Elisa on demonnut Helsingin Pasilaan avatussa 5G Showroomissa, millaisia uusia palveluja 5G mahdollistaa. Nopeamman datan lisäksi tekniikalla onnistuu esimerkiksi traktorin etäohjaus. Demossa traktori oli Raisiossa ja sitä ohjattiin Pasilasta.
Tämän maailman ensimmäisen 5G:n ja 360-asteisen kameran avulla etäohjattavan traktorin kehitys on Valtran ja Elisan yhteistyötä. Ratkaisussa ohjaussignaali kulkee suojattuna Elisan kaupallisessa 5G-verkossa varmistaen traktorin turvallisen ohjaamisen. Traktorin katolle asennettu 360-kamera välittää 4K-tasoista kuvaa, minkä ansiosta etäohjaaja näkee ympäristön jatkuvasti reaaliaikaisena ja tarkkaresoluutioisena.
Etäohjattavaa traktoria esiteltiin eilen ensimmäistä kertaa maailmassa. Niin ikään maailmanensi-illan saivat rakennuksen 3D-mallintaminen ja drone, jonka 360-asteisella kameralla kuvattu 8K-video auttaa pelastustöissä.
Elisa muistutti, että 5G-mobiiliverkko on kymmenen kertaa 4G:tä nopeampi ja viiveeltään lyhyempi, ja verkkoon myös mahtuu samanaikaisesti kymmenen kertaa enemmän käyttäjiä kuin 4G-verkkoon. Nämä ominaisuudet tekevät 5G:stä ylivertaisen aiempiin mobiilidatasukupolviin verrattuna.
Käytännössä 5G:n lupaama millisekuntiluokan viive onnistuu vain hyvin spesifissä tapauksissa. Se vaatii käytännössä FDD-linkkiä alhaisilla (700 tai 800 MHz) taajuuksilla sekä jaettua core-verkkoa. Näitä ei Suomessa vielä ole, eikä operaattorien käytössä olevilla ns. mid band -taajuuksilla (3,5 GHz) päästä alle 5 millisekunnin viiveisiin.
Kuluttajien kannalta tällä ei ole merkitystä ehkä mobiilipelaamista lukuun ottamatta, mutta monissa teollisuuden reaaliaikaisissa ohjauksissa rajoite voi muodostua ongelmaksi.