Esineiden internet on jo tätä päivää, seuraavaksi vuorossa on materiaalien internet. Mutta miten liittää data esimerkiksi teräslevyyn? Datan pitää pysyä levyn mukana tuotannon äärimmäisistä olosuhteista aina ostajalle asti. SSAB ja Sandvik Materials Technology etsivät ratkaisuja innovaatiokisassa.
Kisassa haetaan innovatiivisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat terästuotteiden jäljitettävyyden läpi koko arvoketjun ja tuotteiden elinkaaren. SmartSteel Innovation Challenge -innovaatiokilpailulla SSAB ja Sandvik Materials Technology haastavat innovatiiviset yritykset ja tutkimusryhmät ideoimaan, miten saadaan aikaan tarkka, sormenjälkityyppinen älytunniste, joka takaa koko elinkaaren aikaisen jäljitettävyyden teräkselle - levyistä, nauhoista ja putkista moninaisiin lopputuotteisiin.
Ratkaisu voi hyödyntää monenlaista teknologiaa tai niiden yhdistelmiä, digitaalisuudesta ja tekoälystä kemiaan ja metallurgiaan. Parhaat ratkaisut pääsevät hyödyntämään SSAB:n ja Sandvik Materials Technologyn vahvaa teknologia- ja liiketoimintaosaamista sekä laajoja yhteistyöverkostoja yhteisessä jatkokehityshankkeessa, joka on osa Ruotsin valmistavan teollisuuden strategista PiiA-Innovaatio-ohjelmaa.
Erilaisten rakenteiden, osien ja materiaalien valmistus, uudelleenkäyttö ja kierrätys laajassa mittakaavassa vaatii uudenlaisia tapoja materiaalien tunnistukseen, merkintään ja tiedonhallintaan. SSAB:n SmartSteel-projektissa kehitetään jo tapoja materiaalitiedon siirtämiseksi terästehtaalta eteenpäin arvoketjussa ja luodaan malleja, joilla tieto saadaan tuottamaan arvoa. Tulevaisuuden älykäs teräs voi itse kommunikoida ominaisuutensa konepajalle tai elinkaarensa päähän tullut terästuote kertoa elämäntarinansa kierrättäjälle.
- Meillä SSAB:llä käynnissä oleva SmartSteel-hanke on ensimmäinen askeleemme kohti materiaalien internetiä. Uskomme, että tulevaisuudessa teräs voi esimerkiksi kertoa säätöohjeet työstökoneille. Tällä innovaatiokilpailulla pyrimme löytämään uusia konkreettisia ideoita nopeuttamaan tätä kehitystä”, sanoo SSAB:llä digitaalisten liiketoimintojen kehityksestä vastaava Niko Korte.
- Toimivan teknologian löytyminen avaisi Sandvik Materials Technologylle merkittäviä uusia mahdollisuuksia. Sormenjälkitunnisteella terästuote kantaisi mukanaan materiaaliominaisuudet, käyttöturvatiedot ym. koko elinkaarensa aikana”, sanoo Sandvikin tutkimuslaboratorion johtaja Mattias Klockars.
Innovaatiokilpailun toteuttamisesta vastaa Pohjoismaiden johtava innovaatiokonsulttiyritys Spinverse, joka on erikoistunut rakentamaan avoimen innovaation ekosysteemejä ja luomaan radikaaleista teknologioista uutta liiketoimintaa.
- SmartSteel-sormenjälkitunniste on hyvin monipuolinen haaste, johon toivomme rohkeita poikkitieteellisiä ehdotuksia, sanoo Spinversen konsultti Markku Heino.
Ehdotuksia voi lähettää 2.11.2018 saakka. Tarkemmat hakuohjeet Spinversen sivuilta.