Kvanttitietokoneen kehittämiseksi piitekniikalla australialaisen UNSW-yliopiston tutkijat osoittavat ensimmäistä kertaa, että he voivat saada kaksi atomikubittia kommunikoimaan keskenään. Ranskalainen CEA-Leti -tutkimuslaitos kumppaneineen osoittivat, että on mahdollista luoda kvanttiprosessoreiden rakenneosia 28Si-isotoopin avulla normaalilla CMOS-tuotantolinjalla.
Ranskalaiset tutkijat saavuttivat läpimurron kohti laajamittaista kvanttibittien eli kubittien valmistusta piille. Kemiallisen höyrykerrostuksen (CVD) avulla valmistettuun kerrostettuun kalvoon voidaan tuottaa kubitteja ohueen kerrokseen piitä käyttämällä erittäin puhdasta pii-isotooppia 28Si. Se tuottaa ohutkalvoon verrattavan kiteisen rakenteen, joka on yleensä valmistettu luonnollisesta piistä.
Piin spinkubitit ovat pienikokoisia ja yhteensopiva CMOS-tekniikan kanssa. Ne tarjoavat siten etuja laajamittaiselle integraatiolle verrattuna muihin tyyppeihin.
Australialaistutkijat UNSW-yliopistosta Sydnestä osoittivat puolestaan äskettäin ensimmäistä kertaa, että he voivat saada kaksi atomikubittia kommunikoimaan keskenään. UNSW Scientian professori Michelle Simmonsin johtama tutkijaryhmä CQC2T:stä loi äskettäin atomikubitteja asettamalla ja kapseloimalla yksittäisiä fosforiatomeja piisirulle. Niissä informaatio tallennetaan yksittäisen fosforielektronin kvanttispiniin ja niiden toimintoja ohjattiin sähköisesti elektrodien kautta.
Ryhmän saavutus on ensimmäinen havainto hallittavasta vuorovaikutuksesta kahden kubitin välillä. Sitä ennen Simmonsin tiimi on luonut kvanttipiirejä, joiden puolijohdepiirillä on alan alhaisin sähköinen kohina. Lisäksi he ovat luoneet elektronisen spinkubitin, jolla on pisin raportoitu elinikä nanosähköisessä rakenteessa - 30 sekuntia.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 4.4.2018