Embedded World, Nürnberg – Pieni koko, tiukkaan optimoitu koodi ja pienempi tehonkulutus. Sitä kaikki tavoittelevat sulautetuissa sovelluksissa. IAR Systemsin liiketoiminnan kehityksestä vastaavan Anders Holmbergin mukaan koodi kuluttaa sitä vähemmän tehoa, mitä nopeampaa se on. Ja tässä on ruotsalaisen IAR Systemsin työkalujen tärkeä myyntivaltti ja etu.
- Meidät tunnetaan laadukkaasta koodista. Työkaluillamme voidaan puristaa koodia jopa 30 prosenttia pienempään, Holmberg kehuu. Tämä tarkoittaa suoraan sitä, että sovellus tulee toimeen pienemmällä muistilla. Ja on siis edullisempi.
- Onhan sillä suunnittelijan kannalta iso ero, tuleeko laite nappiparistolla toimeen kaksi vuotta vai 10 vuotta, Holmberg korostaa. Esimerkiksi Holmberg kertoo, että ARM halusi IAR:n puristavan ARM7-prosessorin koodin optimaaliseen kuntoon. ARM itse ei saanut koodia enää tiukempaan.
ARM on tietysti tärkeä prosessorialusta IAR:lle. Nürnbergissä yhtiö esittelee Embedded Workbench for ARM -paketin uusinta eli 8.10-versiota. Käyttöliittymää on paranneltu ja työkalut tukevat C-kielen versiota 11 ja C++:n versiota 14. Päivitys on ennen kaikkea tulevaa varten, kovin moni kehittäjä ei vielä koodaa standardien uusimmilla versioilla.
Avoimilla prosessoreilla vielä paljon töitä
ARM on ylivoimainen prosessori käytännössä kaikissa sulautetuissa sovelluksissa. Mutta voisiko avoin arkkitehtuuri kuten RISC-V nousta haastamaan sitä? Anders Holmbergin mukaan tehtävä on ainakin vaikea, jos ei mahdoton.
- Onhan RISC-V mielenkiintoinen hanke ja seuraamme sitä tiiviisti. Ainakaan vielä se ei kuitenkaan aiheuta sellaisia aaltoja sulautettujen kehityksessä, että siihen pitäisi reagoida. Mutta seurataan tarkkaan, Holmberg myöntää.
Avoimen arkkitehtuurin mikroprosessorilla on vahva tukijajoukko Googlen ja HP:n myötä, mutta tämä koskaa lähinnä palvelinpuolta. - Mikro-ohjaimiin on vaikeampi päästä uudella ytimellä, Holmberg sanoo suoraan.
Moni mikro-ohjainvalmistaja pitää koodiaan tärkeimpänä omaisuutenaan.