Sveitsiläinen u-blox on julkaissut uuden sukupolven GNSS-moduulin, ZED-X20P:n, joka tuo senttimetriluokan paikannuksen saavutettavaksi maailmanlaajuisesti. Kompakti ja energiatehokas moduuli on suunniteltu erityisesti teollisiin ja autonomisiin sovelluksiin, kuten älyrakentamiseen, maanmittaukseen, maatalouteen, robotiikkaan ja älykaupunkiratkaisuihin.
ZED-X20P tukee kaikkia keskeisiä GNSS-taajuusalueita (L1, L2, L5, L6) ja vastaanottaa samanaikaisesti signaaleja neljästä globaalista satelliittijärjestelmästä (GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou). Tämä monitaajuustuki mahdollistaa erittäin tarkan ja luotettavan paikannuksen vaativimmissakin olosuhteissa.
Moduuli toimii saumattomasti yhteen u-bloxin PointPerfect-korjauspalveluiden kanssa, jotka tarjoavat PPP-RTK- ja PPP-tekniikkaan perustuvia tarkennuksia. Näin saavutetaan senttitason tarkkuus jopa alle 10 sekunnissa ilman paikallista RTK-tukiasemaa. Lisäksi ZED-X20P tukee Galileo HAS (High Accuracy Service) -palvelua, joka tuo ilmaisen ja globaalin tarkkuusparannuksen kaikkien saataville.
Moduuli tarjoaa vahvan tietoturvan: se tukee salattua korjausdataa, secure bootia, ja Galileo OSNMA -tekniikkaa, jotka varmistavat luotettavan ja suojatun sijaintitiedon kriittisissä sovelluksissa. Yhdessä u-bloxin ANN-MB2-all-band-antennin kanssa laite tarjoaa markkinoiden huipputason suorituskykyä helposti integroitavassa muodossa.
Rajoitteet huomioitava globaalissa käytössä
Vaikka ZED-X20P mahdollistaa senttitarkan paikannuksen käytännössä kaikkialla maailmassa, sen suorituskyky riippuu joistakin tärkeistä tekijöistä. Ensinnäkin korjauspalvelujen, kuten u-bloxin PointPerfectin, saatavuus ja kattavuus voivat vaihdella alueittain. Vaikka palvelu toimii laajasti, sen nopeus ja tarkkuus ovat optimoitu tietyille alueille, kuten Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Vastaavasti Galileo HAS -palvelu toimii globaalisti ja on ilmainen, mutta sen konvergenssiaika voi olla hitaampi kuin kaupallisilla vaihtoehdoilla.
Lisäksi paikannustarkkuuteen vaikuttavat ympäristötekijät, kuten puusto, korkeat rakennukset tai muut esteet, jotka voivat heikentää GNSS-signaalia. Tällaisissa olosuhteissa konvergenssiaika voi pidentyä tai tarkkuus heikentyä. Myös antennin valinnalla on suuri merkitys: parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi suositellaan käyttämään korkealaatuista all-band-antennia, kuten u-bloxin ANN-MB2-mallia, ja varmistamaan hyvä näkyvyys taivaalle.