VPN-yhteyksiä kehittävä AtlasVPN on selvittänyt, millä tolalla Yhdysvaltain terveydenhuollon it-järjestelmät ovat, eikä tulos ole kovin hyvä. Taistelussa koronavirusta eli COVID-19-epidemiaa vastaan peräti 83 prosenttia amerikkalaisten terveydenhuoltojärjestelmistä toimii vanhentuneilla ohjelmistoilla.
USA on ryhtynyt koviin toimiin koronauhan alla. Presidentti Donald Trump kielsi kaikki saapuvat lennot Euroopasta, Irlannista ja Isosta-Britanniasta. Ja vaikka Yhdysvaltojen ennaltaehkäisymenetelmät näyttäisivät olevan hallinnassa, heidän terveydenhuoltojärjestelmiensä turvallisuus ei varmasti ole.
Verkkoturvayritys Palo Alto -verkot tarkasti 1,2 miljoonaa IoT-palvelua tuhansissa terveydenhuollon organisaatioissa Yhdysvalloissa. Kuten raportti osoittaa, 83 prosenttia Yhdysvaltain terveydenhuollon laitteista käyttää vanhentunutta ohjelmistoa. Windows 7 on käytössä 56 prosentissa laitteista. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että 27 prosenttia lääkinnällisistä laitteista käyttää edelleen Windows XP:tä tai Linux-käyttöjärjestelmän käytöstä poistettuja versioita.
Microsoft lopetti Windows 7:n tukemisen 14. tammikuuta. Vaikka laitetta ei päivittäisikään Windows 10:een, jatkaa se toimintaansa entiseen tapaan. Siihen ei kuitenkaan enää saa välttämättömiä tietoturvapäivityksiä tai virhekorjauksia, mikä tarkoittaa, että laite altistuu useille tietoturvauhille.
Tietoturvamurtojen määrä Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmässä on kasvanut tasaisesti viimeisen kolmen vuoden aikana. Vuonna 2017 varastettuja potilastietoja oli 5,1 miljoonaa, ja lukumäärä on kasvanut siitä lähtien. Vuonna 2018 vaarannettujen tietueiden määrä oli 14 miljoonaa. Vuoteen 2019 saakka lukumäärä kasvoi 65 prosenttia, jolloin 40 miljoonan amerikkalaisen terveysdata oli vaarassa.
Nyt tilanne on hälyttävä. 16 prosentissa kuvantamisjärjestelmistä on 51 prosentin riski tulla hakkeroiduksi. On 26 prosentin todennäköisyys, että potilaan seurantatyökaluihin murtaudutaan.