Suomea pidetään yleensä varsin turvallisena maana myös kyberhyökkäysten suhteen. Tietoturvayhtiö Specops Softwaren tutkimus kuitenkin paljastaa, ettemme sijoitu Euroopan kyberturvallisimpien maiden joukkoon. Specops tutki, miten eri Euroopan maista hyökättiin Azure-pilvessä toimivi palveluntarjoajia vastaan. Lukujen perusteella pystyttiin arvioimaan, kuinka suuri osuus eri maiden koneista oli haittaohjelmien saastuttamia.
Tulokset ovat yllättäviä. Kaikkein kyberturvallisimmaksi maaksi Euroopan 32 maan joukossa erottautui Irlanti. Siellä koneen todennäköisyys joutua haittaohjelman kaappaamaksi, kryptovaluutan louhimiseen tai kiristyshaittaohjelman uhriksi oli vain 1,08 prosenttia.
Kaikkein turvattomin maa on tässä vertailussa Hollanti, jossa koneen saastumisen todennäköisyys oli 17,64 prosenttia. Bulgaria, Valko-Venäjä ja Ukraina olivat kolme seuraavaksi vaarallista maata, mikä tuntuu jo loogisemmalta.
Entäpä Suomi sitten. Specopsin mukaan suomalaisen koneen todennäköisyys joutua kyberhyökkäyksen uhriksi on noin kolme prosenttia. Kolme sadasta suomalaiskoneesta on siis erilaisten haittaohjelmien vallassa. Usein käyttäjät eivät toki tiedä tätä.
Pohjoismaisessa vertailussa olemme peränpitäjiä. Norja on Euroopan toiseksi kyberturvallisin maa heti Irlannin jälkeen, Tanska sijalla kolme. Neljäntenä olevan Sveitsin jälkeen tulevat Islanti ja Ruotsi, joissa kaapatuksi tulemisen todennäköisyys on niissäkin selvästi Suomea alhaisempi.
Lisää tutkimuksesta voi lukea Specopsin sivuilta.