssa. Takaovi tarkoittaisi sitä että, laitevalmistaja tai joku kolmas osapuoli tarkoituksella sisällyttäisi haittakoodia tukiaseman ohjelmistoon. Molemmissa tapauksissa kyse olisi varsin raskaasta liiketoimintariskistä, joka pahimmillaan voisi tarkoittaa laitevalmistajan liiketoiminnan loppumista.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article