ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
till april # Rohde square mxo5

ETNtv

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2023  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

Mikko Hyppönen: tekoälyn ei pidä matkia ihmistä

Tietoja
Julkaistu: 21.11.2019
Luotu: 21.11.2019
Viimeksi päivitetty: 21.11.2019
  • Networks
  • Software

Tekoälykeskustelu kulkee liiaksi vanhoja latuja ja se keskittyy vain olemassaoleviin stereotypioihin, sanoi F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen Slushin keynote-puheessaan. Hyppösen mukaan tekoälyn kehittämisessä pitäisi ottaa mallia luonnosta ja esimerkiksi hyönteisten parviälystä.

Tekoälystä on puhuttu kymmeniä vuosia, mutta tällä hetkellä sen kehitys etenee nopeammin kuin koskaan. Tekoälykeskustelussa ouhutaan kuitenkin vain tekoälyroboteista, ihmisenkaltaisista roboteista, massatyöttömyydestä ja ihmisen sukupuutosta. – Tämähän on yli-ihminen. Jonkinlainen Terminator 2.

Mutta mitä yli-inhimillinen älykkyys edes tarkoittaa? Yli-inhimillinen kone tarkoittaa yli-inhimillistä laskentakykyä tai muistia. Nyt tekoälyä yritetään tehdä kopioimalla ihmisen älykkyyttä ja vain tehdä siitä nopeampaa. Ja tämä voi olla mahdollista, monissa projekteissa yritetään simuloida ihmisaivoja.

Ehkä voimme tehdä paremmin muunlaisilla tekniikoilla, joissa ei yritetä matkia ihmisen tapaa ajatella. tekniikoilla kuten yhteinen älykkyys tai parviäly, joka nähdään hyönteisten toiminnassa, kuten muurahaisyhteiskunnissa tai kalaparvissa. Selvästi ne kykenevät työskentelemään yhdessä hyödyntämällä parviälyä, jolla luodaan parempi tapa tehdä yhteistyötä, vaikka yhdellä yksilöllä ei ole kovin paljon resursseja.

- On olemassa mekanismeja, joilla tällainen parviäly saadaan tuotua omaan maailmaamme, kuten moniagettien vahvistava oppiminen (multiagent reinforcement learning). Se myös tuottaa aivan erilaisia tuloksia, joihin itse pääsisimme.

F-Secure alkoi käyttää koneoppimista vuonna 2005, vaikkei sitä siksi nimitettykään. - Olemme kuitenkin rakentaneet tekoälyratkaisuja kyberturvatuotteisiin niin, että ne perustuvat datan keruuseen päätelaitteista ja sen lähettämiseen keskuspalvelimeen tai pilveen, jossa datalle voidaan tehdä vertailuja ja ristiinviittauksia löytääksemme anomalioita. Ja tämä toimii, mutta voimme tehdä jotain enemmän.

Uusien parviälytoimintojen avulla ja vahvistavan oppimisen avulla eri agentit – tässä tapauksessa liikennettä skannaavat koneet – voivat toimia yhdessä ja saada paremman näkymän dataan.  Nämä ratkaisut eivät tarvitse välttämättä verkkoyhteyttä, joka on nykyisten kyberturvatuotteiden ehdoton edellytys.

Verkkoyhteys on iso haaste tietoturvalle. - Haittaohjelmat, joilta yritämme suojautua voivat yrittää blokata ohjelmistomme toiminnan. Käyttäjät eivät myöskään halua lähettää tietojaan verkon yli yksityisyyssyistä. Kansallinen turvallisuus voi edellyttää, ettei laitteita liitetä verkkoon.

Parviälypohjainen kyberturva on tavallaan paluuta suojauksen alkujuurille. Entisaikaan virustutkat toimivat niin, että ohjelmiston mukana tuli koko virustietokanta. – Tämä toimi hyvin, kunnes hyökkäysten ja haittaohjelmien määrä räjähti ja tietokannat kasvoivat valtavasti. Tämän takia virustutkissa on siirrytty standalone-ohjelmista pilviarkkitehtuuriin. Vaadimme verkkoyhteyttä saadaksemme parempia tuloksia.

Pariälypohjaisissa ratkaisuissa ei tarvita valtavia määriä muistia suojauksen toteuttamiseen. Ja verkkoyhteyden ja parven yhteisen oppimisen myötä suojaukset toimivat vieläkin paremmin. – Tällaista ei ole aiemmin nähty kyberturvan maailmassa, Hyppönen korosti.

