Gallium-nitridi (GaN) tarjoaa merkittäviä etuja tehokkuuden ja tehotiheyden lisäämisessä, mikä mahdollistaa suunnittelijoille huomattavasti haastavampien virtalähdemääritysten täyttämisen verrattuna piipohjaisiin MOSFET-komponentteihin. Yksi kohtuullinen huolenaihe minkä tahansa uuden, merkittäviä etuja tarjoavan teknologian suhteen on sen kestävyys ja luotettavuus. Poistaaksemme mahdolliset epäilykset, joita käyttäjillä saattaa olla, tarkastellaan GaN-teknologian kestävyyttä, luotettavuutta ja laatua.
Galliumnitridiledejä kasvatetaan yhä pääosin safiirialustoilla. Kallis safiiri on kuitenkin korvautumassa edullisemmalla piillä. IHS-tutkimuslaitos ennustaa, että vuonna 2020 jo 40 prosettia GaN-ledeistä valmistetaan piikiekoilla.
Muutos tulee olemaan nopeaa, sillä tänä vuonna piikiekkojen osuus GaN-ledien valmistuksessa jää vain yhteen prosenttiin. Vuosikasvuksi kirjataan näin muhkeat 69 prosenttia.
Tällä hetkellä 95 prosentti GaN-ledeistä valmistetaan safiirikiekoille. Toiseksi yleisintä on piikarbidikiekkojen käyttö. Molemmat tekniita menettävät tulevina vuosina asemiaan piikiekoille.
Galliumnitridi piillä on haasteellinen valinta ledien valmistajille. Prosessilla on ollut vaikea saada tietyissä valkoisen värilämpötiloissa yhtä kirkasta valoa kuin safiirilla. Valmistajia on edelleen vain muutama, mutta toisaalta monilla perinteisillä cmos-puolijohteiden valmistajilla on erittäin hyvät valmiudet ledituotantoon.
Olemassaolevia 8-tuumaisia kiekkoja hyödyntäviä tuotantolaitoksia on IHS:n mukaan melko edullista muuntaa ledien tuotantoon.
Mouser Electronics, on tuonut valikoimiinsa Silicon Labsin yhden sirun radiopiirin SiWx917, joka tukee sekä Wi-Fi 6- että BLE-yhteyksiä. Tämä erityisesti akkuvirtaisille, vähävirtaisille IoT-laitteille suunniteltu ratkaisu yhdistää Wi-Fi-, Bluetooth-, Matter- ja IP-verkot turvallista pilviyhteyttä varten ja on samalla SiLabsin vähävirtaisin Wi-Fi 6 -järjestelmäpiiri.
Oxfordin yliopiston tuore tutkimus paljastaa, miksi DNN-neuroverkot (deep neural networks), jotka muodostavat modernin tekoälyn perustan, ovat niin tehokkaita oppimaan dataa. Tutkimuksessa havaittiin, että neuroverkoilla on sisäänrakennettu "Occamin partaveitsi" -periaate.
Ioniloukkuihin perustuvat kvanttitietokoneet ovat osoittaneet maailmanennätystason suorituskykyä, pitkät koherenssiajat ja pitkäkantaisen kytkennän. Näillä järjestelmillä on kuitenkin ollut merkittävä haaste: fyysisten kubittien määrän dramaattinen skaalaaminen on vaikeaa, koska ne nojaavat yksiulotteisiin ketjuihin, joilla on fyysisiä rajoituksia. Svetisiläinen startup ZuriQ väittää ratkaisseensa tämän ongelman.
Nordic Semiconductor uusi nPM2100-tehonhallintapiiri pidentää paristokäyttöisten BLE-laitteiden toiminta-aikaa. Piiri sisältää erittäin tehokkaan boost-säätimen ja laajan valikoiman energiansäästöominaisuuksia, jotka merkittävästi pidentävät kertakäyttöparistoilla toimivien laitteiden käyttöaikaa.
