E-paperi on termi, jolla on kuvattu esimerkiksi bistabiileja lukulaitteista tuttuja harmaasävynäyttöjä. Japanilaisen Osakan yliopiston tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet näyttötekniikan, jonka kohdalla voidaan puhua todellisesta sähköisestä paperista. Se perustuu selluloosananokuituihin.
Tutkijoiden mukaan kyse on elektrokromisesta (EC, electrochromic) näytöstä. Niissä jännitteen kohdistaminen läpinäkyvään elektrodiin siirtää ionit tai elektronit elektrolyytin EC-kerrokseen, joka puolestaan johtaa joko värittymiseen tai värin poistumiseen kerroksessa.
Aiemmin näiden näyttöjen käytännön toteutus oli hankalaa. Elektrolyytti piti jotenkin kapseloida vuotojen estämiseksi, mikä teki ohutklavon valmistamisesta hankalaa. Suorituskyky lisäksi heikentyi elektrolyytin haihtuessa.
Hirotaka Kogan johtama tutkimusryhmä valmisti paperielektrolyytin BF4-materiaalista (1-butyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate) selluloosakuitujen pinnalle vetysidoksilla tai -bondauksella. Johtavat polymeerit onnistuttiin pinnoittamaan niin, että tuloksena oli läpinäkyvä paperielektrodi.
Tuloksena on e-paperi, jossa ulkoinen kerros on 90-prosenttisesti läpinäkyvä. Välissä oleva elektrolyytti reagoi jännitteeseen, mikä mahdollistaa kuvien tuottamiseen paperiin. Lisäksi näyttöelementti on taipuva.
Osakan yliopistossa on onnistuttu kehittämään monenlaisia paperipohjaisia elektronisia komponentteja: muisteja, transistoreja, antenneja ja superkondensaattoreita.