Washingtonin yliopiston tutkijoiden johtama ryhmä on suunnitellut ja testannut 3D-tulostetun metamateriaalin, joka pystyy manipuloimaan valoa kolmessa ulottuvuudessa nanomittakaavan tarkkuudella. Tulosteita, joilla on tällainen tarkkuustaso valon ohjaukseen, voitaisiin käyttää paitsi nykyaikaisten optisten elementtien, kuten linssien tai heijastimien miniatyrisointiin.
Lisäksi optisten kenttien suunnittelu kolmiulotteisesti voisi mahdollistaa erittäin pienikokoisten syvyysantureiden luomisen autonomisille ajoneuvoille. Lisäksi tekniikalla voi olla käyttöä näyttöjen optisissa elementeissä ja virtuaalitodellisuuden näyttö-kuuloke -laitteiden antureissa.
- Nyt demonstroidulla rakenteella ei ole klassista analogiaa tavallisessa taittumiseen perustuvassa optiikassa, toteaa tutkimuksen vastaava kirjoittaja Arka Majumdar.
Tutkijaryhmä keksi käyttää optisen elementin suunnitteluun Mie-sirontateoriaa, mikä yksinkertaisti suunnittelu- ja simulaatioprosessia huomattavasti. Mie-sironta kuvaa, kuinka tietyn aallonpituuden mukaiset valoaallot siroavat pallosta tai sylinteristä, jotka ovat kooltaan samanlaisia kuin optinen aallonpituus.
Tutkijat myös rakensivat 3D-tulostamalla kaksi protoelementtiä. Suurempi niistä oli kooltaan vain 0,02 senttiä. Elementit ohjaavat valoa 1550 ja 3000 nanometrin aallonpituudella.
Tutkimuksesta raportoitiin lokakuun Science Advances -lehdessä.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 15.10.2019