Infineon on saavuttanut merkittävän virstanpylvään yhteistyössä Saksan liittovaltion tietoturvaviraston (BSI) kanssa. Infineon on ensimmäinen yritys maailmassa, joka on saanut Common Criteria EAL6 -sertifikaatin kvanttikoneiden hyökkäyksen kestävän PQC-algoritmin toteuttamisesta TEGRION-turvaohjaimella.
Kanadalaisen Waterloon yliopiston tutkijat ovat löytäneet keinon vähentää joidenkin datakeskusten energiankulutusta jopa 30 prosentilla. Mikä ihmeellisintä, tämä onnistuisi muuttamalla vain 30 koodiriviä Linux-ytimessä.
Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pienikokoisen anturin, joka tunnistaa ihmisille näkymättömiä valon ominaisuuksia. Tulevaisuudessa tämä tehokas, mutta edullinen spektrometri voitaisiin integroida vaikkapa esimerkiksi älypuhelimeen. Tällöin älypuhelin voisi diagnosoida sairauksia, havaita väärennettyjä lääkkeitä tai varoittaa pilaantuneesta ruoasta.
Tekoäly voi tutkitusti parantaa päätöksentekoa, jouduttaa innovaatioita ja auttaa johtajia lisäämään työntekijöiden tuottavuutta. Tästä ja useimpien yritysten parhaista pyrkimyksistä huolimatta tutkimukset kuitenkin osoittavat, että vain noin viidennes yrityksistä onnistuu tekoälyteknologioiden hyödyntämisessä toivomallaan tavalla, sanoo apulaisprofessori Natalia Vuori Aalto-yliopistosta.
Piiriteknologian kehitys on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin, kun Arm julkaisi ensimmäisen julkisen spesifikaation Chiplet System Architecture (CSA) -standardille. Tämä uusi standardi tähtää sirpaleteknologian yleistymiseen ja kehityksen vauhdittamiseen tarjoamalla yhtenäiset säännöt sirpaleiden suunnitteluun ja yhteentoimivuuteen.
Saksalainen Rohde & Schwarz on julkistanut uuden R&S ScopeStudio -sovelluksen, joka tuo MXO-sarjan oskilloskooppien toiminnot suoraan PC:lle. Tämä innovatiivinen ratkaisu parantaa insinööritiimien työskentelyä tarjoamalla monipuoliset työkalut mittausten visualisointiin, analysointiin, dokumentointiin ja jakamiseen, mikä tekee kehitysprosesseista entistä tehokkaampia.
Suomalainen Donut Lab, jonka tausta on Verge-sähkömoottoripyörissä, esitteli CES-messuilla sähkömoottorin, jota kehuttiin maailman suorituskykyisimmäksi. Yhtiö haluaa lisäksi kehittää ohjelmistokehitystyökaluja, joiden avulla ajoneuvojen kehityksestä tulee huomattavasti tehokkaampaa ja ketterämpää. Toimitusjohtaja Marko Lehtimäki uskoo koodittomaan kehitykseen.
Samsung esitteli eilen illalla uuden älypuhelimiensa lippulaivasarjan. Galaxy S25 pitää sisällään kolme eri mallia, joissa ulkoiset uudistukset ovat minimaalisia, mutta laitteiden sisällä tapahtuu paljon aiempaa enemmän. Samsung osoittaa samalla olevansa selvästi pisimmällä siinä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää älypuhelimissa.
Vuosi 2025 on käänteentekevä tekoälyn (AI) ja kyberturvallisuuden kehityksessä. Nopeasti etenevä tekoälyn kehitys vaikuttaa syvällisesti digitaaliseen maailmaan, tuoden sekä uusia mahdollisuuksia että merkittäviä haasteita, kirjoittaa tietoturvayritys Check Pointilla AI-teknologioista vastaava Dan Karpati.
Taiwanilaisen BenQ:n omistama ZOWIE on julkistanut uuden XL2586X+ e-urheilunäytön, joka asettaa uudet standardit pelaamisen suorituskyvylle. Näytön Fast-TN-paneeli mahdollistaa huikean 600 Hz:n virkistystaajuuden, tehden siitä markkinoiden nopeimman näytön. Uusi DyAc 2 -teknologia minimoi liikkeestä johtuvan epätarkkuuden, mikä varmistaa sulavan kuvan ja tarkan toiston myös nopeatempoisissa pelitilanteissa.
