Paremmin rakennuskoneiden vuokraajana tunnettu Cramo alkaa ensi vuoden alusta lukien myydä rakennusyrityksille palvelua, jossa työmaa voidaan digitaalisesti mallintaa. Palvelu on kehitetty yhteistyössä kasvuyritys Bliotin kanssa. Ratkaisussa mallinnus tehdään drone-lennokeilla.
Bliotin kehittämä rakennustuotannon ohjausjärjestelmä yhdistetään tekoälyyn, jolloin voidaan automatisoida ja tehostaa monia työmaan suunnitteluun, mittauksiin ja työmaa-arkeen liittyviä tehtäviä. Rakennuksen suunnittelu ja mallintaminen tapahtuu BIM-tietomallilla (Building Information Model), jonka yhä useampi suomalainen rakentaja on jo ottanut käyttöönsä.
- Cramon kanssa tarjottavassa palvelussamme nostamme työmaiden digitalisaation jopa maailman mittakaavassa seuraavalle aikakaudelle. Hyödynnämme monipuolisesti työmaan dataa, jota keräämme muun muassa työmaalle asennettavien betoni- ja olosuhdeantureiden, työtekijä-, työkalu- ja materiaali paikkatietojen anturiverkoston, drone-kuvauksien ja videokuvauksien avulla, Bliotin toimitusjohtaja ja perustaja Kari Hirvijärvi kertoo.
- Rakentajille tarjoamme kokonaisratkaisun yhtenä palvelupakettina, joka tekee työmaiden digitalisoinnista helppoa. Palvelulla on yksi hinta ja se sisältää viikoittain tapahtuvan datankeräyksen ja työmaahenkilökunnan koulutuksen sekä järjestelmäkokonaisuuden.
Cramo tarjoaa työmaiden digitalisaatiopakettia avaimet käteen -ratkaisuna, johon sisältyy myös Bliotin kouluttama digi-asiantuntija. - Haluamme varmistaa, että digiloikan tekeminen on vaivatonta ja asiakas saa hyödyn järjestelmän käytöstä jo alkumetreiltä. Bliotin kouluttama Cramon asiantuntija huolehtii alusta lähtien työmaan säännöllisestä datankeräyksestä ja tiedon tallentamisesta ja auttaa sen analysoinnissa, Cramon toimitusjohtaja Tatu Hauhio kertoo.
Bliot-järjestelmän käyttöönotossa Cramon asiantuntija huolehtii tarvittavien antureiden asennuksesta ja SaaS-palvelun käyttöönotosta. Palvelusopimuksen aikana hän asentaa työmaalle anturiverkoston ja kerää työmailta viikoittain dataa drone-kuvauksilla sekä kypäräkameravideoilla sekä osallistuu työmaan viikkopalaveriin.
- Tuotannonohjauksessa tekoälyä valjastetaan toimimaan päätöksenteon tukena. Aikaisemmin manuaalisesti toteutettujen prosessien työstäminen on tekoälyn avustamana tarkkaa ja ketterää. Algoritmit ennustavat esimerkiksi betonin kuivumista ja lujittumista ja kuvatunnistus löytää työmaalta kerätystä videodatasta esimerkiksi työtekijät, jotka eivät käytä suojakypärää, Hirvijärvi sanoo.
Tekoälyä kehitetään ja hyödynnetään rakennustyövaiheiden ohjauksen lisäksi myös laatu-, työturvallisuus- ja valmiusastehavaintojen tekemisessä. Työmaa saa järjestelmän kautta automaattisesti esimerkiksi erilaisia hälytyksiä mahdollisista laatu- tai työturvallisuusriskeistä.
Bliot on toimittanut kokonaispalvelua pääkaupunkiseudulla ja se on rakentajien keskuudessa otettu erinomaisesti vastaan. Nyt Cramo ja Bliot aloittavat palvelun tarjoamisen ensin Suomessa, mutta tavoitteena on laajentaa yhteistyötä myös muihin maihin.