Ferrosähköisissä materiaaleissa sähkökentän johtaminen johtaa polarisaation kääntymiseen, mikä voidaan hyödyntää bittitilan osoittamiseen. Amerikkalaisessa Vanderbiltin yliopistossa on tehty kokeita, jotka osoittavat, että ferrosähköisyydellä voi olla neljä energiakaivoa, joihin atomit siirtyvät. Löytö voi kaksinkertaistaa ferrosähköisten muistien kapasiteetin.
Fyysikoista ja muista tutkijoista koostuvan ryhmän tekemä löytö on uusi alue ferrosähköisyyden tutkimuksessa tietyille dielektrisille materiaaleille, joita käytetään korkean teknologian sovelluksissa.
Vanderbiltin yliopiston professori Sokrates Pantelidesin johtaman ryhmän tekemissä tutkimuksissa raportoidaan aiemmin löytämättömästä omaisuudesta, joka tunnetaan nelinkertaisena potentiaalikaivona. Nämä ominaisuudet voidaan valjastaa materiaalien kehittämiseksi uusille toiminnoille.
Löydöllä on merkitys ferrosähköisenä kytkentänä tunnetussa mekanismissa, joka kuvaa spontaania palautuvaa polarisaatiota sähkökentän avulla. Tämä vastaa sitä tapaa, jolla magneettien atomit kääntävät napoja ulkoista magneettikenttää sovellettaessa.
Tähän asti fyysikot ovat tunnistaneet vain kaksi kaivoa liikkuvien atomien kohteiksi, mistä seuraa binaarinen tallenne. Mutta nelinkertainen potentiaali lisää vaihtoehtojen määrää ferrosähköisessä vaihdossa. Näin saadaan lisämahdollisuuksia, jotka voivat johtaa yhä monimutkaisempiin toimintoihin ja sovelluksiin datan tallennuksessa ja elektroniikassa.
- Ferromagneettinen neula, kuten kompassissa, on linjassa magneettikentän kanssa. Ferrosähköisellä neulalla voi olla positiivisesti varautunut ja negatiivisesti varautuneet päät ja se kohdistuisi sähkökentän mukaisesti magneettisen sijaan. Kun sähkökentät aiheuttavat ferrosähköisen atomin mittakaavan napojen vaihtamisen, prosessi tarjoaa perustan etenkin elektronisten muistilaitteiden valmistamiseksi, professori Pantelides selvittää.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 27.11.2019