Suomalainen viime vuonna perustettu teknologiayritys Clouder on lanseerannut uuden älykkään kaapelointiratkaisun, joka yhdistää kiinteistön kaikki kiinteistötekniset järjestelmät virtuaalisilla kaapeleilla. Verkkoon voidaan liittää kaikki nykyiset nykyiset toimi- ja kiinteistöautomaatiolaitteet valmistajasta riippumatta.
Clouderin toinen perustaja on Emma Grönlund (kuvassa vasemmalla). Hänen mukaan virtuaalinen kaapeloin toimii hyvin joustavasti. - IP-verkoissa, ISM-taajuuksilla tai matkapuhelinverkoissa, Grönlund luettelee.
- Käytämme samoja protokollia, joita kiinteistöissä jo nyt käytetään, eli esimerkiksi modbus, bacnet, mbus jne. Virtuaalikaapelointi toimii rakennuksen digitaalisena infrastruktuurina, joka mahdollistaa koko kiinteistön datavetoisen hallinnan kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.
Grönlundin mukaan kaupallisissa kiinteistöissä voi olla yli 50 erilaista kiinteistöteknistä järjestelmää ja alajärjestelmää, jotka on kytketty tuhansiin kenttälaitteisiin ympäri rakennusta. Tällä hetkellä nämä järjestelmät ja laitteet on liitetty toisiinsa fyysisillä ohjauskaapeleilla, mikä rajoittaa joustavuutta ja aiheuttaa turhia, merkittäviä kustannuksia rakennuksen elinkaaren aikana.
Clouderin virtuaalinen verkko on älykäs infrastruktuurin, joka yhdistää ja integroi rakennuksen kaikki kiinteistötekniset järjestelmät. Yhtiön tuote koostuu rakennuksen hallintajärjestelmään (BMS) kytketystä ohjelmistosta sekä reunalaskentalaitteista, jotka muodostavat langattoman ja salatun virtuaalikaapeliverkon kaikkien järjestelmien ja kenttälaitteiden, kuten lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien, välille.
Virtuaalikaapeloinnin avulla kenttälaitteiden signaalit digitalisoidaan, ja saatu data siirretään rakennuksen runkoverkon kautta pilvipalveluun, mikä mahdollistaa koko kiinteistön datavetoisen hallinnan ja optimoinnin. Ratkaisuun kuuluu myös Clouderin kehittämä sovellus, jonka avulla reunalaskentalaitteet voidaan asentaa helposti, nopeasti ja tietoturvallisesti.
Clouderin ratkaisun avulla rakennusten läpi kulkevaa kaapelointia voidaan vähentää tuhansien kilojen edestä. Virtuaalikaapeloinnin avulla tulevien muutosten teko tiloihin onnistuu ilman ylimääräisiä kaapelivetoja, timanttiporauksia ja palokatkoja. Virtuaalikaapelointi voidaan asentaa kaikkiin kaupallisiin rakennuksiin, niin uudisrakennuksiin kuin saneerauskohteisiin, ja se integroituu kaikkiin rakennusten hallintajärjestelmiin, protokolliin ja teknologioihin.
- Virtuaalikaapelointi on nopea asentaa ja se vähentää tonneittain tarvittavien ohjauskaapeleiden ja jätteen määrää. Samalla se pienentää rakennuksen palokuormaa merkittävästi, Emma Grönlund sanoo.
Rakennusten osuus EU:n energiankulutuksesta on lähes 40 prosenttia, ja ne tuottavat yli kolmanneksen kaikista EU:n päästöistä, minkä seurauksena vaatimukset rakennusten energiatehokkuudesta ovat kasvaneet. Vuonna 2023 voimaan tulleen uuden EU:n energiatehokkuusdirektiivin tarkoituksena on leikata rakennussektorin päästöjä ja vauhdittaa muun muassa älykkäiden teknologioiden käyttöönottoa rakennusten energiatehokkuuden optimoimiseksi.
- Päästöjen vähennyspotentiaali rakennusalalla on huikea, ja vihreän siirtymän ratkaisut kiinnostavat tällä hetkellä kiinteistöjen omistajia ja rakentajia. Missiomme on mahdollistaa entistä kestävämpi rakennettu ympäristö ja auttaa kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita vastaamaan sääntelyn myötä kasvaneisiin vaatimuksiin energiatehokkuudesta ja päästöjen vähentämisestä, Grönlund sanoo.
Clouderin virtuaalikaapeloinnin avulla kaikista järjestelmistä ja kenttälaitteista, kuten lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmistä, saadaan dataa kootusti hyötykäyttöön. Tämän ansiosta koko kiinteistöä voidaan hallita keskitetysti ja datavetoisesti jopa direktiivien vaatimuksia edistyneemmin. Ratkaisu mahdollistaa myös tilakohtaisen olosuhde- ja energian käytön optimoinnin, jonka avulla rakennuksen energiankulutusta voidaan vähentää jopa 20-50 prosentilla.