Teknologiateollisuuden Tekoälykiihdyttämön tietojen perusteella on laadittu uusi lista parhaista suomalaisista tekoäly-yrityksistä. Nyt listalla on jo 30 yritystä. Yhteistä niille on nopea kasvu sekä tähtääminen kansainvälisille markkinoille.
Listan yritykset valittiin Suomessa toimivien noin 250 tekoälyä kehittävän yrityksen joukosta. Tekoälykiihdyttämö listaa puolivuosittain alan huippuyritykset AI Landscape -listalle. Tuorein listaus julkistettiin AI Monday -tapahtumassa Helsingissä eilen.
AI Landscape -listauksen yritysten liikevaihto yli kaksinkertaistui vuodesta 2017 vuoteen 2018. Yritykset kasvoivat keskimääräisesti 55 prosenttia. Kuluvan vuoden arvioidut liikevaihtoluvut osoittavat selvästi kasvun myös jatkuvan vuonna 2019, ja yhteenlasketun liikevaihdon on arvioitu olevan noin 47 miljoona euroa, 13 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2018.
Suomalaisiin kasvuyrityksiin tehdyt ennätyssijoitukset näkyvät myös tekoäly-yrityksien rahoituksessa. Yritysten yhteenlaskettu rahoitus oli 94 miljoona euroa. - Kun ottaa huomioon, että kahdeksan listan yrityksistä on kasvanut pelkällä tulorahoituksella, muodostuu yritysten keskiarvorahoitukseksi miltei 4,2 miljoona euroa. Huomionarvoista on myös, että viisi yritystä on kerännyt yli 10 miljoonan euron sijoituspotin, kehuu Tekoälykiihdyttämön vetäjä Alexander Törnroth.
Yritysten merkittävä kasvu ja suuret kerätyt sijoitukset heijastuvat myös henkilöstömäärien kasvuun. Listalle valitut tekoäly-yritykset työllistävät tällä hetkellä yhteensä noin 630 henkeä. Kasvua viime vuoteen on 30 prosenttia, muun muassa konsulttiyhtiö Silo.AI, terveysteknologiayritys Aiforia ja chatbotteja kehittävä Ultimate AI lisäsivät kukin henkilöstöään vuodessa yli 20 osaajalla. Yritykset myös houkuttelivat entistä enemmän osaajia ulkomailta.
Kuluvan vuoden aikana on syntynyt monia uusia tekoäly-yrityksiä. - Ensimmäistä AI Landscape -listausta varten kävimme läpi vuosi sitten noin 50 yritystä. Nyt julkaistu lista kuratoitiin jo 250 tekoälyä kehittävän yrityksen joukosta. Alalle on tullut entistä enemmän tuoteyrityksiä, jotka keskittyvät pieneen markkinarakoon. Yleisesti voidaan todeta, että vaikka tekoäly-yritysten kärki on edelleen kapea, se on aiempaa terävämpi, Törnroth kommentoi.