Koronavirus on tuonut mukanaan mittavan määrän erilaisia sähköpostihuijauksia ja muita tietoturvahyökkäyksiä ympäri maailman. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestön, WHO:n, nimissä on lähetetty sähköposteja, jossa huijataan käyttäjiä lataamaan tai avaamaan haitallisia liitetiedostoja. Lisäksi yrityksille on lähetetty vääriä laskuja tilatuista hengityssuojista ja muista koronaan liittyvistä tarvikkeista.
– Korona-viruksen myötä tulleet monenlaiset tietoturvauhat ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka kyberrikolliset seuraavat maailman tapahtumia ja reagoivat erittäin nopeasti omia tarkoitusperiänsä varten, toteaa verkkopalveluiden tietoturva-aukkoja jo vuosien ajan tutkineen suomalaisen Second Nature Security Oy:n teknologiajohtaja Juho Ranta.
– Rikolliset ovat taitavia hyödyntämään tämän kaltaisia tilanteita. Yleensä ihmiset kykenevät käsittelemään heille tuntemattomia uhkia huonosti ja tätä aspektia rikolliset myös hyväksikäyttävät tehokkaasti. Nyt he hyödyntävät toiminnassaan ihmisten pelkoa koronavirusta kohtaan, Ranta jatkaa.
Vastaavia kriisitilanteisiin muokkautuvia tietoturvahyökkäyksiä on havaittu aikaisemminkin muun muassa eri luonnonkatastrofien yhteydessä. Koronavirukseen liittyen WHO on jo erikseen ilmoittanut, että he eivät lähetä asiaa koskevia sähköposteja, jossa on liitteitä, ellei lähettäjä niitä ole erikseen kysynyt.
– Kaikissa koronavirukseen liittyvissä viesteissä, kannattaa käyttää erityistä harkintaa niiden avaamisessa. Erityisesti, jos sähköpostiposti sisältää outoja liitteitä tai epäilyttäviä linkkejä tai niissä pyydetään rahaa tapauksiin liittyen, Juho Ranta korostaa.
Second Nature Security tutkii yritysten ja julkishallinnon toimijoiden tietoturva-aukkoja, tekemällä niiden digitaalisiin palveluihin hallittuja hakkerointi-iskuja. Yhtiön suorittamat hakkeroinnit ovat kohdistuneet satojen koti- ja ulkomaisten yritysten internetsivustoihin sekä muihin verkkopalveluihin ja tietojärjestelmiin.