Aiemmin ajateltiin, että datan fyysinen sijainti ja sen kontrollointi takasivat tietoturvan. Gartnerin mukaan tämä ajattelu ei enää päde "Snowdenin jälkeisellä aikakaudella". Datan fyysisellä sijainnilla ei pian ole enää merkitystä.
Fyysisen sijainnin sijaan merkitykselliseksi nousevat juridinen sijainti, poliittinen sijainti ja looginen sijainti. Tämä muutos tapahtuu vuoteen 2020 mennessä.
Gartnerin mukaan it-ammattilaiset eivät tunne juridisen sijainnin käsitettä. Se viittaa juridiseen organisaatioon, joka kontrolloi dataa. Google on tästä hyvä esimerkki: sen hallitsemia juridisia sijainteja on joka puolella, esimerkiksi entisessä Summan tehtaassa Haminassa.
Poliittisen sijainnin merkitys on kasvanut viime aikoina hurjasti. Edward Snowdenin paljastusten jälkeen tärkeäksi tietoturvan ja yksityisyyden kysymykseksi on noussut se, miten organisaatiot luovuttavat dataa viranomaisille. Erityisesti tämä koskee amerikkalaisviranomaisia, mutta myös muita maita.
Gartnerin mukaan on mahdollista ja yhä tavallisempaa, että saksalainen yritys tekee tallennussopimuksen amerikkalaisen palveluntarjoajan irlantilaisen tytäryhtiön kanssa tietäen hyvin, että fyysisesti datakeskus sijaitsee Intiassa. Tämä tarkoittaa käytännössä, että Intiassa palvelimilla sijiatseva data salataan Saksassa säilytettävillä avaimilla. Loogisesti data olisi näin Saksassa, vaikkei maassa säilytettäisi yhtään bittiä.