ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

Aalto-yliopisto rakentaa kvanttitietokoneen

Tietoja
Julkaistu: 10.10.2017
Luotu: 10.10.2017
Viimeksi päivitetty: 10.10.2017
  • Valmistus

Aalto-yliopiston dosentti Mikko Möttösen työryhmä on saanut lähes miljoonan euron rahoituksen kvanttitietokoneen rakentamiseen. Kvanttitietokone, jota ei ole toistaiseksi vielä onnistuttu rakentamaan, voi mullistaa maailman laskentatehollaan.

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö ovat myöntäneet Aalto-yliopiston dosentin Mikko Möttösen vetämälle työryhmälle yhteensä 950 000 euron rahoituksen. Työryhmä haki rahoitusta säätiöiden yhteisen Tulevaisuuden tekijät -rahoitusohjelman kautta, jossa säätiöt etsivät uusia, rohkeita tutkimusavauksia. 

Möttösen työryhmä aloittaa skaalautuvan kvanttitietokoneen kehittämisen Suomessa. Tarkoitus on rakentaa ensin kvanttiprosessori, jota voi tulevaisuudessa skaalata eli kasvattaa suuremmaksi prosessoriksi. Käytännön ongelmia nopeasti ratkovaa kvanttitietokonetta ei ole rakentanut vielä kukaan, joten työn aloittaminen on äärimmäisen tärkeää. 

- Kvanttitietokoneesta on olemassa erilaisia prototyyppejä, mutta työ on maailmalla edelleen kehitysasteella. Kvanttitietokone tekee mahdottomasta mahdollista. Kvanttitietokone voi nimittäin ketterästi ratkaista äärimmäisen vaikeita ongelmia, joiden ratkaisu veisi tavallisilta koneilta yli miljardi vuotta, Mikko Möttönen sanoo. 

Kvanttitietokone käyttäisi laskennassa hyväkseen kvanttimekaniikkaa. Koneella pystyisi muun muassa mallintamaan aivan uudella tavalla kemiallisia yhdisteitä ja reaktioita, kuten lääkeaineita ja lannoitteita. 

- Jos kemiallisia reaktiota osattaisiin simuloida tarkasti tietokoneella, jokaista vaihtoehtoa ei tarvitsisi aina käydä läpi laboratoriossa, Möttönen sanoo. 

Möttösen ryhmän työtä tukee viime vuosikymmenen ajan tehty suprajohtavien sähköpiirien kehitystyö. Suprajohtavuus on ilmiö, jossa sähköinen vastus häviää tietyn lämpötilan alapuolella täysin. Suprajohtavat piirit mahdollistavat erittäin tarkkojen kvanttibittien eli kubittien massavalmistuksen. Niiden avulla koneen skaalautuva arkkitehtuuri on mahdollista toteuttaa. 

- Suomessakin on rakennettu suprajohtavia kvanttibittejä jo vuosia. Osaamista on paljon, mutta kvanttitietokonetta ei ole ryhdytty tekemään, koska siihen ei ole riittänyt resursseja. Tällä rahoituksella voimme aloittaa kvanttiprosessorin systemaattisen rakennuksen, Möttönen kertoo. 

Aalto-yliopistosta löytyy vahva kvanttiteknologian tutkimusosaaminen, mikä tekee yliopistosta erinomaisen paikan kvanttitietokoneen kehittämiselle. Yliopistossa aloittaa vuoden vaihteessa Suomen Akatemian rahoittama kvanttiteknologian huippuyksikkö, jonka ryhmänjohtajat ovat mukana myös kvanttitietokoneen kehitystyössä.

Työryhmässä on Aalto-yliopiston lisäksi mukana tutkijoita Turun yliopistosta ja VTT:stä. Lähes miljoonan euron rahoituksella ryhmä pystyy avaamaan kvanttitietokoneen kehitystyön, muttei saattamaan sitä loppuun. Ryhmän työtä tukee myös EU:n vuonna 2018 alkava miljardin euron lippulaivahanke.

 

back to top
MORE NEWS

Pelastavatko Applen ihmelasit Varjon?

Apple esitteli eilen joukon uusia tuotteita WWDC 2023 -tapahtumassaan, mutta odotetuin uutuus oli ilman muuta Vision Pro -lasit, joiden tehtävät on mullistaa virtuaali- ja lisätyn todellisuuden markkinat. Mikäli Apple siinä onnistuu, se voisi olla onnenpotku myös suomalaiselle Varjolle.

Useimpien yritysten OT-järjestelmään on murtauduttu

Operatiivisesta teknologiasta (OT) on tullut tärkeä osa kyberturvallisuustyötä organisaatioissa. Tietoturvayritys Fortinetin kyselyn perusteella vuonna 2022 kuusi prosenttia organisaatioista raportoi, että niiden järjestelmiin ei ollut onnistuttu tunkeutumaan, vuonna 2023 luku on noussut jo 25 prosenttiin.

Useimpien yritysten OT-järjestelmään on murtauduttu

Operatiivisesta teknologiasta (OT) on tullut tärkeä osa kyberturvallisuustyötä organisaatioissa. Tietoturvayritys Fortinetin kyselyn perusteella vuonna 2022 kuusi prosenttia organisaatioista raportoi, että niiden järjestelmiin ei ollut onnistuttu tunkeutumaan, vuonna 2023 luku on noussut jo 25 prosenttiin.

