Tutkijat Ohion osavaltion yliopistosta ovat kehittäneet uudenlaisen akun, joka pystyy muuttamaan ydinjätteen säteilyn sähköksi. Innovatiivinen teknologia voi tulevaisuudessa tarjota kestävän ja huoltovapaan energiaratkaisun esimerkiksi avaruus- ja syvämeren tutkimukseen.
Uusi akku perustuu skintillaatiokiteisiin, jotka emittoivat valoa absorboidessaan radioaktiivista säteilyä. Tämä valo puolestaan muunnetaan sähköksi aurinkokennojen avulla. Prototyyppi on kooltaan vain noin neljä kuutiosenttimetriä ja sen suorituskyky riippuu käytetystä radioaktiivisesta lähteestä. Kokeissa havaittiin, että cesium-137 tuotti 288 nanowattia tehoa, kun taas voimakkaampi koboltti-60 tuotti 1,5 mikrowattia. Tämä riittäisi esimerkiksi pienen sensorin toimintaan.
Vaikka nykyinen energiantuotto on pientä verrattuna perinteisiin virtalähteisiin, tutkijat uskovat, että teknologia voidaan laajentaa merkittävämpiin sovelluksiin. - Olemme muuttamassa jotain, jota pidetään jätteenä, arvokkaaksi resurssiksi, kertoo hankkeen päätutkija Raymond Cao.
Tulevaisuudessa tällaisia akkuja voisi käyttää muun muassa ydinjätevarastoissa, avaruusasemilla ja syvämeren tutkimuslaitteissa, joissa niiden huoltovapaus ja pitkä kesto tarjoaisivat merkittäviä etuja. Kehitystyö jatkuu tavoitteena kasvattaa akun tehoa ja parantaa sen käyttökelpoisuutta.
Tutkimus julkaistiin hiljattain tieteellisessä Optical Materials: X - lehdessä ja sitä tukivat Yhdysvaltain energiaministeriön eri osastot.
Kuva: AdobeStock