St Andrewsin yliopiston, King Abdullahin tiede- ja tekniikkayliopiston (KAUST) ja CUP Sciences -yrityksen tutkijat ovat kehittäneet salaustekniikan, jonka luvataan olevan murtamaton. Salausta ei voida murtaa edes kvanttitietokoneilla.
Tutkijaryhmä on kehittänyt optisia siruja, joiden avulla tiedot voidaan lähettää käyttäjältä käyttäjälle käyttämällä kertaluonteista, murtamatonta salausta, jonka avulla luottamukselliset tiedot voidaan suojata turvallisemmin kuin koskaan ennen julkisissa tietoliikenneverkoissa.
Heidän ehdottamassaan järjestelmässä käytetään piisiruja, jotka sisältävät monimutkaisia, peruuttamattomasti muuttuneita rakenteita. Näiden avulla luotuja salausavaimia ei mikään hyökkääjä voi kopioida tai siepata. Nature Communications -lehdessä julkaistut tulokset avaavat uuden tietä täydellisen salauksen toteutukseen kohtuullisin kustannuksin.
- Tämä uusi tekniikka on ehdottomasti murtamaton. Sitä voidaan käyttää suojaamaan viestinnän luottamuksellisuus kaikilla etäisyyksillä ultranopeasti, edullisesti ja tavallisilla optisilla piireillä, sanoo professori Andrea di Falco St. Andrewsin yliopiston fysiikan laitokselta.
Nykyiset standardit salaustekniikat mahdollistavat tiedon lähettämisen nopeasti, mutta ne voidaan hajottaa tulevaisuuden tietokoneilla ja kvanttialgoritmeilla. Tutkimusryhmän mukaan nyt kehitetty datan salausmenetelmä on vankempi kuin kvanttisalaus ja käyttää olemassa olevaa tietoliikenneinfrastruktuuria.
- Kvanttitietokoneiden tullessa käyttöön kaikki nykyiset salaukset murtuvat hyvin lyhyessä ajassa. Hyökkääjä voi jo tänään tallentaa salatun viestin ja odottaa, että oikea tekniikka tulee saataville viestinnän purkamiseen, sanoo KAUST:n sähkötekniikan apulaisprofessori Andrea Fratalocchi.
Uusi salausmenetelmä käyttää klassisen fysiikan lakeja ja erityisesti termodynamiikan toista lakia ja kaaoksen matemaattista arvaamattomuutta viestien salaamiseen. Tutkijoiden mukaan kyse on käytännön ratkaisusta, jota kybertutkijat ovat odottaneet aina vuodesta 1917, jolloin Gilbert Vernam todisti täydellisen salauksen teorian.
Salauspiirin luomat avaimet, jotka avaavat jokaisen viestin, eivät koskaan tallennu, eikä niitä kommunikoida viestin kanssa. Niitä ei voi koskaan luoda uudelleen edes käyttäjän itsensä toimesta, mikä parantaa suojausta entisestään.
Tutkijat pyrkivät parhaillaan kehittämään tämän patentoidun tekniikan kaupallisia sovelluksia. Tällä hetkellä kehittävät toimivaa demoa sekä käytännöllistä tapaa hyödyntää tekniikkaa.