Mikropiireistä saataisiin nykyistä paljon nopeampia, kun sähköiset signaalit korvattaisiin optisilla, siis valolla. Valo on kuitenkin piirin sisällä iso ongelma, se tahtoo vuotaa ja siroutua ympäriinsä. Amerikkalaisen Purduen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet metamateriaalin, joka ratkaisee ongelman.
Purduen tutkijoiden kehittämä ratkaisu on optiset johtimet ympäröivä verhousmateriaali. Sen ansiosta signaali pysyy tiukasti aalto-ohjaimessa (waveguide), vaikka johto kiemurtelisi tiukissa mutkissa. Aiemmin signaali on näissä kohdin hajautunut, jolloin bittejä katoaa.
Professori Zubin Jacobin mukaan tutkijoiden tavoitteena on, että bitit kulkevat optisessa linkissä tiukoissakin mutkissa ilman, että energiaa häviää lämpönä. Purduen tutkijoiden kehittämä materiaali on anisotrooppinen, ts. valo voi sen sisällä kulkea eri nopeuksilla eri suuntiin.
Tämän ansiosta tutkijat pystyivät kontrolloimaan valon vuotamista viereisiin aalto-ohjaimiin. Tämän ansiosta signaalit eivät ”ylikuulu” eivätkä bitit sekoitu.
Tutkijoiden mukaan ultraohuen metamateriaalien läpi vuotaa vain erittäin vähän valoa. Tämä tekee optisesta linkistä riittävän luotettavan.