Suomalaiset tutkijat ovat mukana kehittämässä uuden sukupolven materiaaleja, jotka voivat merkittävästi parantaa orgaanisten valodiodien (OLED) suorituskykyä. Itä-Suomen yliopiston tutkijat osallistuivat tutkimusprojektiin, jossa kehitettiin 1,3,5-oksadiatsiinia sisältäviä uusia isäntämateriaaleja. Nämä materiaalit tarjoavat innovatiivisia ratkaisuja erityisesti syvän sinisen OLED-valon tuottamiseen, joka on ollut yksi alan suurimmista haasteista.
Ajoneuvojen kehittyessä kohti älykkäämpiä ja verkottuneempia järjestelmiä, reaaliaikaisen ja luotettavan tiedonsiirron merkitys kasvaa. Ethernetin Time-Sensitive Networking (TSN) -laajennukset tarjoavat deterministisiä ratkaisuja, jotka takaavat kriittisen datan oikea-aikaisen toimituksen. Tämä artikkeli esittelee, miten TSN-teknologia ja laitteet, kuten Toshiban TC9562 ja TC9563, mahdollistavat tulevaisuuden ajoneuvojen tehokkaan ja turvallisen tiedonsiirron.
Nokia ilmoitti tänään nimittäneensä Patrik Hammarénin Teknologia-liiketoimintaryhmän johtajaksi ja Nokian johtoryhmän jäseneksi. Hammarén on pitkän linjan nokialainen ja ollut yhtiössä vuodesta 2007 lähtien.
NordVPN:n tutkijat ovat kehittäneet yksinkertaisen testin, jonka avulla voit selvittää, kuunteleeko älylaitteesi sinua. Moni käyttäjä on epäillyt, että sovellukset ja laitteet kuuntelevat keskusteluja mainonnan kohdentamista varten – ja testin tulokset näyttävät vahvistavan tämän.
Maailmanlaajuiset it-investoinnit nousevat tänä vuonna uuteen ennätykseen, kertoo tutkimusyhtiö Gartner. it-järjestelmiin panostetaan tänä vuonna 9,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2024. Kokonaisuudessaan investointien määrä on arviolta 5,61 biljoonaa dollaria vuonna 2025.
Uuden mullistavan teknologian myötä tietokoneiden ja tekoälyjärjestelmien laskentateho voi harpata täysin uudelle tasolle. Kansainvälinen tutkijaryhmä on kehittänyt innovatiivisen valoon perustuvan muistialustan, joka tarjoaa huikean nopeuden ja energiatehokkuuden yhdistelmän. Teknologiaa esittelevä tutkimus on julkaistu arvostetussa Nature Photonics -tiedejulkaisussa.
Ajoneuvojen kehittyessä kohti älykkäämpiä ja verkottuneempia järjestelmiä, reaaliaikaisen ja luotettavan tiedonsiirron merkitys kasvaa. Ethernetin Time-Sensitive Networking (TSN) -laajennukset tarjoavat deterministisiä ratkaisuja, jotka takaavat kriittisen datan oikea-aikaisen toimituksen. Tämä artikkeli esittelee, miten TSN-teknologia ja laitteet, kuten Toshiban TC9562 ja TC9563, mahdollistavat tulevaisuuden ajoneuvojen tehokkaan ja turvallisen tiedonsiirron.
Vuosi 2025 on käänteentekevä tekoälyn (AI) ja kyberturvallisuuden kehityksessä. Nopeasti etenevä tekoälyn kehitys vaikuttaa syvällisesti digitaaliseen maailmaan, tuoden sekä uusia mahdollisuuksia että merkittäviä haasteita, kirjoittaa tietoturvayritys Check Pointilla AI-teknologioista vastaava Dan Karpati.
Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme. R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.