Mooren laiksi kutsutaan Intelin perustajiin kuuluvan Gordon Mooren keksimää ennustusta, jonka mukaan transistorien määrä piirillä kaksinkertaistuu aina kahden vuoden välein. Nyt näyttää vihdoin siltä, että laki on tulossa tiensä päähän. Ainakin sopimusvalmistaja Globalfoundries näyttää ajattelevan näin.
Globalfoundries, jonka tausta on prosessorivalmistaja AMD:ssä, ilmoitti keskeyttävänsä toistaiseksi kokonaan 7 nanometrin prosessin kehittämisen. Samalla ilmoitettiin 7 nanometrin FinFET-piirien tutkimusryhmän hajottamisesta, joten käytännössä Globalfoundries luopuu seuraavasta prosessisukupolvesta.
Päätös on tietenkin yllättänyt monet, koska sopimusvalmistajat elävät prosessisukupolvistaan. Yhtiö sanoo nyt keskittyvänsä 12 ja 14 nanometrin FinFET-prosessien räätälöimiseen niille asiakkaille, jotka ovat siirtymässä näihin valmistustekniikoihin tulevina vuosina.
7 nanometriä on iso haaste puolijohdevalmistajille. Käytännössä tuotannossa on pakko siirtyä EUV-litografiaan, jotta transistorien rakenteita voitaisiin valottaa riittävän pieninä. Samalla pitää muistaa, että Intelillä on valtavia vaikeuksia saada 10 nanometrin prosessorejaan tuotantoon.
7 nanometriä on kuitenkin tulossa. Toisaalta valmistajien määrä jää enää hyvin pieneksi. TSMC:n ja Intelin lisäksi mukaan liittyy maksimissaan vain muutama yritys.