Usean australialaisyliopiston yhteistyöprojektissa tutkittiin terahertsisäteilyä, joka tuottaisi toteutuessaan suuremman kaistanleveyden datansiirrolle. Lisäksi terahertsisäteily tuottaa keskitetympää signaalia, joka voi parantaa viestintäasemien tehokkuutta ja vähentää matkaviestimien virrankulutusta.
- Mielestäni siirtyminen terahertsien taajuuksiin on langattoman viestinnän tulevaisuus, toteaa tutkimuspaperin kirjoittaja Shaghik Atakaramians. Kuitenkaan tieteilijät eivät ole kyenneet kehittämään terahertsien magneettista lähdettä, joka on välttämätön askel valon magneettisen luonteen hyödyntämiseksi terahertsilaitteilla.
Aiemmassa työssä tutkijat ehdottivat, että magneettinen terahertsilähde voitaisiin teoriassa tuottaa, kun piste lähde ohjataan halkaisijaltaan alle aallonpituisen kuidun läpi. Tässä työssä (http://aip.scitation.org/doi/full/10.1063/1.5010348) he kokeellisesti demonstroivat parannettua magneettista terahertsien dipolilähdettä asettamalla dielektrisen kuidun metallilevyn reiän kohdalle. Näin säteilyteho parani enemmän kuin yhdellä suuruusluokalla. Parannus johtuu Mie-tyyppisen resonanssien virittymisestä kuidussa.
- Terahertsien magneettisten lähteiden luominen avaa meille uusia suuntia. Terahertsien magneettiset lähteet voisivat auttaa mikro- ja nanolaitteiden kehittämisessä, Atakaramians sanoi.
Uuden rakenteen toinen etu on kyky muuttaa terahertsilähetysten tehostamista virittelemällä järjestelmää. Atakaramians korosti, että tämä kyky selektiivisesti parantaa säteilyä ei rajoitu terahertsien aallonpituuksiin. - Tämä on sovellettavissa koko sähkömagneettiseen spektriin ja atomisiin säteilylähteisiin, toteaa puolestaan tutkimusjohtaja Shahraam Afshar.
Tämä avaa uusia kehityksen osiota monissa nanoteknologioissa ja kvanttitekniikoissa, kuten kvanttisignaalinkäsittelyssä.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 23.2.2018