Tämän vuoden fysiikan Nobel on annettu japanilaistutkijoille, joiden työn pohjalta on kehitetty valaistuksen mullistava sininen ledi. Nobel-komitea tulee hieman jälkijunassa, sillä sininen ledi palkittiin jo vuonna 2006 suomalaisella Millennium-palkinnolla.
Nobel-komitea toteaa perusteluissaan, että 2000-luku kuuluu ledilampulle. Se ei puolestaan olisi mahdollista Isamu Akasakin, Hiroshi Amanon ja Shuji Nakamuran tutkimustyötä.
Sinisen ledin kehittäminen on ollut kovaa työtä. 1980-luvulla japanilaistutkijat tekivät yhdessä tuhansia testejä yrittäessään tuottaa puolijohdepohjaista, sinistä valo heijastavaa komponenttia. Vasta sen onnistuttua voitiin puolijohteilla tuottaa valoista valoa.
Tällä hetkellä ledilamppujen ominaisuudet ovat jo erinomaisia. Perinteinen hehkulamppu tuottaa noin 16 lumenin valovoiman wattia kohti, kun ledilampulla rikottiin juuri 300 lumenin raja yhdellä watilla.
Tästä seuraa merkittäviä energiansäästöjä. Kun jopa neljännes kaikesta sähköenergiasta kuluu valaisemiseen, ledilamppu näyttelee tärkeää roolia jopa kasvihuonepäästöjen hillitsemisessä.