Vielä ei tekoälyä käytetä hyökkäyksiin, mutta Hyppösen mukaan lopulta tämä muuttuu. Voidaan kehittää itsemuokkautuva haittaohjelma, joka muuntaa koodiaan välttääkseen paljastumisensa, mutta vielä niitä ei ole nähty.

Kyberturvayritykset käyttävät jo koneoppimista ja näitä järjestelmiä vastaan kyberrikolliset hyökkäävät koko ajan. – Hyökkääjät yrittävät myrkyttää datamme, jotta järjestelmämme oppisivat väärin. Tässä on jo nähtävissä kisa puolustajien ja hyökkääjien välillä.

Hyppösen mukaan ”hyvien” puolella oleminen on edelleen kannattavaa. – Jos osaat toteuttaa hyökkäyksen koneoppimisen avulla, sinun ei tarvitse lähteä rikollisille teille. Noilla taidoilla saat erittäin hyvin palkatun työn.

Koneoppimisesta tulee kuitenkin koko ajan helpompaa. - Lopulta kuka tahansa idiootti voi käyttää koneoppimista, joten lopulta näemme verkkohyökkäyksiä, joissa näitä tekniikoita hyödynnetään.

F-Securen vastaus näihin haasteisiin on uusi, parvitekoälyä hyödyntävä projekti Blackfin. -Ryhdyimme itse asiassa maanantaina hyödyntämään tätä tekniikkaa tuotteissamme. Vielä emme ole löytäneet uusia hyökkäyksiä näillä tekniikoilla, mutta olemme jo onnistuneet pienentämään väärien hälytysten määrää. Ja tämä on vasta alkua, Hyppönen päätti.

back to top
MORE NEWS

Osta troijalainen elinikäisellä lisenssillä

Kyberturvallisuusyhtiö Fortinet havaitsi äskettäin uudenlaisen tietoja varastavan haittaohjelman nimeltä ExelaStealer. Uutta on se, että troijalaista myydään verkkorikollisten suosimilla foorumeilla ja Telegram-kanavilla. Siihen saa jopa elinikäisen lisenssin.

CAN-väylän nopeus kasvaa 10 megabittiin

CAN-väylä eli Controller Are Network on edelleen hyvin suosittu ohjainväylä erityisesti autoissa. Tekniikkaa hallinnoiva CiA-ryhmittymä (CAN in Automation) on ensi vuoden alussa julkistamassa väylän kolmatta versiota. CAN XL nostaa väyln datanopeuden 10 megabittiin sekunnissa.

Piikarbidi varmistaa sähköauton oikean latauksen

Piikarbidiin perustuvan SiC-tekniikan avulla sähköenergian siirtäminen verkosta sähköautoon voidaan suorittaa hyvällä hyötysuhteella erityisesti korkeilla jännitetasoilla. Piikarbidin ainutlaatuisten ominaisuuksien ansiosta voidaan suunnitella entistä kevyempiä ja luotettavampia latausjärjestelmiä kompaktiin kokoon.

Venäläishakkerit hyökkäävät nyt NATO-kohteisiin

Tietoturvayhtiö Palo Alto Networksin turvallisuusyksikkö Unit 42 on paljastanut suuren määrän kyberhyökkäyksiä, joiden taustalla on yhteyksiä Venäjän asevoimiin. Kuluneen 20 kuukauden aikana on tehty lukemattomia kyberhyökkäyksiä muun muassa NATO-maissa oleviin kohteisiin.

Paristo, joka ei käytännössä purkaudu itse

Olemme tottuneet siihen, että käyttämättömät paristot ja akut purkautuvat itse. Ne menettävät kapasiteettiaan tasaisesti riippuen pariston tyypistä ja kemiasta. Renata on nyt julkaissut CR2032-nappipariston, joka ei käytännössä purkaudu itsestään.

6G-autosta tulee satojen miljoonien koodirivien laite

Tulevaisuudessa 6G-verkkoon jatkuvasti kytketystä autosta tulee todellinen ohjelmistoekosysteemi, jossa eurooppalaisten pitää pystyä kilpailemaan amerikkalaisten ja kiinalaisten autovalmistajien kanssa. Kun F-35-hävittäjälentokoneessa on kahdeksan miljoonaa riviä koodia, on nykyaikaisessa henkilöautossa on jo satoja miljoonia koodirivejä.

