Linux tekee vahvasti tuloaan autojen viihde- ja telematiikkajärjestelmiin. Tänä vuonna käyttöjärjestelmää toimitetaan vasta noin miljoonaan autoon, mutta vuonna 2020 määrä on kasvanut 53,7 miljoonaan.
Samalla Linux tulee jättämään QNC:n ja Windowsin kauaksi taakseen. Vuonna 2020 autoihin myydään 130 miljoonaa telematiikkajärjestelmää, joten markkinoiden koko vastaa PC-markkinaa vuonna 1999, muistuttaa IHS-tutkimuslaitoksen automotive-yksikkö.
IHS:n mukaan Linuxin vahvuutena on ennen kaikkea alustan avoimuus. Autonvalmistajat haluavat hallita omia järjestelmiään. Valmiissa käyttöjärjetelmissä kuten Windowsissa tai Blackberryn nykyään omistamssa QNX:ssä tämä on vaikeampaa.
Tällä hetkellä General Motors on vahvimmin Linuxin takana. Esimerkiksi uusien Cadillacien järjestelmät pohjaavat Linuxiin. BMW ja PSA-ryhmittymä ovat nekin siirtymässä Linuxin suosimiseen.
Tänä vuonna autojen telematiikkaa hallistee yhä QNX noin 53 prosentin markkinaosuudella. Microsoftin osuus on 27 prosenttia, mutta IHS näkee sen laskevan noin 18 prosenttiin vuonna 2020.
Yhä useamman uuden puhelimen mukana ei tule laturia, joten markkinoilla on tarvetta entistä paremman hyötysuhteen laitteille. STMicroelectronics halajaa näille markkinoille uudella USB:n tehonsyöttöstandardia (PD) tukevalla kahden portin piirisarjallaan.
Ensimmäinen perusteellinen analyysi Yhdysvaltain puolustusteollisuuden kyberturvallisuuden tilasta paljastaa, että lähes 90 prosenttia puolustushallinnon urakoitsijoista ei täytä vaadittuja turvallisuusstandardeja. Näillä urakoitsijoilla on hallussaan arkaluonteisia kansallisia turvallisuustietoja, ja ne joutuvat jatkuvasti valtion tukemien hakkerien hyökkäysten kohteeksi, kertoo AtlasVPN.
Sähköauton lataamiseen on suositeltavinta käyttää siihen tarkoitukseen suunniteltua, standardin IEC 61851-1 mukaista kiinteästi asennettua latausasemaa, jossa on sähköauton lataamiseen suunniteltu järeä pistorasia tai autoon sopivalla pistokkeella varustettu kiinteä kaapeli.
Sensible 4 kertoo, että ankarissa arktisissa sääolosuhteissa Norjan Bodøssa toteutettu kolmen vuodenajan robottiautokoe päättyi menestyksekkäästi. Pohjoismainen projekti toi arvokkaita näkemyksiä ja dataa, joita käytetään edelleen automatisoidun ajotekniikan kehittämiseen ja tehostamiseen ankarissa sääolosuhteissa.
Samsung on julkistanut uudet Galaxy S23 -puhelinsarjansa. Moni tavoin uutuudet ovat edeltäjiensä kaltaisia ja Sasungia voisi kutsua konservatiiviseksi, jopa varovaiseksi. Eniten pöhinää aiheuttanee Ultra-huippumallin 200 megapikselin pääkamera.
Japanilaiset ovat onnistuneet kehittämään sisätiloihin erittäin pienikokoisen 5G-tukiaseman. Se toimii 28 gigahertsin alueella ja on ensimmäinen tämän taajuusalueen tukiasema, joka säteilee monelle sektorille.
Syksyllä alkoi televisiokuva yllättäen pätkiä. Tai oikeastaan pikselöityä. Ja sitten hävisi osa kanavista kokonaan, missä erityisesti Ylen HD-kanavien katoaminen harmitti. Syyksi paljastui lopulta jo kymmeniä tuhansia antenneja vaivannut ongelma: 4G-signaali.
Radiotekniikan insinöörejä tarvitaan paljon enemmän kuin alalle valmistuu. Tähän ongelmaan etsitään ratkaisuja huomenna Aalto Yliopiston rekrymessuilla, jossa alan yritykset esittelevät uramahdollisuuksia yhdessä Sähköinsinöörikillan kanssa.
Kiina on investoinut valtavia rahoja ottaakseen kiinni lännen ja Taiwanin etumatkan piirien valmistuksessa. Nyt tielle on tullut korkea muuri, sillä kiinalaiset puolijohdetalot eivät voi saada käyttöönsä uusinta askelvalotustekniikkaa.
Joskus laitteessa on vähän piirilevytilaa, mutta komponenteille joutuu silti syöttämään tehoa luotettavasti ja korkealla hyötysuhteella. RECOM on esitellyt DC-DC-teholähteen, joka vastaa hyvin kovimpiinkin vaatimuksiin.
Monessa konenäkösovelluksessa vaaditaan erilaisten kohteiden etäisyyksien tarkkaa mittaamista. Tämä artikkeli tarjoaa yleiskatsauksen jatkuvan säteilyn (Continous Wave) CMOS-pohjaisen ToF-kamerajärjestelmän tekniikkaan ja sen eduista perinteisiin 3D-kuvausratkaisuihin verrattuna.
Syksyllä alkoi televisiokuva yllättäen pätkiä. Tai oikeastaan pikselöityä. Ja sitten hävisi osa kanavista kokonaan, missä erityisesti Ylen HD-kanavien katoaminen harmitti. Syyksi paljastui lopulta jo kymmeniä tuhansia antenneja vaivannut ongelma: 4G-signaali.