Elisa esitteli tänään 5G-hankkeitaan Helsingin keskustassa. Operaattorin verkko toimii jo 11 kaupungissa ja pääkaupunkiseudulla se kattaa jo 200 000 asukasta. – Nyt on aktiivisen rakentamisen aika. Pk-seudulla verkkoon liittyy jopa 30 uutta tukiasemaa joka viikko, sanoi Elisan verkkoratkaisuista vastaava johtaja Sami Rajamäki.
Elisan verkko on selvästi kehittynyt esimerkiksi viime kesästä. Demossa verkon latenssi näytti 6 millisekuntia. Tämä on jo hyvin lähellä 5G-lupausta yhdestä, ja käytännössä muutamasta millisekunnista. Kesällä latenssi jäi vielä 4G-tasolle eli parhaimmillaankin noin 13-15 millisekuntiin.
4G-verkkojen rakennus oli aikoinaan varsin nopea rykäisy. Käytännössä maa peitettiin lähes kokonaan yhdessä vuodessa. Samanlainen vauhti näyttää olevan 5G:ssä.
Rajamäki arvioi, että Elisan 5G-verkko peittää koko pk-seudun käytännössä kokonaan noin vuoden kuluttua. – Ensi vuonna tulemme myös lisäämään kaupunkien määrää.
Elisa käyttää verkossaan sekä Nokian että Huawein laitteita. – Core-puolella meillä on myös Ericssonin laitteita, Rajamäki kertoi. Tavoitteena on käyttää laitetoimittajia tasapuolisesti. Samalla tiivis rakennustahto tarkoittaa, että 5G on tällä hetkellä iso investointi. Asiakkaita on ”tuhansia”, mutta kestää pitkään ennen kuin panostus alkaa kääntyä tuottavaksi. – 5G on meille iso strateginen investointi, Rajamäki myönsi.
5G vastaa loputtomaan nopeamman netin tarpeeseen. Elisan kuluttaja-asiakasyksiköstä vastaava johtaja Vesa-Pekka Nikula muistuttikin, että 5G:n todellinen ”killer app” on kärsimättömyys. – Kukaan ei halua katsella tiimalasia ruudulla. Mikäli palvelu tai sivusto ei lataudu heti, varsinkin nuoret siirtyvät heti muualle.
Keskimäärin Elisan asiakas käyttää mobiilidataa 26 gigatavua kuukaudessa. Määrä kasvaa 30 prosentin vuosivauhtia. – 70 prosenttia datasta on videota, Nikula korosti.
Youtube, Netflix tai Elisa Viihde eivät ole mitään kriittisiä sovelluksia, jotka vaativat millisekuntiviivettä. Sellaisiakin Elisa tänään esitteli. Grundiumin digitaalinen mikroskooppi mahdollistaa kudosnäytteiden etäanalyysin verkon yli, mutta jouhevaksi työ käy vasta 5G:n yli. 15 tuhannen euron arvoinen laite lupaa mullistaa koko kudosnäyteanalyysin, sillä Grundiumin ratkaisussa näytteitä voi katsella selaimessa verkon yli.