Nokia menettää jopa 50-60 tuhatta tukiasemaa

Tämän viikon suurin suomalaisuutinen on eittämättä ollut se, että Nokia menetti asemansa amerikkalaisen AT&T:n hovitoimittajana. Amerikkalaisarvioissa puhutaan nyt, että tämä tarkoittaa jopa 50-60 tuhatta 5G-tukiasemaa. Kyse on jopa 10 miljardin dollarin investoinnista.

Ensi vuonna tekoäly varastaa datasi

Tietoturvayritys Trend Micron kyberturvaraportti ennustaa, että tekoälypohjaiset hyökkäykset kiihtyvät vuonna 2024. Yhtiö varoittaa generatiivisen tekoälyn kasvavasta roolista verkkorikollisuuden maailmassa, ja kuinka siihen pohjautuvat työkalut vauhdittavat tulevaisuudessa käyttäjien manipulointia ja identiteettivarkauksia.

Nokian prosessori kiihdyttää uusiin ennätyksiin kuidussa

Nokia on testannut yhdessä Orangen kanssa uusinta kuitulinkkien PSE-6s-prosessoriaan. Demossa kirjattiin uusi datansiirtoennätys, kun 6600 kilometrin päähän siirrettiin dataa peräti 800 gigabitin sekuntinopeudella. Nokian prosessori kiihdyttää kuituyhteydet uusiin ennätyksiin.

Kouvolaan uusi 60 megawatin datakeskus

Islannin Reykjavikissa päämajaansa pitävä pohjoismainen datakeskusoperaattori atNorth kertoo rakentavansa Kouvolaan uuden megaluokan datakeskuksen. Datakeskuksen vuoden 2025 loppupuolella valmistuva ensimmäinen vaihe on kapasiteetiltaan 60 megawattia. Sen tuottama hukkalämpö tulee tarjoamaan Kouvolan kaupunkilaisille lämmitystä sekä kuumaa vettä.  

Ericsson vei Nokialta tärkeän asiakkuuden

Nokia vahvisti tänään menettäneensä AT&T:n tulevien vuosien rakennushankkeet, kun operaattori siirtyy käyttämään enemmän Open RAN -tekniikkaa. Asiakkuus näyttää siirtyneen pitkälti Ericssonille, joka raportoi operaattorin jopa 14 miljardin dollarin investoinneista seuraavan viiden vuoden aikana.

Uusin OnePlus kisaa vakavasti parhaimman Android-puhelimen tittelistä

OnePlus on julkistanut Kiinassa uusimman lippulaivapuhelimensa. OnePlus 12 on yritykselle erittäin tärkeä tuote, sillä sen avulla se haastaa tosissaan Samsungin markkinoiden parhaimman Android-puhelimen tittelistä.

Joka toisella on jo 5G-puhelin ja se näkyy datankäytössä

DNA on vertaillut mobiililiittymiensä datankäyttöä eri kaupungeissa. Vantaalla kännykkänetissä roikutaan eniten, mutta datamäärät kasvavat tasaisesti kaikkialla. Syynä on 5G-puhelimien yleistyminen. Jo joka toisella suomalaisella on sellainen.

Miksi lataaminen ei ole vain Tankkaaminen 2.0?

Mitä erikoista sähköajoneuvojen latausportissa on verrattuna perinteisten ajoneuvojen polttoainesuuttimeen? Ensi silmäyksellä ei paljoa, ja siksi latauspistoke sijoitettiin yksinkertaisesti tankin korkin taakse ensimmäisissä sähköautomalleissa. Tämä ei kuitenkaan ole ihanteellinen paikka latausportille, etenkään turvallisuusnäkökohtien osalta.

Nokialle iso takaisku Yhdysvalloissa

Nokia ei yleensä kommentoi asiakkaitaan koskevia markkinahuhuja, mutta amerikkalaisen AT&T:n kohdalla se tekee poikkeuksen. Yhtiö myöntää, että operaattori aloittaa viisivuotisen Open RAN -projektin muiden laitetoimittajien kanssa. Nokian matkapuhelinverkot-ryhmän liikevaihtoon tämä tekee ison loven.

Mikropiirejä myydään ennätysmäärä ensi vuonna

17 prosenttia kasvua. Ei Gartnerin ennuste ensi vuoden puolijohdeteollisuudelle nyt hullummalta kuulosta. Kaikkiaan mikropiirejä myydään 624 miljardilla dollarilla. Tänä vuonna myynti pienenee kuitenkin 11 prosenttia.

