Vesijohtoverkoston mittauslaitteet asennetaan tavallisesti maan alle upotettuihin lasikuituisiin kaivoihin. Kotkan alueen vesihuoltoa operoiva Kymen Vesi päätti kokeilla kevyempää toteutustapaa. Hovinsaaren mittauspiste pakattiin maan päälle valmiiseen, Rittalin rakentamaan konttiin.
- Säästimme merkittävästi maanrakennus- ja louhintakustannuksissa, kun meidän ei tarvinnut lähteä louhimaan umpikalliota”, kertoo Kymen Veden putkimestari Timo Yrjölä.
Onninen toimitti Kymen Veden laitetilaksi Rittalin kontin, joka oli rakennettu tilauksesta valmiiksi tasalaatuisessa, kuivassa teollisuusympäristössä.
- Laitetilojen rakentaminen talopakettityylillä tehtaassa takaa sen, ettei homeesta tarvitse huolehtia: kaikki eristeet pysyvät varmasti kuivina rakennusvaiheessa. Lisäksi tehdasolosuhteissa rakentaminen on paljon nopeampaa kuin paikan päällä kohteessa työskentely”, vertaa Rittalin aluepäällikkö Tapio Arffman.
- Kustannussäästöjä syntyy myös siitä, ettei rakennuttaminen vaadi ulkopuolisen urakoitsijan tai valvojan käyttämistä”, Onnisen asiakasvastuupäällikkö Ari Penttinen muistuttaa.
Tehtaassa konttiin koottu mittausasema kuljetettiin Vantaalta kokonaisena Kotkaan ja nostettiin Hovinsaaressa suoraan sokkelin päälle. - Vedimme vain vesijohtoverkoston putket tässä kohtaa maan pinnalle ja asensimme konttiin tarvittavan laitteiston, kuten virtaus- ja painemittarit, Kymen Veden Yrjölä kertoo.
Hovinsaaren mittausasemaa varten Kymen Vesi modifioi vakiomallista konttia tekemällä siihen tarvitsemansa aukotukset putkille ja vahvistamalla sen lattiaa.
Räätälöintitarpeesta riippuen kontin toimitusaika on yleensä noin 8–10 viikkoa. Kymen Vesi on avoin konttivaihtoehdolle myös tulevaisuudessa.
- Nyt kun tiedämme, miten kätevää oli toteuttaa vedenmittauksen laitetila konttiin, en pitäisi ihmeenä, että tällaisia tehtäisiin lisääkin. Onniselta oli fiksu oivallus suositella meille konttiratkaisua juuri tähän kohteeseen, tiivistää Yrjölä.
Valmiiksi kootut, kestävät kontit ovat alkaneet tehdä läpimurtoa myös muissa käyttötarkoituksissa. - Kontti sopii laitetilaksi moniin erilaisiin teknisiin käyttötarkoituksiin. Kontit ovat yleistymässä esimerkiksi sähkökeskuksina, LVI-käytössä, moottoriteiden teknisinä rakennuksina ja puhelinmastojen yhteydessä, Onnisen Penttinen listaa.
- Myös datakeskuksia rakennetaan nykyisin yhä useammin kontteihin. Kun esimerkiksi tuotantolaitoksen yhteydessä oleva konesali on sijoitettu erilliseen konttiin, sen sisältämät tiedot ovat paremmin turvassa onnettomuustilanteissa, kuten tulipaloissa, Rittalin Arffman päättää.