IoT-markkinaa hallitsevat tällä hetkellä LoRa vapailla ja kovassa nousussa oleva NB-IoT lisensoiduilla taajuuksilla, mutta ehkäpä todellinen kisa on vasta käynnistymässä. Wi-SUN Alliance on ilmoittanut käynnistävänsä vihdoin päätelaitteiden sertifiointiohjelman.
Wi-SUN-tekniikkaan perustuvien FAN-verkkojen (Field Area Network) sertifiointiohjelmassa yksi ehdokas testien työkaluksi on Renesasin alusta, joka koostuu järjestelmäpiiristä sekä RX651-ohjaimesta. Renesas esittelee ratkaisuaan parhaillaan Wienissä käynnissä olevilla European Utility Week -messuilla.
Sertifiointiohjelman tavoitteena on yksinkertaisesti varmistaa, että eri laitevalmistajien tuotteet ovat keskenään yhteensopivia.
Miksi markkinoilla sitten tarvitaan jälleen uutta IoT-verkkotekniikkaa? Wi-SUN ei ole mikään uusi tekniikka, vaan sen kehitys alkoi jo vuonna 2011 IEEE:n 802.15.4-radiomääritysten päälle monen muun tekniikan tapaan. Muista tekniikoista sen erottaa avoimuus ja monella tapaa parempi suorituskyky.
Wi-SUN-verkot skaalautuvat hyvin helposti, koska kyse on mesh-tyyppisestä verkosta. Wi-SUN-allianssin mukaan tällä hetkellä käytössä olevat verkot eivät skaalaudu tulevaisuudessa tarpeeksi. Tämä on kova väite, eikä sitä voi oikein tämän hetken tilanteen valossa arvioida.
Wi-SUN-verkossa data liikkuu 300 kilobitin sekuntinopeudella ja erittäin lyhyellä 0,2 sekunnin viiveellä. Esimerkiksi LoRassa vastaavat lukemat ovat 50 kilobittiä ja 1-2 sekuntia. NB-IoT:ssä päästään noin 60 kilobittiin sekunnissa, mutta viive on 2-8 sekuntia.
Tämä tarkoittaa käytännössä, että Wi-Sun ei ehkä sovi parhaiten sovelluksiin, joissa kerätään pieni määrä dataa ja lähetetään se vaikkapa kerran päivässä. Jos dataa sen sijaan kerätään tiheästi ja halutaan lähettää se lyhyin väliajoin, Wi-SUN voi olla hyvä vaihtoehto. Allianssin mukaan Wi-SUN-laitteet ovat energiatehokkuudeltaan jopa parempi akuin LoRa- ja NB-IoT-solmut.