3D-tulostus eli ns. lisäävä valmistus on viimeisten vuosien aikana tullut laajasti hyödynnettäväksi teknologiaksi erilaisissa teollisuuden ratkaisuissa. Samalla tietoisuus sen mahdollisuuksista on levinnyt laajasti myös PK-sektorille, joka on ottamassa teknologiaa lisääntyvästi käyttöön. DIMECC-ohjelman puitteissa on nyt julkaistu 3D-tulostusopas yrityksille.
3D-tulostusta ei käytetä enää vain prototyyppien valmistamiseen vaan yhä enemmän suorassa tuotantokäytössä osana yrityksen valmistusprosessia, jossa lisäävän valmistuksen edut ovat ilmeiset. Lisäävä valmistus mahdollistaa muun muassa monimutkaisten paljon työstöä vaativin kappaleiden valmistamisen nopeasti ja kustannustehokkaasti.
3D-tulostus avaa myös täysin uusia mahdollisuuksia tuotesuunnittelulle valmistusmenetelmien asettamien rajoitteiden vähentyessä merkittävästi. Tämä mahdollistaa paremmin käyttöön optimoitujen, materiaalitehokkaiden ja kevyiden tuotteiden valmistuksen. 3D-tulostuksen lisääntyvä tuotantokäyttö on nostanut esiin uusia tarpeita ja kysymyksiä teknologioiden käytölle ja valmistettujen tuotteiden laadulle sekä standardisoidulle varmistukselle.
Valmistustekniikoihin keskittyvässä DIMECC MANU -ohjelmassa eräänä osa-alueena on ollut 3D-tulostuksen kehityksen tutkiminen ja sen mahdollisuuksien konkretisoiminen suomalaisen teollisuuden tarpeita vasten. Ohjelmassa tulostettiin muun muassa Rauten koneissa käytettävä liimasuutin sekä Metson hydraulilohko. Tulostettu liimasuutin toimii laitteessa kuten perinteisilläkin valmistusmenetelmillä toteutettu kappale, mutta valmistuskustannukset jäävät kymmenesosaan alkuperäisistä. Hydraulilohkon paino tipahti 72 prosenttia. Lisäksi 3D-tulostusteknologia mahdollisti tehokkaamman virtauksen lohkossa, minkä seurauksena tehohäviötä ja melua voitiin pienentää merkittävästi.
Opas löytyy DIMECC-verkkosivuilta pdf-muodossa.