Macbook Pro vuodelta 2015 on toiminut luotettavasti ja koska koneen muistikin on päivitetty suurempaan, ei sen vaihtaminen uuteen houkuttele. Viimeisen vuoden aikana koneen akun suorituskyky on kuitenkin lähtenyt hiipumaan, joten ajatus akun vaihtamisesta on ollut agendalla.
Kysely Applen huoltoon tuottaa käytännössä vesiperän. Huolto haluaisi roikottaa konetta pöydällä kaksi viikkoa ja lisäksi operaatiolle tulee hintaa yli 400 euroa. Ensimmäinen ei onnistu ja toinenkin tuntuu aika suolaiselta. Siispä ajatukseksi tuli vaihtaa akku itse.
Elektroniikan korjausoppaista ja -osista tunnettu iFixit myy useimpiin kannettaviin akkuja tarvikeosina. Sen verkkokaupasta löytyi omaankin Macciin sopiva akku reilulla satasella. Mukaan tulevat kaikki vaihdossa tarvittavat työkalut myös spesiaaliruuvareineen. Lisäksi iFixit tarjoaa hyvin seikkaperäiset ohjeet operaation suorittamiseen.
Kun sopiva rako nyt vihdoin ennen joulua löytyi, ryhdyttiin toimeen. Tietysti kovalevystä kannattaa ajaa Time Machine -kopio, koska aina voi jotain mennä pieleen.
Macin purkaminen on sinänsä varsin suoraviivaista. Takakansi on kiinni 10 ruuvilla, joista kaksi on lyhyempiä eli kannattaa käyttää rasioita, mikäli ei ole magneettista alustaa ruuveille. Akkuliitin irtoaa helposti, samoin kaiuttimien liittimet, vaikka irrottamisessa kannattaakin olla varovainen ja huolellinen. Erityisesti näppäimistön ja trackpad-kosketuslevyn ZIF-liittimen kanssa kannattaa olla huolellinen.
Tämän jälkeen ollaankin valmiina irrottamaan akku. Ainakin omassa koneessa akkukennosto oli varsin lujasti kiinni Macin pohjassa liimauksin. iFixitin paketin mukana tullut liuotin kuitenkin irrotti liiman ja muovikortilla akku pikku hiljaa irtosi. Tarkat ohjeet löytyy iFixitin sivuilta.
Kun vanha akku on kokonaan irti, voi liuottimella irrottaa pohjaan jääneen liiman. Sen jälkeen pinnan kannattaa antaa hetken kuivahtaa ennen kuin uuden akun kiinnittää valmiiden liimateippien avulla. Koneen kokoaminen tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä ja sujuu nopeasti.
Ensimmäinen käynnistys uudella akulla on tietysti mielenkiintoinen, mutta Macin elektroniikka tunnistaa akun ja kertoo sen iäksi nolla latausjaksoa. Joidenkin webbiraporttien mukaan koneen NVRAM- tai PRAM-muistin on joutunut nollaamaan, jotta akku tunnistautuu uudeksi, mutta ainakaan omassa koneessa näin ei ollut.