Kiinalainen Huawei rantautui Suomeen jo yli 10 vuotta sitten. Tänä aikana yritys on kasvanut jättimäiseksi älylaitteiden ja verkkolaitteiden valmistajaksi. – Suomessa liikevaihto on kasvanut 10 vuodessa peräti 31-kertaiseksi, kehuu yhtiön Suomen maajohtaja David Liu.
Vuonna 2009 Huawein liikevaihto Suomessa oli 8 miljoonaa euroa. Viime vuonna summa oli jo 248 miljoonaa euroa eli 31-kertainen. Huaweista on tullut myös merkittävä työllistäjä Suomessa, sillä sen palkkalistoilla on yli 500 henkeä.
Huawein Suomessa toimiviin liiketoimintayksiköihin lukeutuvat yritysverkkoratkaisuja tarjoava Enterprise Business Group, verkkolaitteita toimittava Carrier Business Group ja kuluttajatuotteisiin keskittyvä Consumer Business Group. Yhtiöllä on Suomessa kaksi tutkimus- ja tuotekehitysyksikköä, joista ensimmäinen avattiin Helsingin Ruoholahteen vuonna 2012 ja toinen Tampereelle Teknillisen yliopiston kampusalueelle vuonna 2016.
David Liun mukaan Huawei on ottanut viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomessa merkittäviä kehitysaskeleita kaikilla liiketoiminta-alueilla aina verkko- ja kuluttajaliiketoiminnasta tutkimukseen ja tuotekehitykseen. - Suomi on Huaweille keskeinen markkina, koska se on ilmapiiriltään avoin, teknologisesti edistynyt ja innovaatioita rohkaiseva. On tärkeää, että uusille ideoille ja tekemisen tavoille on tilaa, sillä se mahdollistaa käyttäjäkokemuksen jatkuvan kehittämisen, Liu kehuu.
Huawein Suomen tutkimus- ja tuotekehitysyksiköt keskittyvät älypuhelimien kamera- ja ääniominaisuuksien testaukseen ja antennisuunnitteluun, minkä lisäksi ne ovat jo neljän vuoden ajan suunnitelleet antenniratkaisuja Huawein älypuhelimiin. Suomalaisosaamista on hyödynnetty myös aiemmin julkaistuissa Mate 20 Pro, P30 Pro ja Mate 20 X 5G -älypuhelimissa.
Huawein tutkimusyksiköitä Suomessa johtava Mikko Terho nostaa yhdeksi Suomessa tehdyn tutkimuksen jalokiveksi sekä 5G-reitittimistä että älypuhelimista löytyvän modeemin vastaanottimen. - Balong 5000-modeemin vastaanotin on yksi vaikeimmin toteutettavista komponenteista uudessa 5G-järjestelmässä. Kuvantamislaboratoriollamme on myös ollut merkittävä panos älypuhelinten kamerateknologian kehittämiseen aina P20-sarjasta alkaen, Terho sanoo.
Keskeisiä yhteistyökumppaneita Suomessa ovat tutkimus- ja tuotekehitysyksiköiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Aalto-yliopisto, Helsingin Yliopisto, Tampereen yliopisto sekä muut korkeakoulut eri puolilla maata. Lisäksi tuotekehitysyhteistyötä tehdään yhdessä VTT:n ja eri ohjelmisto-organisaatioiden ja paikallisen kasvuyritysten kanssa. Samalla markkina-alueella toimivat kumppanit mahdollistavat tiiviin ja saumattoman työskentelyn, mikä nopeuttaa innovaatioiden käyttöönottoa.
- Suomalainen osaaminen on isossa arvossa Huawein sisällä ja se näkyy teknologiassamme jo tänä päivänä. Tulemme jatkamaan tiivistä tuotekehitysyhteistyötä kumppaneidemme kanssa, jotta voimme viedä Suomessa kehitettyjä innovaatioita eteenpäin ja ottaa ne käyttöön Huawein ekosysteemissä, sanoo Terho.
Huawei on toki ollut koko kuluneen vuoden melkoisessa myrskynsilmässä, kun Yhdysvaltain hallinto asetti sen estolistalleen. Yksi tavoite on ollut estää Huawein laitteiden käyttö tulevissa 5G-verkoissa, joihin monet kriittiset järjestelmät nojaavat. Tilanne elää edelleen, mutta viimeksi tällä viikolla Telefonica ilmoitti, että sen 5G-verkko Saksassa rakennetaan Huawein ja Nokian laitteilla. Sopimus koskee 5G-verkon radiokomponentteja.