Biometrinen tunnistus kasvaa elektroniikassa kovaa vauhtia ja älypuhelimissa uusin trendi on istuttaa sormenjälkianturi näytön alle. Näissä antureissa Synapticsin versio on käytetyin. Siinä sormenpään kuvioita tunnistaa 30 625 pikseliä, kertoo SystemPlus Consultingin analyysi.
Anturi on varsin tarkka, sillä sen resoluutio on 777 pikseliä tuumalla. Sen fyysiset mitat ovat 6,46 x 9,09 milliä. Tästä tulee samalla tekniikan suurin rajoitus: anturin pieni koko tarkoittaa, että sormi pitää näytöllä osua aika tarkkaan anturin alueelle, jotta tunnistus onnistuu.
Anturin rakenne on kuitenkin innovatiivinen. Valonlähteenä toimii näytön OLED-pinta. Anturin kerrosrakenne estää muiden kuin sormenpäästä heijastuvan valon tunkeutumisen suodinrakenteen läpi anturille. CMOS-prosessissa valmistettu anturi on lankabondattu suoraan laitteen piirilevylle.
Biometrisen tunnistautumisen aika alkoi älypuhelimissa viisi vuotta sitten, kun Apple toi TouchID-tekniika iPhone 5S -mallin myötä. Tämä käytännössä pakotti Android-leirin tekemään saman. Yole Developpement -tutkimuslaitoksen mukaan sormenjälkiantureita myytiin viime vuonna jo 3,5 miljardilla dollarilla.
Tämä oli vasta biometrisen tunnistuksen ensimmäinen aalto älypuhelimissa. iPhone X aloitti toisen aallon kolmiulotteisella FaceID-tunnistuksella, jonka kaltaisia ratkaisuja muutkin valmistajat ovat esitelleet nopealla tahdilla.
Nyt Yole ennustaa, että biometrisen tunnistamisen anturimarkkinat kasvavat 17 miljardiin dollariin vuoteen 2022 mennessä. Summasta 60 prosenttia koostuu 3D-kasvontunnistuksen anturipiireistä.