Pahimmillaan Outlook on vaarallinen, vaikkei tekisi mitään

Microsoft Outlook on yksi käytetyimpiä sähköposti- ja kalenterisovelluksia, eikä monikaan enää klikkaile sen tarjoamia hämäriä linkkejä. Check Pointin tutkimus varoittaa kuitenkin, että pahimmillaan Outlook voi aiheuttaa ongelmia, vaikka vain lukisi viestejä.

Tietokoneemme mullistuu – mitä jäi käteen Slushista?

Slushin tarina sai alkunsa 15 vuotta sitten Kulttuuritehdas Korjaamolla. Pienimuotoisesta sijoittajatapahtumasta on kasvanut 3000 startupin ja 5000 sijoittajan jättitapahtuma. Mitä jäi käteen tällä kertaa? Ainakin valtava määrä ideoita. Tärkein tietokoneemme on muuttumassa tekoälyn takia, kuten Nothingin perustaja Carl Pei sanoi.

Marraskuun luetuin: syy akkujen kapasiteetin heikkenemiseen löytyi

Akkuasiantuntijat Texasin yliopistossa Austinissa ovat valaisseet uutta valoa sähköajoneuvoissa yleisesti käytettyjen akkukomponenttien kriittiseen ongelmaan. Ongelmaksi paikantuivat reaktiiviset elektrolyytit, jotka ajan myötä aiheuttavat halkeamia nikkelipohjaisiin katodeihin.

Nordic Semiconductor täyttää jo 40 vuotta – suunnittelutalosta langattomiin piireihin

Trondheimissa perustettiin jo 40 vuotta sitten yritys, josta on kasvanut tärkeä toimittaja langattomien järjestelmäpiirien alueelle. Nordic Semiconductorin historiaa voisi kuvata yhdeksi kahdesta 20-vuotiaasta yhdistyneestä yrityksestä, joista ensimmäinen loi kriittisen teknisen perustan toiselle.

2023 # 50 år pc-box
Digi-Key
till april # Rohde mobox square mxo5
2023 # 50 år mobilbox
 2023  # mobilbox
ALWAYS #   ETNdigi-banner mobox
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Piikarbidi varmistaa sähköauton oikean latauksen

Piikarbidiin perustuvan SiC-tekniikan avulla sähköenergian siirtäminen verkosta sähköautoon voidaan suorittaa hyvällä hyötysuhteella erityisesti korkeilla jännitetasoilla. Piikarbidin ainutlaatuisten ominaisuuksien ansiosta voidaan suunnitella entistä kevyempiä ja luotettavampia latausjärjestelmiä kompaktiin kokoon.

Lue lisää...

OPINION

Tietokoneemme mullistuu – mitä jäi käteen Slushista?

Slushin tarina sai alkunsa 15 vuotta sitten Kulttuuritehdas Korjaamolla. Pienimuotoisesta sijoittajatapahtumasta on kasvanut 3000 startupin ja 5000 sijoittajan jättitapahtuma. Mitä jäi käteen tällä kertaa? Ainakin valtava määrä ideoita. Tärkein tietokoneemme on muuttumassa tekoälyn takia, kuten Nothingin perustaja Carl Pei sanoi.

Lue lisää...

TERVETULOA
Winter Satellite Workshop 2024
Espoo Otaniemi Dipoli / 17. - 19.1.2024

RF-mittaustekniikan 2-päiväinen koulutus (huom. maksullinen)
Tammikuu 2024, Vantaa ja Oulu (tiedustelut)

Demystifying SA and VNA
Vantaalla (14.2.2024) ja Oulussa (15.2.2024)
Imoittautuminen: asiakaspalvelu@rohde-scwarz.com

RF Sampo
Espoo Otaniemi / Dipoli: 12.3.2024
 

 

LATEST NEWS

  • Osta troijalainen elinikäisellä lisenssillä
  • CAN-väylän nopeus kasvaa 10 megabittiin
  • Piikarbidi varmistaa sähköauton oikean latauksen
  • Venäläishakkerit hyökkäävät nyt NATO-kohteisiin
  • Paristo, joka ei käytännössä purkaudu itse

NEW PRODUCTS

  • Paristo, joka ei käytännössä purkaudu itse
  • 40 gigabittiä ja 100 wattia vedenkestävästi
  • Uusi anturi 800 voltin kolmivaiheisiin inverttereihin
  • Kaksiosaista suojaa ylijännitteiltä
  • Varmaa EMI-suojausta eri muodoissa
 

NEWSFLASH

Tweets by ETN_fi
 

Section Tapet