Tampereella alkoi robottibussien etävalvonta

Tampereella on aloittanut toimintansa autonomisten ajoneuvojen etävalvontakeskus, joka hallinnoi ja valvoo robottibussien liikennettä. Etävalvomo on jo toiminnassa ja sieltä valvotaan aluksi kolmea ajoneuvoa.

Suomalaisyritykset voivat ostaa kvanttilaskentaa palveluna

Iso-Britanniassa toimiva kvanttitietokoneiden kehittäjä OQC asentaa laitteistonsa Equinixin datakeskukseen, mikä mahdollistaa suoran pääsyn OQC:n kvanttitietokoneeseen Equinix Fabric -palvelun avulla. - Suomalaiset asiakkaamme voivat jatkossa suorittaa monimutkaisia algoritmeja ja testata erilaisia käyttötapauksia etänä, ilman suoraa pääsyä itse rautaan, kertoo Equinix Suomen toimitusjohtaja Sami Holopainen.

RISC-V-prosessori sai täysin kustomoitavan vektoriyksikön

Espanjalainen Semidynamics osoittaa, että avoin RISC-V-arkkitehtuuri ottaa kovaa vauhtia kiinni muita, pidempään markkinoille olleita prosessoriarkkitehtuureja. Yhtiön uusin vektoriyksikkö tuo jopa 2048 bitin laskentakapasiteetin yhtä kellojaksoa kohti.

Tekoälyyn sisältyy isoja eettisiä ongelmia

Business Finland järjesti tänään webinaarin, jossa käsiteltiin laajoihin kielimalleihin perustuvien tekoälymallien hyödyntämistä. Kehitys on ollut nopeaa, mutta moni erityisesti eettinen kysymys on edelleen ratkaisematta.

NFC-latauksen kärkinimi osaksi Renesasia

Japanilainen Renesas tunnetaan mikro-ohjainten ykköskaartin yrityksenä. Nyt Renesas on saanut valmiiksi maaliskuussa uutisoidun kaupan, jossa se ostaa itävaltalaisen Panthronics AG:n. Grazissa päämajaansa pitävä yhtiö tunnetaan NFC-piireistään. Kauppahintaa yritykset eivät kertoneet.

Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa

Suomalaiset tiputtavat puhelimensa 60 kertaa vuodessa, selviää HMD Globalin teettämästä kyselystä, jossa haastateltiin yli tuhatta suomalaista. Keskimäärin puhelin putosi käyttäjältään viisi kertaa kuussa, eli puhelin ottaa vastaan jopa 60 iskua vuoden aikana. Vaikka uuden kännykän saadessaan sitä varjellaan erityisen huolellisesti, huolellisuus unohtuu nopeasti. Uusi puhelin putosi ensimmäistä kertaa keskimäärin 83 päivän päästä ostosta.

Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta

Rikolliset esiintyvät usein pankkien nimissä ja huijaustavat kehittyvät jatkuvasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että vanhojen sähköpostien lisäksi myös tekstiviestejä ja puheluita käytetään huijaamiseen.

Simulaattori viilaa auton valotutkan

Valotutka eli lidar on yksi tärkeä komponentti autojen ADAS-järjestelmissä ja tulevissa autonomisissa ajoneuvoissa. Mittaustalo Keysight Technologies esittelee ensi viikolla Stuttgartin autotestaamisen näyttelyssä uutta lidar-simulaattoriaan.

Missä se taivuteltava viipyy, Apple?

Motorola esitteli eilen kaksi taivuteltavaa älypuhelinta razr 40 -malliston muodossa. Samalla se liittyi useimpien muiden valmistajien joukkoon, jotka houkuttelevat ostajia kasaan taittuvilla puhelimilla. Kun Googlekin on jo julkistanut omansa, vain yksi on joukosta poissa: Apple.

Oikean 5G-IoT:n testaus etenee

RedCap eli Reduced Capacity on se on 5G-standardointia, joka käytännössä mahdollistaa IoT-datan siirtämisen 5G-verkon yli. Nyt alueen testaus on ottanut askeleita eteenpäin. Mittaustaloa Rohde & Schwarz kertoo olevansa RedCap-testitapausten ykkönen.

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Pelastavatko Applen ihmelasit Varjon?
  • Useimpien yritysten OT-järjestelmään on murtauduttu
  • Useimpien yritysten OT-järjestelmään on murtauduttu
  • Tampereella alkoi robottibussien etävalvonta
  • Suomalaisyritykset voivat ostaa kvanttilaskentaa palveluna

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi Finnish companies can buy quantum computing as a service: https://t.co/6uXP7j3saW #CloudComputing
16h • reply • retweet • favorite
ETN_fi The RISC-V processor got a fully customizable vector unit: https://t.co/XPwmhIRp9r #technology
16h • reply • retweet • favorite
ETN_fi NFC charging top name to become part of Renesas https://t.co/BjGZHmmzLf #NFC #Renesas
19h • reply • retweet • favorite
ETN_fi ECF23: What if there is a shortage of components?https://t.co/oe2WJVbyBW
19h • reply • retweet • favorite
ETN_fi AI brings major ethical problems https://t.co/ScAHY12mKn #AI #ArtificialIntelligence
19h • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet